0.2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

(Otroška srčna kirurgija) UKC Ljubljana je trhla in kaotična stavba, pobarvana z barvo, ki se navzven sveti

»Če nekdo noče na Triglav in začne druge prepričevati, da se ne da, tudi če imate helikopter, potem veste, kam to pelje,« je na današnjem zaslišanju med drugim dejal kardiolog pediater Andrej Robida.

»V tej državi zdravstvo ni osredotočeno na paciente, to ste slišali, pač pa na ustanove, katerih lastnik je država ali občina, nato pridejo na vrsto zdravniki, ostali zaposleni, potem pa mi pacienti,« je bila ena bolj odmevnih izjav kardiologa pediatra Andreja Robide na današnjem zaslišanju pred preiskovalno komisijo o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom, ki jo vodi poslanka SDS Jelka Godec. Robida je bil v UKC Ljubljana zaposlen 15 let, kasneje je deloval v tujini, v času prejšnje vlade pa je prišel na Ministrstvo za zdravje, kjer naj bi na nacionalni ravni uredil kakovost in varnost v slovenskem zdravstvu. »Nisem uspel,« je priznal.

V kratkem času delovanja NIOSB je bil tudi član sveta inštituta. »Sedanja vlada se je prek palca odločila za ukinitev inštituta, brez strokovnih elementov,« je bil kritičen Robida, ki še danes trdi, da je bil inštitut dober, vendar pa da zaradi upora vodilnih v UKC Ljubljana nikoli ni mogel v polnosti zaživeti. Zadeve je po njegovem mnenju težko premakniti na bolje, če se združita pretirani zdravniški in politični ego. »Če nekdo noče na Triglav in začne druge prepričevati, da se ne da, tudi če imate helikopter, potem veste, kam to pelje,« je bil slikovit.

Po besedah Robide so vodilni v kliničnem inštitutu vseskozi ignorirali večkratna priporočila za izboljšanja stanja, ki je v nekem trenutku postalo nevarno tako za paciente kot ostale vpletene. Ena izmed prelomnih točk je bilo že večkrat omenjeno mednarodno poročilo glede programa otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana, Robida je bil eden izmed soavtorjev. In kako se je na ugotovitve mednarodne skupine odzvalo takratno vodstvo? »Menili so, da lahko stvar dobro razrešijo z dobro PR službo, torej trhlo, kaotično stavbo pobarvajo z barvo, ki se navzven sveti, pa je stvar rešena. Vse je v redu, vse je kakovostno, vse je varno,« je bil neposreden Robida.

Večletno agonijo in ignoriranje težav je Robida opisal kot »gnusno«. In kako je po njegovem mnenju sploh lahko prišlo tako daleč, da sta na koncu propadla tako program otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana kot NIOSB? »Sistem dopušča, da nekateri zdravniki vzamejo javno institucijo kot platformo za svoje ambicije, ampak to ne za tiste, ki so potrebne, ampak tudi za sprevržena dejanja,« je dejal. Glede zdajšnjega stanja je spomnil, da je novi generalni direktor ljubljanskega UKC Janez Poklukar na seznam svojih prednostnih nalog uvrstil tudi ureditev razmer na otroški kardiologiji, čemur se čudi, če na drugi strani »iz kliničnega centra vseskozi sporočajo, da je vse v redu.«

tvit

Ob koncu pričanja je Robida stroške prihoda na preiskovalno komisijo, do katerih je sicer upravičen, namenil Univerzitetnemu rehabilitacijskemu inštitutu Soča, »naj jih oni dajo tistim staršem, katerih otroci so doživeli možganske poškodbe.«

Naslednji zaslišanji na preiskovalni komisiji sledita v torek, 1. oktobra, ko bosta pričala nekdanji generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač in nekdanja poslovna direktorica pediatrične klinike Biserka Marolt Meden.

Zadnje novice

Sorodne vsebine