16 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Panika in napetost v parlamentu: Je usoda Mlinarjeve v rokah Zmaga Jelinčiča Plemenitega?!?

Kandidatka ministrica za kohezijo Angelika Mlinar se je znašla pred velikimi težavami. Na obeh predstavitvenih odborih ni dobila večinske podpore, kar je v hude težave spravilo Šarčevo vlado. Ob tem ji težave delata še vladni Desus in novi vladni glasovalni stroj Slovenska nacionalna stranka, ki sta obe odrekli podporo Mlinarjevi. “Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović hodi po parlamentu kot branjevka od vrat do vrat. Le koliko je vreden glas za Angeliko Mlinar? Mesto v upravi ali nadzornem svetu državnega podjetja? Svetovalna pogodba? Denar na roko? Politika še ni padla nižje… “, se je kritično odzval na trgovanje z glasovi predstavnika vladajoče stranke LMŠ poslanec Slovenske demokratsk stranke Žan Mahnič.

 

Vlada Marjana Šarca se je resno znašla v težavah. Ne glede na dramatiko v prejšnjih glasovanjih, predvsem ob zakonu o izvrševanju proračuna so vedno imeli zagotovljeno večino s pomočjo eno izmed opozicijskih strank. Tokrat je vrag vzel šalo, saj je po odzivih vseh političnih strank razvidno, da ministrska kandidatka za kohezijo, Angelika Mlinar nima zagotovljene večine za izvolitev. Rezultat bo znan danes v večerno jutranjih urah. “Nabiranje glasov za podaljške v konfuzni koaliciji vlade Republike Slovenije je intezivno. V napore vključen tudi nacionalni interes,” je ujeto poslanko SAB Mašo Kociper in prvaka SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega na fotografiji komentiral predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša.

Marjan Šarec se je znašel v situaciji, v kateri ne more mirno spati. Oba glavna aduta, Meščeva Levica in Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka sta obe povedali, da bosta glasovali proti kandidatki Mlinarjevi. Zato je sodeč po slikah potekala agresivno prepričanje predvsem poslancev iz SAB in LMŠ, da dobijo na svojo stran katerega poslanca. V trgovini z glasovi se je skozi zgodovino vedno najboljše znašel Zmago Jelinčič. Kakšna ponudbo mu je ponudila “simbolna” poslanka Stranke Alenke Bratušek Maša Kociper?

Nabiranje glasov za podaljške v konfuzni koaliciji ⁦@vladaRS⁩ je intenzivno. V napore vključen tudi nacionalni interes. ? pic.twitter.com/eyjx4TNalV

— Janez Janša (@JJansaSDS) December 18, 2019

Usoda Mlinarjeve je v rokah Zmaga Jelinčiča Plemenitega
Ne glede na vse preigravanje je usoda Mlinarjeve v rokah prvaka SNS. Ne glede na to, ali bodo v Desusu trije poslanci glasovali proti, bosta izgubljene Desusove glasove prinesla poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti, kateri v večini primerov delujejo državotvorno ter podprejo pomembne vladne odločitve. Zato je razumljivo, ko Maša Kociper ponuja Jelinčiču sladke bonbončke, saj so prav štirje poslanci Zmaga Jelinčiča jeziček na tehtnici. Po napovedih glede glasovanja bi sedaj za Mlinarjevo glasovalo 42 poslancev, proti pa njej pa 48 poslancev. Vendar se aritmetika hitro spremeni, če bo Mlinarjevo podprli štirje poslanci SNS. To pa najbolje ve tako pretkani Jelinčič kot nebogljena vladna koalicija Marjana Šarca.

Vodja poslanske skupine @StrankaLMS Brane Golubović hodi po parlamentu kot branjevka od vrat do vrat. Le koliko je vreden glas za @AngelikaMlinar? Mesto v upravi ali nadzornem svetu državnega podjetja? Svetovalna pogodba? Denar na roko? Politika še ni padla nižje…

— Žan Mahnič (@ZanMahnic) December 19, 2019

Luka Perš

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine