6.9 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Nevladne organizacije, ki protestirajo, da Demokracija, medij v zasebni lasti, izda domoljubno pravljico, od države dobile 0,25 milijarde evrov

Veste, koliko denarja je država prisilno odvzela neto davkoplačevalcem in ga dala 83. nevladnim organizacijam, ki so se včeraj podpisale pod sovražni pamflet proti reviji Demokracija? Dobro se primite, še bolje bo, da se usedete: 0,25 milijarde evrov.

To pomeni, da so denimo Mirovni inštitut, Slovenska filantropija, Amnesty International Slovenije in UNICEF Slovenija mlade slovenske družine prikrajšali za okoli 2.100 dvosobnih stanovanj. Z 0,25 milijarde evrov bi lahko izplačali 151.000 plač. In če uporabimo levičarsko logiko, so omenjene nevladne organizacije osnovnošolce prikrajšale za okoli 80 milijonov toplih obrokov in povzročile lakoto med otroci v šolah.

Kakorkoli, društvo slovenskih pisateljev je včeraj objavilo protest (TUKAJ) zoper javni razpis za pravljico, ki je bil objavljen v reviji Demokracija (TUKAJ). Po njihovo revija »nedopustno zlorablja otroško literaturo za rasistično propagando«.

»Opletanje, da je vse, kar ni po volji in v skladu s progresivno ideološko agendo, rasizem, ksenofobija in ne vem, kaj še vse, je postalo kar zaščitni znak levice in njihovih nevladnih organizacij. Dobro, to je njihova pravica, ki jim jo na reviji ne oporekamo. Tudi zmerjanje z izrazi, za katere očitno sploh ne  vedo, kaj v izvornem smislu pomenijo, je pokazatelj svobode govore,« je povedal glavni in odgovorni urednik Demokracije Jože Biščak.

Po njegovo bi morali biti na pisateljskem društvu veseli, da sploh še kdo izda kakšno knjigo, saj ves čas tarnajo, da ljudje ne berejo, da ni denarja za nove knjige. »Pravljica bo (kot vse druge knjige, ki jih izdaja založba Nova obzorja) neto davkoplačevalcu prijazna. To pomeni, da ne bo deležna nikakršnih subvencij države, kar spet posledično pomeni, da jo kupec ne bo plačal dvakrat, kot to naredi pri subvencioniranih knjigah, ampak samo enkrat,« je dejal Biščak.

Sicer je na naslov uredništva Demokracije do danes prišlo osem pravljic. »Najbrž jih bo še več, ker smo bili deležni (ne)pričakovane promocije s strani medijskega mainstreama. Značilnost razpisov je, da večina del pride zadnji trenutek, tako da računamo, da bo prišlo vsaj 20 pravljic. To bo dovolj, da bomo izbrali res najboljšo. In če bo povpraševanje, v knjižni obliki ne bomo izdali samo zmagovalne pravljice, ampak kar zbirko domoljubnih pravljic v obliki slikanic, kot so bile denimo tiste, malo starejši se bodo spomnili, o Marinki in njenih prijateljih. Taka zbirka bo več kot odlično darilo za otroka za vsako priložnost,« še poudarja Biščak in dodaja:

»Ta pogrom proti Demokraciji je dokončno razkril neustavljivo željo levičarskih aktivistov, ki si želijo regulirati vse plati človekovega življenja. Tudi to, katero pravljico lahko starši kupijo in kaj naj otroku berejo, kaj se lahko tiska in česa se ne sme. V nakup pravljice Demokracija ne bo nikogar silila. Kupec se bo sam odločil, ali bo segel v svoj žep, povlekel svojo denarnico in za svoj denar kupil knjigo. To bo svobodna odločitev posameznika, kar pa mu očitno levičarski aktivisti odrekajo: menijo, da so se ljudje nesposobni sami odločati, zato jim morajo ´pomagati´. Kar je v resnici strašljivo, ne pa nek namišljeni rasizem, ki se jim povsod prikazuje.«

Ima pa Biščak predlog za nevladne organizacije, ki so prispevale svoj podpis pod pamflet: »Naj odkupijo celotno tiskano naklado in tako preprečijo ´pohujšanje´. Potem naj dajo pravljico v cenzorski bunker. Za to bodo porabile 0,008 odstotka sredstev, ki so jih v petnajstih letih dobile od države.«

»Ravno danes me je kontaktirala Vrhničanka, ki je neko pravljico, ki ustreza razpisnim pogojem, že izdala v samozaložbi. Vprašala je, če bi jo lahko prodajali prek založbe Nova obzorja. To kaže, da je zanimanje za domoljubne pravljice precejšnje. Če bo povpraševanje veliko, bomo ustanovili poseben oddelek, ki se bo ukvarjal z domoljubnimi vsebinami za otroke in mladostnike. Precej dijakov in mladih se je tudi zanimalo za knjigo Manifest za domovino. Vem za ljubljansko srednjo šolo, kjer je eden od dijakov kupil manifest, ki zdaj kroži med sošolci. Za njih je zanimivo predvsem to, ker so manifest napisali mladi, malodane njihovi vrstniki,« je še povedal Biščak.

Vir: Erar

Oglasil se je Tone Krkovič in povedal, da Zveza društev in klubov MORiS, ki je navedena pod številko 46, ni prav nič povezano z Društvom Moris Kočevska Reka, ki ga vodi. »Mi smo že davno izstopil iz te zveze, ki je načrtno manipulirala z vlogo brigade Moris ob osamosvojitvi,« je še dejal Krkovič.

Zahteva za objavo popravka:

V skladu z zakonom o medijih prosim za popravek.

V zvezi s to temo sem se na vas obrnila že 1. marca 2017 (glejte spodaj moje pismo v celoti), zato se na tem mestu ne bom ponavljala.

Kot lahko razberete ob pravilnem branju tabele na Erarjevi strani, zlasti glede na moje obširno pojasnilo, poslano marca 2017, je Amnesty International Slovenije v tem obdobju prejela 394.217,06 EUR (https://erar.si/prejemnik/71490701/#transakcije).

Žal vas je še enkrat zavedlo nekoliko zavajajoče vključevanja PIC-a pod podatke o Amnesty. Dovolite mi, da prijazno še enkrat ponovim: PIC je Amnesty skupaj z nekaterimi drugimi NVO ustanovil leta 1998, a z njimi nismo finančno povezani; s sredstvi, ki jih pridobijo oni, ne razpolagamo.

Še enkrat ponavljam pred letom in pol podano obljubo, da se seveda lahko vedno obrnete na nas, če boste imeli težave pri razbiranju višine od države pridobljenih sredstev.

Lep pozdrav,

Metka Naglič

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine