3.5 C
Ljubljana
sobota, 16 oktobra, 2021

Organizator protestov Zoran Stevanović tožen zaradi zlorabe javnih sredstev za plačilo odvetnika

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Ker se na dopis MOK g. Stevanović ni odzval, niti ni vrnil zahtevanih sredstev, smo pripravili in 1. septembra 2021 zoper njega vložili tožbo, s katero smo zahtevali vračilo sredstev skupaj z zamudnimi obrestmi od dneva prejete koristi dalje,” je sporočila Mestna občina Kranj. Glede pohištva, ki naj bi si ga prisvojil mestni svetnik Zoran Stevanović pa so dopisali, da bodo popis izvedli ob inventuri osnovnih sredstev za leto 2021 – takrat bodo očitno lahko šele potrdili, ali kaj manjka. Medtem pa Stevanović vabi na ponoven proticepilski protest, pri tem mu pomaga tudi prijatelj Anis Ličina – za katerega trenutno ni povsem jasno, ali je v Sloveniji. 

Pred nekaj dnevi smo pisali o tem, da kranjskega mestnega svetnika Zorana Stevanovića menda toži tudi Mestna občina Kranj (MOK), in sicer zato, ker si je prisvojil več kot dva tisočaka za svoje odvetniške stroške iz javnega denarja. Občina je sicer najprej pozvala svetnika, naj vrne denar, a ni bilo odziva. Stevanović je namreč sredstva porabil iz postavke proračuna za svetniške skupine. Za potrditev informacije smo prosili MOK in danes prejeli odgovor, da je MOK na podlagi zahtevka Svetniške skupine Zoran za Kranj in na podlagi določbe 7. člena Pravilnika o sredstvih za delo svetniških skupin Mestne občine Kranj (UR. list RS, št. 18/04) konec oktobra 2020 izdala odvetnici naročilnico za pravno zaščito političnega izražanja mestnega svetnika med izvrševanjem funkcije svetnika in v začetku decembra 2020 odvetniške storitve v višini dobrih 2 tisoč evrov tudi plačala. Nato pa je MOK po prejemu dodatne specifikacije odvetniških storitev ugotovila, da so bile odvetniške storitve opravljene za zastopanje v treh sodnih sporih oziroma osebnih zadevah Stevanovića in ne za zastopanje ali pravno svetovanje svetniški skupini. “Ker se na dopis MOK g. Stevanović ni odzval, niti ni vrnil zahtevanih sredstev, smo pripravili in 1. septembra 2021 zoper njega vložili tožbo, s katero smo zahtevali vračilo sredstev skupaj z zamudnimi obrestmi od dneva prejete koristi dalje.”

“Združimo se, da bi lahko vstali. Resnica je vedno samo ena. Izhaja iz tega videa. Hitro poglejte in delite, dokler je video tu. V sredo ob 18ih vsi pred parlament. Naučimo jih šteti čez 100 tisoč. Moč in svoboda ljudem,” je na Facebooku sporočil Stevanović. V videu je med drugim povedal, da ni obsojen in da ni v kazenskem postopku. Poleg tega je dejal, da ga nikoli niso vrgli iz nobene službe. Poudaril je, da se nikoli ne bi cepil, čeprav nekateri trdijo, da se je že. “Ukinitev vseh obvezujočih ukrepov bi prineslo svobodo ljudem,” je revolucionarno poudaril, kot da ukrepi niso tu zato, da bi nas zaščitili pred virusom. Na protest v sredo je povabil tudi Anis Ličina, ki je na Facebooku zapisal, da to ni poziv k volitvam ali k nasilju, niti ni antivakserska propaganda – sam je namreč cepljen. Je pa to klic “da se zbudite, pokažete nestrinjanje omejevanja svobode, nestrinjanje kršitve ustavnih pravic in kršitve zakonov”.

Ličina je še pozval, naj udeleženci protesta snemajo policijo in druge prisotne ljudi ter provokacije. Po njegovih besedah se bo gotovo pojavil kak zakrinkanec, ki bo po naročilu stranke SDS izzval incident. Seveda ni dvakrat za reči, da ga ne bo poslal Ličina kar sam – da pač potrdi lastne preroške besede. “Povežite se in ne pustiti, da vam ljudje, ki jih plačujete, odvzamejo svobodo, do katere ima vsak človek na tem svetu pravico,” je še pozval. Ali se bo tudi sam pojavil na protestih, v tem trenutku sicer ni povsem jasno. Poročali smo namreč, da naj bi se Ličina izogibal roki pravice, sam pa pravi, da je odšel le na izlet – po tem scenariju torej ni ovir za njegovo udeležbo. Upajmo le, da tokrat protest ne bo nasilen, nazadnje so policisti morali uporabiti vodni top in solzivec – lahko pa bi se končalo še slabše.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine