7.6 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Orban pometel s konkurenco

Na madžarskih volitvah je bilo oddanih skoraj 5,4 milijona glasov za 199 sedežev v parlamentu (en sedež avtomatsko dobi nemška manjšina). Sedeži se razdelijo na dva načina, 106 po večinskem sistemu v enakem številu volilnih enot, 96 pa po proporcionalnem sistemu. Pri slednjem mora stranka doseči pet odstotni prag, zveza dveh strank deset odstotni, treh petnajst…

Pri osvojitvi 106 večinskih mandatov je premočno zmagal Fidesz skupaj s svojo »večno« koalicijsko zaveznico KDNP. Opozicija je sicer svoj uspeh stavila predvsem na 18 prestolničnih mandatov in delno uspela. Fidesz je v prestolnici osvojil šest sedežev, zveza socialistov z levimi okoljevarstveniki »Dialog« pa sedem. Sedeže v Budimpešti so osvojili še liberalci iz DK in sicer tri, po enega pa centristični okoljevarstveniki LMP in levoliberalni Egyutt. Izven prestolnice je Fidesz povozil nasprotnike, saj je osvojil vse večinske sedeže razen treh- Dunaujvaros, kjer je slavil desni Jobbik, Szeged 1, kjer so slavili socialisti in Pecs 1, kjer je zmagal neodvisni kandidat s podporo združene opozicije.

Pri porporcionalnih mandatih je uspelo prag prebiti pet strank oziroma zvez. Fidesz-KDNP je osvojila 49 odstotkov glasov in dobila 42 sedežev, Jobbik 20 odstotkov in 25 sedežev, socialisti-Dialog pa 12, 4 odstotke in 12 mandatov. LMP je dobila 6,6 odstotka in sedem mandatov, DK pa dobrih pet odstotkov in pet mandatov.

Skupno je torej zmagal Fidesz-KDNP z 133 mandati, kar pomeni že v tretje ustavno večino. Na drugo mesto se je s skupno 26 mandati prebil Jobbik, na tretje so padli socialisti, ki bodo imeli v novem parlamentu 20 sedežev. Po enega poslanca bosta imeli Egyutt in nemška manjšina, en poslanec pa bo vsaj formalno neodvisen.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine