7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Osupljiva zgodba o uspehu: Somalka Nima po 26 letih končno našla delo!

Piše: Kavarna Hayek

Somalka Nima je srečna. Srečna je tudi švedska nacionalna televizija SVT. Reportaža o Afričanki, ki se je znašla na Švedskem, je zlezla pod kožo in grela srce. To je zgodba o uspehu integracije: po 26 letih in dobrem milijonu evrov socialnih pomoči je Nima Mowsar končno začela delati. Zato so srečni tudi švedski neto davkoplačevakci.

SVT je posnel reportažo o Somalki. Leta 1997 je kot mlado dekle začela iskati službo. Kot pravi, je »napisala tisoč prošenj«, a ni našla pravega dela zase. V tem dobre četrt stoletja dolgem obdobju ni počivala: rodila je sedem malih švedskih Afričanov, kot večina migrantov je najbrž postala profesionalna uporabnica iPhona, karierna gledalka televizije in poklicna uporabnica davkoplačevalskega denarja. Zelo podobna zgodba kot usoda Hassana Dhgeya Himiyeja, ki kot kvalificiran uporabnik pametnega telefona in oče devetih otrok že enajst let išče delo.

»Toliko let sem se vsak teden prijavljala za službo. Prijav je več kot tisoč, a nisem dobila niti ene službe,« je potožila Nima in dodala: »Če dobiš službo, postaneš srečnejši.« Velika sreča zanjo – bila je 26 let nesrečna, zdaj je srečna.

Zdaj je končno našla delo, ki ji ustreza in jo izpopolnjuje. Opravila je tečaj in postala kvalificirana pomočnica pri razdeljevanju obrokov hrane. Tega, da pomagaš deliti hrano, kakopak, ne more početi vsak. Potrebna je ustrezna kvalifikacija in certifikat o …..

Nadaljevanje si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine