5.6 C
Ljubljana
sreda, 29 novembra, 2023

Oprostitev Ludvika Tomšiča: Ni dvoma, bil je zakonski znak grožnje!

Piše: Spletnicasopis.eu

Ni dvoma, bil je zakonski znak grožnje. Torej kaznivega dejanja in ne le prekrška. In niti ni pomembno, kdo naj bi grožnjo uresničil. Razlog za oprostilno sodbo pa je ugotovitev sodišča, da obdolženi ni bil prišteven. Po mnenju sodnega izvedenca. Tako je  sodnico Jerca Oblak danes v Ljubljani obrazložila oprostilno sodbo Ludviku Tomšiču, ki je na protestih proti nastajanju vlade Janeza Janše dalj časa vpil, da je Janšo treba ubit«, skandiral »ubi Janšo«, in pozival, da je »Janeza Janšo treba samo ubiti in nič drugega«. To je počel tudi v kamere. Veliki mediji so to precej nenavadno dogajanje ob nastajanju vlade, ko se je začela epidemija covida, leta 2020 javnosti dalj časa prikrivali.

Sodnica Jerca Oblak je povzela še, da je izvedenec postavil diagnozo duševne motnje, pojasni je razvoj motnje in podal svoje mnenje, da je bila v kritičnem času zmožnost Tomšičevega razumevanja ravnanja zmanjšana, prekinjena, v celoti pa zmožnost obvladovanj in to je razlog za izrek oprostilne sodbe. Tožilstvo je predlagalo pogojno obsodbo na štiri mesece, ki ne bi bila izvršena, če v letu dni Tomšič ne bi storil podobnega kaznivega dejanja.

Tomšič je zaradi zastojev v prometu na sojenje zamudil, ko je prišel, pa ga je hitro zapustil, ker se je razkuril nad opisi tožilstva. Zmotila, ga je že ocena, da na njegovo ravnanje niso vplivali drugi in vprašal, kaj pa so pomenili napisi “Smrt janšizmu…” Dodal je: “A sem jaz prifuknjen ali kaj?” Pozneje pa je s precej nespodobnimi besedami, ki opisujejo moški spolni organ, odšel, ko je tožilka prebirala oceno, da ima duševno motnjo in težave. Dejal je, da tega pa ne bo poslušal.

Tožilka mi je po razglasitvi tožbe, ko sem jo vprašal, ali se bo na sodbo pritožila, povedala, da še ne ve, da jo mora najprej preučiti. Tomšič pa je izven sodišča več novinarjem, ki smo bili na sojenju (ob Spletnem časopisu še iz Dnevnika, Večera in Žurnala) povedal, da sodbe ne bo komentiral. Potem pa dodal nekaj o zdaj opozicijskem voditelju Janezu Janši, kar je bilo nespodobno in tega v medijih ne moremo objavljati.

Posnetki Tomšiča, ki so objavljeni v članku, so nastali, ko je z nekaj zamude prišel na sodno obravnavo, ki se je začela brez njega, sodnica pa me je opomnila, da dogajanja ne bi smel snemati, češ da to moti sodni postopek in da za snemanje tudi nimam dovoljenja. A prej, ker Tomšiča še ni bilo, to ni bilo mogoče. Slikovno dokumentiranje dogajanja pa je del normalnega poročanja.

Ludvik Tomšič med sojenjem Foto P.J.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine