32.6 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Ozadje brutalnega migrantskega umora 12-letne deklice Lole: »Koljejo nam mladino, medtem ko profesionalni žalujoči preganjajo namišljeno islamofobijo.«

Piše: Jože Biščak

Petek, 14. oktober 2022. Pozno zvečer brezdomec išče prenočišče. Zavleče se na dvorišče stanovanjske hiše v ulici d’Hautpoul v 19. pariškem okrožju. Naleti na kovček in ga odpre. Prizor je bil grozljiv. V njem je bilo truplo mladega dekleta, grlo je imela prerezano, njena stopala in zapestja so bila zvezana, okoli obraza je imela trak, označena je bila s številkami.

Brezdomec je ob 23.30 poklical policijo. Kmalu se je izkazalo, da je umorjena 12-letna Lola Daviet. Njena mati je popoldne prijavila njeno izginotje, potem ko se ni vrnila iz šole. Pariško tožilstvo je odprlo primer preiskave umora, neodvisni novinar Clement Lanot je v noči s petka na soboto z videoposnetkom na družbenem omrežju Twitter razkril odkritje trupla. Forenziki so delali celo noč.

Kaj se je zgodilo? Zakaj je morala najstnica umreti? Kdo stoji za umorom? Kaj pomenijo skrivnostne številke na njenem truplu? To so bila vprašanja, na katere so starši in domačini v soseski terjali odgovore.

Lola z mamo Delphine Daviet. (Slika: Facebook)

Obdukcija je pokazala, da je umrla zaradi zadušitve. To pomeni, da je bila še živa, ko so jo morilci dali v kovček. Potem, ko so v javnost prišli posnetki varnostne kamere, ki kaže, kako Lola v stanovanjsko hišo vstopa z neznano žensko, in kako kasneje ženska skozi vrata vleče kovček, je bila izdelana prva rekonstrukcija dogodkov, ki je pripeljala do aretacije petih oseb, poroča Le Parisien.

Oče deklice, hišnik stavbe, v kateri prebiva družina, je bil zaskrbljen, ker se Lola do 15. ure ni vrnila domov. Pokliče ženo Delphine Daviet, ki gre na policijsko postajo in prijavi izginotje. Nato mati deklice na svojem Facebook profilu pošlje poziv, v katerem opiše hčerko in oblačila, ki jih je nosila. Objavi doda dve sliki. Na prvi je nasmejana Lola z dolgimi svetlimi lasmi. Na drugi je posnetek varnostne kamere, kako vstopa v stanovanjsko hišo. Deklico je na posnetku vidna v spremstvu ženske, stare okoli 20 let. »Ženska ji pokaže, kot da bi ji rekla, naj pride,« opisuje posnetek soseda: »Lola ni bila videti mirna. Človek lahko razume, da to, kar se dogaja, ni normalno.«

Lolo vidimo delno zakrito z vrati, ko sledi svojemu domnevni morilki (na sliki v ospredju). Osumljenka je oblečena v siv jopič, bele pajkice in športne copate. (Slika: Facebook)

Po poročanju Le Parisiena je lokalni prebivalec policiji povedal, da naj bi ga mlada ženska, ki je vidna na posnetku, popoldne prosila, naj ji pomaga prenesti velik konček do avtomobila znamke Dacia. Kot piše Journal du Dimanche, je priča povedala, da je bila ženska Severnoafričanka. Za pomoč mu je obljubila denar. Moški ni želel pomagati, ko je videl kri. Kovček ji je končno pomagal nesti voznik taksija, a ga očitno ni naložil v avto, ampak ga pustil tam, kjer ga je ponoči našel brezdomec.

Lolina mama Delphine je fotografijo mladenke delila na svoji Facebook strani. (Slika: Facebook)

Preiskovalci so še isto noč rekonstruirali pot avtomobila. Našli so ga v kraju Bois-Colombes (Haut-de-Seine). Zvečer so nato v bližini lokacije prijeli tri osebe, žensko zgodaj zjutraj. Vsem in še eni osebi so odredili pripor. Kasneje naj bi po poročanju francoskih medijev priprli še vsaj tri osebe. Kot so povedali policijski viri, vse sumijo trgovine s človeškimi organi. V kleti stanovanjske hiše, kjer Lola živi, so našli sledove krvi. Dokazi kažejo, da se je Lola upirala in borila za svoje življenje.

Od sobote zvečer se stanovalci in lokalni prebivalci zbirajo pred hišo deklice. Prižigajo sveče in polagajo rože. V pismu, ki ga je napisala Lolina prijateljica in ga okrašenega s srčki pustila na kraju umora, je pisalo: »Lola, moja prijateljica iz vrtca, vsi spomini se mi vračajo; ko sva se rade oblačile v obleke princesk in ko sva rade nagajale bratu. Kljub času, ki bo minil, te ne bom nikoli pozabila. RIP.«

Nekateri francoski mediji, ki se sklicujejo na policijske vire, pišejo, da so osumljeni Alžirci. Nihče od njih naj ne bi bil rojen v Franciji, eden naj bi bil tudi brez dovoljenja za bivanje, se pravi ilegalni migrant.

»Občutek sramu nas je vdrl, ker nismo zadostno obsodili tega barbarskega zločina, zelo povezanega (v vsaj polovici primerov, ki nam jih povedo ministri) z nevzdržnim priseljevanjem ljudi daleč od naše civilizacije ali celo sovražnih do nje. Tok presega ne samo tisto, kar lahko prilagodimo, temveč tudi nadzorujemo in na koncu asimiliramo. Slepota lažnih humanistov že predolgo pustoši francosko civilno družbo,« je na družbenem omrežju Facebook zapisal zdravnik in kirurg Guy André Pelouze.

»Koljejo nam mladino, medtem ko profesionalni žalujoči preganjajo namišljeno islamofobijo,« je na družbenem omrežju Twitter zapisal senator in svetnik marseillskega sveta Stéphane Ravier.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine