11.8 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Pahor, Šarec, Erjavec in Cerar na ladji norcev! Glede umika slovenskih vojakov iz Iraka se očitno ne znajo zmeniti med sabo, kaj se je v resnici zgodilo!

Po napadu Irana na ameriško vojaško bazo v Erbilu, kjer deluje tudi precej vojakov iz držav članic zveze Nato, je sledila »reševalna akcija« Šarčeve vlade, saj je bilo potrebno evakuirati šest slovenskih vojakov, ki so sicer delovali skupaj z Nemci. Slednji baze niso zapustili. Verjetno bi v bazi ostali tudi slovenski vojaki, vendar je v dogajanje posegla Šarčeva vlada in poskrbela za »varen umik« vojakov, ki so včeraj zvečer že prispeli v Slovenijo.

 

Kot je včeraj pisal novinar Peter Jančič, se je umik naših vojakov iz Iraka, o katerem je te dni obveščal javnost obrambni minister Karl Erjavec (DeSUS), precej sfižil. Vojaki bi se, kot je povedal Erjavec, morali umakniti iz Iraka z Nemci, ker so se ti med iranskim raketiranjem oporišča v Erbilu odločili, da se začasno preselijo v eno od sosednjih držav. A so si Nemci premislili in ostali v Erbilu, kjer so na operaciji neomajna odločenost (Inherent Resolve), ker se je varnostni položaj spremenil, piše Jančič na portalu Spletnicasopis.eu. No, slovenski vojaki so se za razliko od Nemcev vseeno umaknili in zapustili bazo, nov kontingent Slovenske vojske pa naj bi tja prišel februarja.

Da je bila celotna akcija narejena precej po »partizansko«, je bilo mogoče slutiti po tistem, ko Erjavec najprej ni hotel razložiti podrobnosti umika, češ da bo javnost o tem obveščena, ko bodo slovenski vojaki na poti. Le nekaj ur zatem pa so na ministrstvu za obrambo potrdili, da so vojaki že zapustili Erbil in da so na poti v Slovenijo. Iz Iraka so jih najprej umaknili v turško prestolnico Ankara, od tam pa so nato z vladnim falconom poleteli proti letališču Jožeta Pučnika, kjer so pristali okoli 21.50, je pojasnil tiskovni predstavnik vojske Marjan Sirk. To je bil eden od načrtov za vrnitev, ki jih je imela vojska pripravljene, je dodal. Povedano drugače: vlada je za »izredni umik« v turističnem slogu poslala svoj falcon, medtem ko je obrambni minister Erjavec prepričeval javnost, da se tako ali tako ne bi mogli v sedanjih razmerah tam usposabljati in da gre za povsem redno rotacijo vojakov.

No, tu pa se glavno šele začne. Namreč, tako predsednik republike Borut Pahor kot tudi predstavniki vlade (premier Marjan Šarec, Erjavec ter zunanji minister Miro Cerar) niso znali pojasniti, kaj dejansko pomeni ta umik vojakov iz Iraka. Poglejmo nekaj izjav:

Premier Marjan Šarec: »Tukaj ne gre za umik, gre za predčasno prekinitev tega kontingenta. (…) Tukaj ni bilo nobenega odločanja, tukaj ni bilo niti govora o umiku. Gre za pristojnost ministrstva za obrambo, ki se v dani situaciji odloča, kot se odloča.«

Minister za obrambo Karl Erjavec: »Po drugi strani pa sem včeraj povedal, da imamo rezervni scenarij glede začasnega umika.«

Minister za zunanje zadeve Miro Cerar: »Slovenija torej ostaja v Iraku, tu ni nobenega umika. Dejstvo je, da smo povezani z zaveznicami, smo kredibilni član. (…) Dobili smo močno podporo obeh odborov na skupnih sejah, razpravljala je tudi vlada.«

Predsednik republike in vrhovni poveljnik slovenskih oboroženih sil Borut Pahor: »Tako smo se odločili potem, ko je postalo jasno, da predsednik Trump, na nek način, ponuja roko mirnemu reševanju sporov. (…) Začasna rotacija ne pomeni bežanje naše države od odgovornosti, (…) ampak eno preudarno razmišljanje, ki samo dokazuje, da postajamo zrela država.«

Skratka, pravi pravcati otroški vrtec, saj se najvišji predstavniki države očitno ne znajo med seboj uskladiti, ali so se naši vojaki res umaknili ali ne. Verjetno bi se umaknili, tudi če iranskega napada ne bi bilo? Ob tem se lahko vprašamo, kaj se o Sloveniji mislijo zavezniki iz zveze Nato glede na vso konfuznost in sprenevedanje najvišjih predstavnikov slovenske oblasti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine