4.8 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Ozadje dogajanja na prekinjeni seji nadzornikov RTVS: Kadunc spisal finančni načrt, ki je v popolnem nasprotju z internimi pravili RTV

Upravno sodišče je začasno zadržalo pravno učinkovanje sklepa vlade o predčasni razrešitvi Matjaža Medveda, Irene Ostrouške in Petre Majer iz nadzornega sveta RTVS. Kot smo že poročali, je bil Medved iz nadzornega sveta letos aprila že drugič razrešen, saj ga je odstavila že druga vlada Janeza Janše leta 2012. Tudi prvič se je na takšno odločitev vlade pritožil, a je bila njegova pritožba takrat na najvišji instanci zavrnjena. A če je sodišče takrat zavrnilo tudi predlog za začasno zadržanje, je tokrat upravno sodišče odločilo drugače.

 

Sodni senat, ki je odločal, je vodil Damjan Gantar, članici pa sta bili Darinka Dekleva Marguč in Jasna Šegan, poroča spletni portal Siol.net. Spomnimo, vlada je imenovala tri nove nadzornike, Boruta Rončevića, Antona Tomažiča in Draga Zadergala, niso pa bili o novi seji nadzornega sveta obveščeni odstavljeni člani, ki so zato znova morali prevzeti svoje sedeže, dokler sodišče ne odloči. Kot je za Nova24TV potrdil nadzornik Drago Zadergal, so morali današnjo sejo zaradi tega prekiniti.

Na odločitev o zadržanju odstavitve se bodo iz vlade zanesljivo pritožili, ker je bila pravna praksa upravnega in vrhovnega sodišča doslej drugačna, in to celo ob istem pritožniku in ob enakem odločanju. Matjaža Medveda je druga vlada Janeza Janše namreč leta 2012 že odstavila kot nadzornika RTVS, skupaj z Natašo Koprivšek, Marjanom Sedmakom in Aljošo Štampar Strojin. Vlada jih je razrešila zaradi slabega nadzora vodstva, poroča Siol.

Kadunc skušal prikriti izgubo v višini štirih milijonov evrov?
Znano je, da vlada v nadzorni svet RTV Slovenija imenuje štiri od enajstih članov. Preostale imenuje državni zbor, zastopani pa so še zaposleni. Z nadzornim svetom v prejšnji in novi sestavi ima generalni direktor Igor Kadunc precejšnje težave, nikakor jih namreč ne more prepričati, da bi mu potrdili finančne načrte javnega zavoda, ki se zaradi tega financira po dvanajstinah.

Kot nam je povedal nadzornik Drago Zadergal, je bil v gradivu za današnjo sejo tudi finančni načrt RTV Slovenija za leto 2020, ki bi ga morali obravnavati, problematično pa je, ker je slonel na prodaji kapitalskih naložb, s čimer je očitno generalni direktor Igor Kadunc želel prikriti izgubo v višini 4 milijonov evrov. V gradivu za sejo finančnega načrta kakopak ne bi smelo biti, saj bi to moral predhodno odobriti nadzorni in programski svet RTV. Zadergal trdi, da je bil celoten finančni načrt osnovan v nasprotju z internimi pravili RTVja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine