24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

(PAPEŽEV POGREB) Iz Slovenije se bo pogreba udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar

Piše: C. R., STA

Papež Frančišek se je danes svojemu predhodniku Benediktu XVI. poklonil kot velikemu mojstru kateheze, ki je drugim pomagal pri srečanju z Bogom. Od preminulega zaslužnega papeža, ki leži v vatikanski baziliki svetega Petra, se medtem pred pogrebom v četrtek še naprej poslavljajo množice ljudi. V ponedeljek in torek se jih je tja zgrnilo 135.000.

“Želim, da se pridružimo tistim tu, ki se poklanjajo Benediktu XVI., in usmerimo svoje misli k njemu, velikemu mojstru kateheze,” je Frančišek, ki bo tudi vodil Benediktov pogreb, dejal na svoji redni tedenski avdienci.

“Njegova ostra in nežna misel ni bila naravnana nanj, ampak na Cerkev, saj nas je vedno želel spremljati pri srečanju z Jezusom,” je glede na poročanje spletnega portala Vatican News med drugim še dejal Frančišek.

Verniki se danes še tretji dan poslavljajo od Benedikta XVI., ki je v 96. letu starosti umrl v soboto. Glede na navedbe Vatikana je baziliko, kjer bo ležal še do 19. ure, v ponedeljek in torek obiskalo več kot 135.000 ljudi.

Kasneje zvečer bodo njegovo truplo prestavili v krsto iz cipresovega lesa, vanjo pa priložili spominske kovance in medalje iz obdobja njegovega pontifikata, Benediktove palije in v kovinskem valju še besedilo z opisom njegovega obdobja papeževanja.

Po pogrebni slovesnosti v četrtek bodo krsto položili v dodatno krsto iz cinka, to pa še v dodatno iz hrastovega lesa, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Slovo od zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki je umrl v soboto, 31. decembra 2022 v 96. letu starosti (foto: STA / Tamino Petelinšek)

Benedikta bodo pokopali nemudoma po slovesnosti, in sicer v kripti bazilike svetega Petra, v tamkajšnji nekdanji grobnici Janeza Pavla II., čigar posmrtne ostanke so ob njegovi beatifikaciji leta 2011 prenesli v zgornji del bazilike.

Pogreb sicer ne bo državniški, saj Benedikt ni bil aktualni papež. Leta 2013 je kot prvi poglavar katoliške cerkve po več kot 600 letih odstopil s položaja. Na slovesnosti pričakujejo okoli 70.000 vernikov in cerkvene dostojanstvenike, pa tudi državnike in kronane glave.

Iz Slovenije se bodo pogreba po napovedih udeležili predsednica republike Nataša Pirc Musar, slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu Jakob Štunf ter ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine