18.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

(OPOZORILO!) Uničujočih neviht še ni konec, od jutri naprej nas čakajo novi trije peklenski dnevi!

Piše: G. B. 

Nekateri portali na Hrvaškem in v Srbiji danes povzemajo mnenje znanega meteorologa iz Slovenije Marka Korošca in njegov zapis na spletni strani www.severe-weather.eu, kjer napoveduje, da bo po današnjem zatišju od jutri naprej vsaj tri dni znova zelo burnega vremena in velikega tveganja za nova neurja, ki bodo povzročila še več škode. 

Marko Korošec je sicer znan kot raziskovalec nevarnega vremena, pogovor z njim si lahko preberete TUKAJ.

Kot je zapisal, sta zadnja dva tedna v srednji Evropi pokazala izjemen vremenski vzorec, saj so vremenski izbruhi tornadov, orjaške toče, hudourniških poplav in uničujočih vetrov prizadeli zlasti alpsko področje Evrope, to je Slovenije, Hrvaške, osrednjega Balkana ter severne Italije. Od ponedeljka do srede naj bi tako sledila nova vremenska kataklizma, ki je lahko še bolj uničujoča kot v tednu, ki se je pravkar končal.

“Glede na to, da sedanji vzorec ta konec tedna postopoma izginja, vremenski modeli že namigujejo na nov frontalni sistem, ki se bo v ponedeljek pojavil v srednji Evropi,” navaja Korošec. Gre za posledice hitrega segrevanja ozračja na omenjenem območju, čemur naj bi sledile supercelične nevihte.

Kot je znano, je divjanje neviht v tem tednu povzročilo znatno škodo zaradi toče, zelo močnega vetra in ogromne količine dežja. Poplave so zabeležili v Cerknem, v mnogih krajih so zabeležili točo, ponekod so bila gospodinjstva zelo dolgo časa brez električne energije, podrta drevesa so ovirala promet, marsikje je odnašalo strehe hiš, nekatere planinske poti pa bodo v letošnji sezoni ostale zaprte zaradi poškodb. Zabeležili so tudi prvo smrtno žrtev.

Omenjeni portal opozarja, da je kombinacija visokih temperatur in visoke stopnje vlažnosti zelo ugoden pogoj za nastanek neviht z veliko rušilno močjo. Zračne mase bodo zelo nestabilne, prisotni bodo tudi t. i. strižni vetrovi. “Frontalni sistem se bo v torek premaknil proti vzhodu, kar bo povzročilo dodatne vremenske ujme in nov izbruh močnih neviht. Reaktivni tok z ekstremnim striženjem vetra bo vlekel v smeri vzhod-jugovzhod, z levim izhodom nad severni in osrednji Balkan,” je še zapisano na spletni strani. Ob tem opozarjajo tudi dopustnike ob jadranski obali, zlasti tiste, ki so nastanjeni v kampih, saj je nedavna nevihta prizadela obalo Istre na območju Novigrada in Poreča, povzročila je ogromno škodo zlasti v kampu Sirena.

Celoten članek (v angleščini, z vsemi shemami) si lahko preberete TUKAJ.

Ob tem pa se bo moralo odzvati tudi ministrstvo za obrambo, saj se je izkazalo, da je zaradi zelo nevarnih posledic uničujočih neviht nujno potrebno lokalno alarmiranje prebivalstva preko sirene za splošno nevarnost (zavijajoč zvok 60 sekund, kar je opozorilo na neposredno nevarnost, leta 1991 pa se je na ta način alarmiralo prebivalstvo pred zračnimi napadi). Ponekod, denimo v Cerknem in Črni na Koroškem, so jo že uporabili, a očitno bo to potrebno tudi drugod, saj se mnogi prebivalci premalo zavedajo nevarnosti in tveganj, ki jih prinašajo supercelične nevihte.

Primer zvočnega alarma:

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine