10.9 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Ovaduhi ne počivajo! Pravna mreža za varstvo demokracije želi z ovadbami zlomiti vse alternativne medije, vpleteni tudi policija ter predsednica republike

Piše: Gašper Blažič

Policijska uprava Ljubljana je na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zoper nekdanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanijo podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Ovadbo je podala po drugem odstavku 257. člena kazenskega zakonika, ki določa kazen do treh let zapora, poroča portal N1.

Kot poročajo, je postopek sprožila Pravna mreža za varstvo demokracije, ki jo zastopa odvetniška pisarna Pirc Musar & Lemut Strle, kar pomeni, da je v postopek vsaj posredno vpletena tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je bila v preteklosti kot odvetnica velikokrat pravna zastopnica tistih, ki so kazensko ali odškodninsko preganjali medije (o tem bi sicer lahko več povedal Bojan Požar).

O čudaški praksi omenjene mreže in njenem napadu na Uroša Urbanijo smo poročali sicer že pred letom dni TUKAJ. Postopek je bil sicer sprožen že maja 2021, ko je odvetniška družba Pirc Musarjeve vložila kazensko ovadbo zoper Urbanijo, češ da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je Urbanija kot uradna oseba in javni uslužbenec izrabil svoj položaj, prestopil meje uradnih pravic in ni opravil uradne dolžnosti, s čimer naj bi oškodoval STA. V ovadbi je Pravna mreža za varstvo demokracije navedla, da je Urbanija kot direktor Ukoma večkrat zahteval dokumentacijo STA, čeprav za to v zakonodaji ni imel podlage, in je posegel v uredniško neodvisnost agencije. Izpostavila je tudi, da v nasprotju z zakonodajo ni pravočasno odredil in odobril plačil za opravljanje javne službe, s tem pa je Slovenski tiskovni agenciji povzročil premoženjsko škodo in onemogočal njen obstoj.

Seveda pa je jasno, da je ovadba privlečena za lase, saj je do rešitve situacije glede financiranja STA prišlo po zamenjavi vodstva STA.

Na tožilstvu pa so za STA lani pojasnili, da je pristojna tožilka v zadevi, v kateri je Pravna mreža ovadila Urbanijo, od sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana zahtevala dopolnitev kazenske ovadbe, kar se je močno zavleklo, saj je policija menda kar sedemkrat prosila tožilca za podaljšanje roka za dopolnitev ovadbe. Očitno je zdaj predkazenski postopek končan in je Urbanijo sedaj ovadila še policija. Kot je Urbanija, ki je od nedavnega urednik na Planet TV, povedal za N1, se ne čudi temu, kar se dogaja, glede na pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar o zlorabah v  policiji.

Urbanija se je sicer junija 2021 na ovadbo Pravne mreže za varstvo demokracije odzval tako, da je na isto tožilstvo vložil kazensko ovadbo proti predstavnici Pravne mreže Katarini Bervar Sternad in proti tedanji odvetnici Nataši Pirc Musar. Očital jima je, da sta ga krivo ovadili. Kakšen je bil epilog te ovadbe, ni znano.

Ob tem naj spomnimo, da omenjeno mrežo sestavlja več organizacij, med drugim Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, Amnesty International Slovenija (AI), inštitut Danes je nov dan in Zavod za kulturo raznolikosti Open. Gre torej za nekakšno koalicijo levičarskih nevladnih organizacij.

Seveda velja spomniti, da je Pravna mreža za varstvo demokracije – bolj bi ji ustrezal naziv “Pravna mreža za uničevanje demokracije” – ovadila tudi glavnega in odgovornega urednika Demokracije Metoda Berleca ter urednika spletne strani Nova24tv.si Marka Puša, domnevno zaradi objave identitete mladoletnika iz območja Postojne, ki je pred migranti branil mladoletnico. Oba medija, tako Nova24tv.si kot Demokracija.si pa sta v tem primeru zgolj povzeli poročanje Nacionalne tiskovne agencije, zato je jasno, da gre tu za zlorabo prava in tudi instrumentov za kazenski pregon. Vse z namenom uničevanja vseh medijev, ki ne tulijo v isti rog z  vlado.

To seveda še ni vse, saj se očitno obeta tudi sprememba medijske zakonodaje, vendar so razlogi zanjo zgolj sprenevedanje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine