16.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Pavle Rupar v oddaji Tarča brez dlake na jeziku

Piše: Sara Kovač (nova24tv.si)

“Gospod Sušnik, toliko let ste predsednik ZDUS-a, kaj ste naredili v vseh teh letih za tiste pokojnine pod 680 evrov? Nič, če bi karkoli naredili, da bi se vsaj znižala razlika od vaše pokojnine do najnižjih pokojnin, potem ulice ne bi bilo”, je v četrtkovi Tarči Pavle Rupar, pobudnik civilne iniciative Glas upokojencev, očital predsedniku Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janezu Sušniku potem, ko je ta med drugim zatrjeval, kako ZDUS naj ne bi bila pasivna. 

Tokratna Tarča, kjer so se soočili Pavle Rupar iz iniciative Glas upokojencev (oziroma društva 1. oktober),  generalni direktor Zpiza Marijan Papež, predsednik Zveze društev upokojencev Janez Sušnik, nekdanji član SAB-a in novi član DeSUS-a Marko Bandelli in Nika Kovač iz Inštituta 8. marec, se je ukvarjala s problematiko upokojencev in s tem, kako iskreni so tisti, ki se borijo za boljši položaj upokojencev. Epsko. Rupar je Eriki in njenemu izboru podpornikov Golobove koalicije v Tarča prevzel šov. Izgleda, da bo oddaja še bolj vzpodbudila upokojence, da 1. marca vladajočim zelo množično pokažejo, da je plesa konec”, je eden izmed komentarjev, ki se usul po oddaji, ki jo je sicer še posebej zaznamoval protestni odhod Ruparja iz oddaje potem, ko je slednji Bandelliju očital, da resnično ne ve, kaj sploh počne v omenjeni oddaji, saj med drugim ni niti predsednik stranke DeSUS.

“Pokojnine so vsa leta padala glede na BDP, plačni sistem. Temu smo se vseskozi upirali, začeli z aktivnostmi”, je med drugim v oddaji zatrdil predsednik ZDUS-a, ki trdi, da nikakor ne trdijo očitki, da je ZDUS pasiven. Sušnik ni skrival, da je nenaklonjen protestom, čeprav je dejstvo, da je kup pokojnin pod pragom revščine, sam pa je med drugim v oddaji celo priznal, da če nekdo živi sam tudi s pokojnino pod 8oo evri težko živi. Kot kaže pa je nenaklonjen tudi Inštitutu 8. marec, ki se je nedavno spomnila, da so med ranljivo skupino tudi starejši. “8. marec, mi imamo v našem portfelju 270 tisoč anketnih listov. “Kaj se bodo mešali zraven, pobrigajo naj se mlajše”, je med drugim dejal.

Foto: Posnetek zaslona RTVS

Ker so se v Inštitutu 8. marec oglasili šele potem, ko je Rupar organiziral shod, ker se za dobrobit upokojencev nihče ni oglasil, se je marsikdo vprašal, čemu so sploh povabili Kovačevo v oddajo. Sama je v oddaji sicer zatrjevala, da je do tega sedaj prišlo, ker delajo s prostovoljci, med katerimi so tudi starejši nad 70 in so v pokoju. “V enem trenutku so nam začeli pisati, da s svojimi pokojninami ne morejo preživeti, da ne morejo plačati položnic, da se odločajo medtem ali naj plačajo račune ali kakšen račun za hrano. V inštitutu 8. marec smo se zato odločili za zbiranje pričevanj, ker se nam zdi pomembno dobiti širšo sliko s terena”, je dejala. Ker je seveda pričevanj upokojencev, ki se težko prebijajo že dovolj, je ta njihovo aktivnost pričela opravičevati z besedami češ, da jim naj ne bi šlo za nabiranje političnih točk. “70 tisoč upokojencev živi z manj kot 500 evri pokojnine, inflacija hrane je 19 procentna. Stroški hrane so ogromni in ljudje ne preživijo. V inštitutu 8. marec se nam res ne gre za nabiranje političnih točk,” je med drugim dejala. Zatrdila je, da naj bi bila akcija sestavni del tega kar počnejo ves čas, prizadevane za širšo in solidarno družbo in v tem kontekstu pravi, da naj bi ji bi bilo vseeno, kdo je na oblasti.

Foto: Posnetek zaslona RTVS

Nekdanji poslanec SAB-a je na očitek, kako naj bi se želel DeSUS-a povezovati s Svobodo, dejal, da to naj ne bi držalo. “Danes zjutraj je bil izvršni odbor in smo sprejeli sklep, kjer smo se zahvalili za vabilo g. Golobu, ampak nas ne zanima sodelovanje s stranko, v katero enkrat prideš in te ni več,” je dejal, čeprav je izvršilni odbor DeSUS-a dejal, da je program Svobode sprejemljiv, torej tudi glede pokojnin in sociale. Čeprav to na nek način pomeni partnerstvo, Bandelli zavrača, da temu naj ne bi bilo tako, in da so pripravljeni če sodelovati s Svobodo. Čeprav je Bandelli trdil, kako mu gre za upokojence, je ta dejal, da naj bi bili shodi nepotrebni. “Upokojenci so ranljiva skupina in verjamejo marsikomu. Morajo razumeti, edini reprezentativni organ, ki je vedno predstavljal upokojenca v parlamentu je bil DeSUS,” je med drugim dejal, čeprav so upokojenci na zadnjih volitvah, ko so jih poslali iz Državnega zbora RS, jasno pokazali, kaj si mislijo o njihovem delu. Vsem je pač postalo jasno, da so blef obljube Karla Erjavca, kako naj bi najnižja pokojnina ob 35 in 40 let delovne dobe znašala vsaj 1.000 evrov.

Rupar: “Vi ne razumete revežev!”

Rupar je snovalcem oddaje očital, ker je bil njihov uvod uperjen zoper enega posameznika, ki mu je ime Pavel Rupar. “Nisem jaz tukaj zaradi Pavla Ruparja, ampak zaradi nizkih pokojnin. Pokazali bi prispevke ubogih upokojencev, kako živijo in slike tistih, ki imajo tiste res minimalne plače. In ne ukvarjajte se s Pavlom Ruparjem. Ne bodite pod bremenom, da sem kakšna stranka ali karkoli drugega,” je bil jasen in dodal, da se je shod odvil spontano. “Do shoda je prišlo zavoljo slabega življenja upokojencev, ki ste jih vsi pozabili in zanemarili.”

Rupar se je strinjal, da so pokojnine so že dolgo nizke. “Ja, še iz Jugoslavije imamo ta sistem, ki še vedno laufa, ki ga niste popravili v 30 letih. Tudi sam nisem na tem delal, ker nisem bil za to poklican. A ste vi kompetentni sogovorniki, kaj bo ta oddaja danes naredila. Bomo dali ljudem višje pokojnine po tej oddaji? 250 evrov vem, da je ogromno za proračun, ampak danes ste sprejeli mizerno usklajevanje za upokojence- 5,2 . Koliko je to pri najnižji pokojnini- 12 evrov,  z januarjem 24 evrov,” je bil kritičen Rupar, ki je dal vedeti, da Sušnik dobi na svojo pokojnino precej višje zvišanje. “Vi ne razumete revežev. Ti ljudje ne razumejo, kaj so upokojenci s 680 evrov, kaj šele tisti, imajo manj. Niti kontakta nimajo, zbirajo papirčke, listke, da si bodo dopisovali, nato šli v akcijo. Pozdravljam sicer vsako stvar, ki je v korist, da se pokojnine zvišajo”, je bil jasen.

Rupar je prepričan, da je za upokojence realna 13. plača. Ker je Sušnik zatrjeval, kako aktivni naj bi bili v ZDUS-u, mu je Rupar v očitek dejal: “Gospod Sušnik, toliko let ste predsednik ZDUS-a. Kaj ste naredili v vseh teh letih za tiste pokojnine pod 680 evrov? Nič, če bi karkoli naredili, da bi se vsaj znižala razlika od vaše pokojnine do najnižjih pokojnin, potem ulice ne bi bilo”. Poudaril je, da ne želi nobene stranke, nobene politike. “Pojdite proč od nas. Prizadevali si bomo, da se te pokojnine dvignejo, za to smo šli na izhodišče 750”. Bandelliju pa je Rupar dejal, da res ne ve, kaj on počne v studiu. “Nisi nič. Nisi predsednik DeSUS-a, nisi ne nič, si iskalec službe, mislim, da je to že 8. 9. stranka. V čem se mi s tabo pogovarjamo? O ničemer, razen, da si prišel floskule govorit,” je dejal kritično.

 

Ker seveda Bandelliju ni bil po volji očitek se je spravil na Ruparja in mu očital, da naj bi bil žaljiv na družabnih omrežji do njega. No Rupar je na koncu odkorakal iz studia in dejal: “Gospodična, jaz se opravičujem, ta družba ni vredna moje prisotnosti. Srečno, bodite lepo” in odkorakal. Zaradi te poteze in na račun izrečenega se je usul kup komentarjev. Nekaj si jih lahko preberete tukaj:

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine