9.3 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Osumljenci za ugrabitev v priporu, premier Šarec pa se še naprej spreneveda glede varnosti in napada opozicijo

Predsednik vlade Marjan Šarec je pozive na shode in k sklicu seje Sveta za nacionalno varnost danes ponovno označil za propagando stranke SDS. Število migrantov se res nekoliko povečuje, a policija zagotavlja varnost, zato je tudi predlagala postavitev dodatne panelne ograje, ki jo je po njegovih besedah mogoče namestiti v relativno kratkem času.

 

Pred nami so evropske volitve, le še dobrih 14 dni je do takrat, je Šarec spomnil v izjavi za medije ob robu slavnostne akademije ob mednarodnem dnevu babic in mednarodnem dnevu medicinskih sester. Če vodja stranke SDS, njihovi kandidati in poslanci pozivajo na shode in k sklicu Sveta za nacionalno varnost, je to po njegovih besedah treba razumeti predvsem v predvolilnem smislu. Slovenija je varna država in pristojni migracije obvladujejo. “Meja ni odprta, kot trdijo, ampak gre za ilegalne migrante,” je poudaril.

Šarec: “Sistem deluje!”

Priznal je, da se število migrantov nekoliko povečuje, zato je policija nedavno tudi podala dodatne predloge za ukrepanje, med drugim za postavitev dodatne panelne ograje in spremembo azilne zakonodaje. Kot je poudaril Šarec, je ograjo mogoče namestiti v razmeroma kratkem času, saj so jo naročili že pred časom.

Kot je še zatrdil, policija zagotavlja varnost. “Ne trdim, da ne more priti do nobenega izrednega dogodka,” je dejal premier in pri tem mislil na sredino ugrabitev starejšega Belokranjca, ki so je osumljeni štirje tujci, ki so v državo prišli nezakonito. Toda policija je takoj ukrepala in italijanskim kolegom posredovala informacije, osumljenci pa so bili kmalu že v Sloveniji, je spomnil premier in ponovil: “Sistem torej deluje.”

Na podlagi enega dogodka ali nekaj takšnih dogodkov po njegovih besedah ni mogoče trditi, da je vse zanič in da sistem ne deluje. Vlada je vedno pripravljena na dialog s prebivalci obmejnih krajev, je še dejal Šarec in poudaril, da na predvolilne akcije ne more odgovarjati tako, kot bi si njihovi pobudniki želeli.

Spreneveda se tudi notranji minister: »Ni potrebe po protestih, policija obvladuje situacijo«

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je danes v izjavi ob robu foruma obrti in podjetništva v Portorožu zatrdil, da policija obvladuje situacijo na meji s Hrvaško. Zato je prepričan, da “v tem trenutku ni potrebe po protestih in nezadovoljstvu”.

Poklukar se je namreč odzval na sredino ugrabitev 79-letnega Belokranjca, katere so osumljeni štirje tujci, ki so nezakonito vstopili v državo. Tri so italijanski varnostni organi prijeli in predali slovenski policiji, za vse pa je preiskovalni sodnik odredil pripor.

“Obžalujem, da je prišlo do takega kaznivega dejanja, vendar sem vesel, da se je srečno razpletlo. Slovenska policija je učinkovita in je skupaj z organi italijanske policije uspešno zaključila akcijo prijetja teh storilcev,” je dejal Poklukar.

Prepričan je, da je Slovenija varna država in da sistem nacionalne varnosti deluje.

Hkrati je opozoril, da se Slovenija se v tem trenutku sooča s povečanim številom prehodov preko meje s Hrvaško. “V zadnjih dneh smo povečali aktivnosti policije in število enot Slovenske vojske v občinah, kjer so ilegalni prehodi meje pogostejši. V skladu s sporazumom ilegalne migrante policija tudi vrača Hrvaški. Menim, da v tem trenutku ni potrebe po protestih in nezadovoljstvu, saj policija obvladuje situacijo,” je dejal minister in dodal, da verjame v delo policije, “ki bo ob koncu preiskave podala izjavo in ustrezno ukrepala”.

Osumljencem ugrabitve Belokranjca preiskovalni sodnik odredil pripor

Vsem trem osumljencem sredine ugrabitve 79-letnega Belokranjca je preiskovalni sodnik danes po zaslišanju odredil pripor, so za STA potrdili na novomeški policijski upravi. Gre za 25-letnega državljana Maroka in 18-letna Alžirca, ki so jih po dogodku prijeli italijanski varnostni organi in jih vrnili v Slovenijo.

V Beli krajini so v sredo ugrabili 79-letnega domačina in ga zvezanega odpeljali proti italijanski meji, ga tam izpustili, ugrabitelji pa naj bi pot nadaljevali v Italijo. Tri osumljence so danes popoldne s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jim je po poročanju medijev pripor odredil zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti.

Tožilec Srečko Hočevar je za medije dejal, da osumljenim očitajo tri kazniva dejanja, in sicer ugrabitev, rop in odvzem motornega vozila.

Dogodek je razburil domačine, zaradi očitkov, da država premalo varuje mejo s Hrvaško pred nezakonitimi prehodi, pa je v soboto v Črnomlju napovedan protest. Zadeva je razgrela tudi predvolilno kampanjo pred volitvami v Evropski parlament. Policija, pristojni minister Boštjan Poklukar in predsednik vlade Marjan Šarec zagotavljajo, da Slovenija ostaja varna država in da se policija na nezakonite prehode meje primerno odziva.

Zadnje novice

Sorodne vsebine