14.3 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Osamosvojitev Republike Slovenije leta 1991; slavnostna razglasitev samostojnosti Slovenije: Pozdravljena in dobrodošla, slovenska država!

Avtor: Gašper Blažič

Dan po sprejetju temeljnih osamosvojitvenih dokumentov je sledila še slavnostna razglasitev samostojne in neodvisne Slovenije. Bila je sreda, 26. junij 1991. Precej negotov dan, saj so se že začeli premiki tankovskih kolon na Primorskem.

Poslanci so si nekako kar oddahnili po večtedenskem maratonu skupščinskih sej, na katerih so tako rekoč zadnji hip sprejeli ustavne amandmaje o novih državnih simbolih, saj je grozilo, da bi tudi osamosvojitveni dan dočakali z rdečo zvezdo. Nove simbole so dobili tudi policisti in pripadniki TO, a glavni dogodek je bila seja 25. junija 1991, na kateri se je kar trlo tujih novinarjev.

Vojaška letala nad Ljubljano

Ne glede na dan, ki je napovedoval veliko slovesnost na Trgu revolucije (danes Trg republike) pred zgradbo parlamenta, je bilo v zraku precej negotovosti. Tuji državniki, ki so bili povabljeni na proslavo, so odpovedovali svojo udeležbo, celo hrvaški predsednik Franjo Tuđman je sporočil, da ga ne bo v Ljubljano.

Nekateri deželni glavarji iz Avstrije so se kljub temu udeležili slovesnosti. Zvezna uprava za kontrolo letenja je zaprla vsa tri slovenska letališča (Ljubljana, Maribor, Portorož), položaj pa se je začel zaostrovati na Primorskem, kjer so se enote JLA že pomikale proti mejnim prehodom. Eno od kolon so ustavili z barikado pri Črnem Kalu, vojaki so pot nadaljevali peš.

V večernih urah so se na ljubljanski Trg revolucije že zgrinjale množice, Ljubljano pa so preletavala vojaška letala. Precej nevšečnosti je bilo tudi z novo slovensko zastavo, ki naj bi jo dvignili na Trgu revolucije, a zadrego je rešil športnik Boris Strel, ki je prinesel rezervno zastavo.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Vir: historiavitaemagistra.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine