16.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Papež si želi obiska pri Putinu

Piše: Ivan Šokić

Papež Frančišek je v nedavnem intervjuju za Corriere della Sera povedal, da je zaprosil za srečanje v Moskvi z namenom, da bi pomagal pripeljati h koncu vojne v Ukrajini. Vrhovni poglavar je opozoril, da patriarh ruske pravoslavne cerkve Kiril ne sme postati ministrant ruskega predsednika Vladimirja Putina, a je obenem dopustil tudi možnost, da je za ruski napad odgovoren Nato.

Vrhovni poglavar rimokatoliške Cerkve papež Frančišek je v nedavnem intervjuju za italijanski časopis priznal, da si želi srečanja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Za to srečanje naj bi si vatikanska diplomacija prizadevala že od sredine marca 2022. “Za zdaj še nismo dobili odgovora in še naprej vztrajamo.” Navkljub dvema telefonskima klicema z judovskim komikom in ukrajinskim predsednikom Volodymirjem Zelenskym od začetka ruske specialne vojaške operacije v Ukrajini papež Frančišek zavrača možnost obiska v Kijevu. Prioriteta ostaja obisk v Rusiji z namenom, da bi ustavili vojno.

Papež je dogajanje v Ukrajini primerjal z državljansko vojno v Ruandi, ki je trajala od leta 1990 do leta 1994 in se končala z ruandskim genocidom v katerem je bilo po trditvah zgodovinarjev pomorjenih med 500.000 in 662.000 pripadnikov etnične manjšine Tutsi.

O dogajanju v Ukrajini se je papež Frančišek 16. marca 2022 pogovarjal tudi s patriarhom Kirilom, ki je uvodnih 20 minut 40-minutnega pogovora porabil za naštevanje vseh razlogov zakaj je ruska intervencija v Ukrajini pravična. “Povedal sem mu: mi nismo državni kler,” je za italijanski časopis pogovor opisal Frančišek. “Poslušal sem ga in mu povedal, da ne razumem ničesar o tem.” Papež vztraja, da patriarh ruske pravoslavne Cerkve ne more biti “Putinov ministrant”.

Papež Frančišek je v intervjuju priznal, da krivca za vojno v Ukrajini vidi v zvezi Nato. “Natovo lajanje pred ruskimi vrati” je po vsej verjetnosti razlog za Putinovo

intervencijo v Ukrajini, je izpostavil papež Frančišek. Njegovo opažanje se ujema z mnenjem profesorja Univerze v Chicagu in analitikom mednarodnih odnosov Johnom Mearsheimerjem, ki je že septembra 2015 opozarjal, da bo približevanje Nata Ukrajini imelo uničujoče posledice za Ukrajino. Po njegovem mnenju, bi moralo biti tako v interesu Zahoda, kot Ukrajine in Rusije ukrajinska nevtralnost.

Frančišek se je v intervjuju obregnil tudi ob pošiljke orožja Ukrajini. Papež se ni želel izjasniti ali odobrava ali nasprotuje zalaganju Ukrajine z orožjem. Namesto tega je opozoril, da se v Ukrajini testira orožje. “Vojne se bijejo zato: da se preizkusi orožje, ki smo ga proizvedli,” je opozoril. “Tako je bilo v španski državljanski vojni pred drugo svetovno vojno. Trgovina z orožjem je škandal, ki mu redki nasprotujejo.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine