11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Patologija levičarjev: Nasprotovanje osamosvojitvi in nadaljevanje s škodljivo proticepilsko agendo

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Slovenski znanstvenik dr. Sašo Dolenc se je odzval na sestavek sociologa in publicista dr. Tomaža Mastnaka v Dnevniku, ki je v svojem prispevku izrazil prepričanje, da je o naravi, izvoru in posledicah covida-19, o dolgoročnih posledicah bolezni znanega zelo malo. Enako po njegovih besedah velja za diagnosticiranje, zdravljenje in preprečevanje bolezni. Po njegovih besedah naj ne bi bilo zanesljivih informacij o tem, kako so cepiva učinkovita proti novim različicam virusa. Ker je celo namignil, da naj bi cepiva povzročala mutacije virusa, je to Dolenc označil kot hudo neumnost. 

“Joj, joj, joj! Ni čudno, da se ljudje nočejo cepiti v državi, kjer intelektualci z najvišji akademski nazivi takole razmišljajo. Res neverjetno,” je v svojem odzivu na nedavni zapis sociologa Tomaža Mastnaka poudaril znanstvenik dr. Sašo Dolenc, ki je v preteklosti že predstavil svoje videnje težav z anticepilsko manijo v Sloveniji. Mastnak je sicer tik pred slovensko osamosvojitvijo v reviji Mladina vztrajal, da si ne želi samostojne Slovenije, češ kdo nas bo pa priznal.

Proizvajalec cepiva mora dokazati ne samo, da cepivo deluje in je varno, ampak tudi, da ima dovolj dober nadzor na kakovost proizvodnje
Dolenc je v svojem odzivu uvodoma poudaril, da so v Evropski uniji dostopna cepiva, ki so odobrena s strani Evropske agencije za zdravila (EMA). “EU ima visoke standarde glede preverjanja učinkovitosti, varnosti in kakovosti zdravil in cepiv. Vsak proizvajalec cepiva lahko vloži dokumentacijo v preverjanje. Tu ne gre za monopole,” je poudaril in ob tem glede ruskega cepiva Sputnik V pojasnil, da ga EMA preverja od spomladi. “Ko (če) bo odobreno, bo na voljo tudi pri nas.” Po besedah Dolenca mora proizvajalec ob registraciji dokazati ne samo, da cepivo deluje in je varno, ampak tudi, da ima dovolj dober nadzor na kakovost proizvodnje (GMP standardi …).

Image

Kot v nadaljevanju pojasnjuje Dolenc, to pomeni zelo natančno in popolno dokumentacijo razvoja in proizvodnje, ki ne sme imeti nobene luknje in prav nič ne sme biti nejasno. “Tako stroga pravila in podrobne inšpekcije izhajajo iz preteklih izkušenj in so osnova za varnost zdravil.” Pravi, da ruski proizvajalci cepiva niso mogli dokazati, da je začetni gradnik cepiva (glavna celična banka) skladen z uredbo EU o preprečevanju okužbe z boleznimi – manjkajo obrazci o neželenih učinkih med preskušanji – ni jasno, kako so spremljali placebo skupino.

Kdor nasprotuje profitu farmacevtskih korporacij, naj se cepi z AstraZeneco
“Cepivo AstraZeneca se prodaja po neprofitni ceni. Razvili so ga na univerzi Oxford in njihov pogoj je bil, da proizvajalec s cepivom ne sme služiti. Zato je na voljo bistveno ceneje kot druga cepiva. Če kdo sovraži profit farmacevtskih korporacij, naj se cepi s cepivom AstraZeneca,” svetuje znanstvenik in dodaja, da ker je cepivo odobreno s strani EME, je ta na voljo tudi pri nas. Cepivo ravno tako v velikih količinah proizvajajo tudi v Indiji in je tako tam na voljo poceni za okoliške države. “V resnici je tehnologija AZ cepiva bolj ali manj enaka, kot je tehnologija ruskega Sputnik V,” poudarja Dolenc.

Dolenc pravi, da ne razume, zakaj bi se pri nas kdorkoli želel cepiti z ruskim ali kitajskim cepivom, ki ga EMA še ni odobrila, ne pa s preverjeno učinkovitimi, varnimi in kakovostnimi cepivi, ki so pri nas zastonj na voljo vsakomur, ki je star vsaj 12 let. “Če nekdo tako močno ne zaupa EU sistemu (zaupa pa Rusom in Kitajcem), mora podati bistveno bolj tehtne argumente, kot je domnevna zarota vladajočega politično-poslov­no-medijskega kompleksa na Zahodu.”

Foto: epa

Ker je Mastnak zatrdil, da ni zanesljivih informacij, kako so cepiva učinkovita proti novim različicam, je Dolenc to trditev zavrnil. Kot hudo neumnost je označil tudi njegov namig, da naj bi cepiva povzročala mutacije virusa, kar je res huda neumnost. “Še dodatek za vse, ki se želite ideološko opredeljevati do cepiv: – cepivo AstraZeneca je bilo razvito v akademskem okolju (Oxford) in se prodaja neprofitno po proizvodni ceni, – cepivo Pfizer/BioNTech je bilo razvito v podjetju brez državnih oziroma javnih subvencij. Cepivo Moderna je bilo razvito v ameriških državnih inštitutih in je za proizvodnjo dobilo zelo velike ameriške državne subvencije, – veliko razvijalcem cepiva (še) ni izpelo narediti dovolj učinkovitega cepiva, da bi ga lahko dali v uporabo oziroma na trg,” je še poudaril.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine