7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Opozorila, ki jih vzemite resno: Izogibajte se kontaktom, umivajte si roke. Bolniške postelje bodo kmalu zasedene, tudi tiste za intenzivno terapijo. Tudi težko bolni bodo vezani na domačo karanteno.

“Predvsem mladi so povsem brezbrižni. Prihajam naravnost iz ambulante, kjer so naši starejši pacienti zelo na tekočem, zelo ozaveščeni, sami povprašajo, če lahko pridejo. Starejši del populacije je zelo izobražen s priporočili. Gledajo tudi avstrijsko, nemško televizijo. Iščejo informacije in se zelo pametno obnašajo. Žal pa mlajši ne. Ta opozorila, ki jih že imamo, danes ne jemljejo resno. Opozarjam na razdaljo, higieno, umivanje rok. To učimo že majhne otroke. To so najnujnejši ukrepi, ampak to ne zadošča preveč, če ne omejimo socialnih stikov,” je za Nova24TV poudarila zdravnica Alenka Forte, dr. med., specialistka interne medicine in gastroenterologije. Zdravnik in nekdanji predsednik Državnega zbora RS dr. France Cukjati pa opozarja: “Če greste ven, se zapeljite v gozd. Izogibajte se kontaktom, umivajte roke. Bolniške postelje bodo kmalu zasedene, tudi tiste za intenzivno terapijo. Tudi težko bolni bodo vezani na domačo karanteno.” 

 

Starejši so po besedah dr. Alenke Forte najbolj ranljivi v tej skupini. “Zato tudi opozarjam sorodnike, da naj ne hodijo nepotrebno na obiske starejšim. Naj imajo več telefonskih kontaktov. Čim bolj se je treba zadrževati v domačem okolju in se izogibati vseh stikov, ki si jih posameznik v dani situaciji lahko privošči. Ne hodimo ne v cerkev, ne na velike poroke, pogrebe. To so vse potencialne možnosti okužbe. Žal je ta virus tako virulenten, da naredi preskok iz navidezno zdravega na osebo, ki jo kompromitira z virusom. To je lahko usodno. To je dvorezno. Virologi opozarjajo, da ni povsem jasno, ali je nekdo že z vzpostavljenim kontaktom že 24 ur kužen, kljub temu, da ne kaže nobenih znakov. To opozarja veliko zdravnikov. Merjenje telesne temperature je nezadosten ukrep. Važna je epidemološka amneza posameznika.”

“Zavedati se moramo, da smo lahko okuženi, pa ne kažemo nobenih znakov, ampak smo prenašalci virusa in lahko okužimo. Velik problem je to za tiste ljudi, ki so zaposleni ob meji in prehajajo mejo zaradi službenih obveznosti. Vendar bi tukaj morali omejiti gibanje in izhode. Druge rešitve žal ne vidim. Če je to tako kužno kot kuga, potem se moramo tako obnašati, kot da imamo kugo,” opozarja dr. Forte. Problem je, da so bili preveč zadržani v ukrepih in navodilih s strani odgovornih. “Tako minister za zdravje kot direktorica NIJZ. Namreč, če ste sledili dogajanju na Kitajskem in temu burnemu dogajanju v Italiji, bi morali zaradi visoke kužnosti tega bacila, glede katerega svetovni epidemiologi opozarjajo na specifičnost tega virusa, takrat, ko je Italija prva sprejela ukrepe o omejenem gibanju na slovenski meji, takoj uvesti ukrepe tudi v Sloveniji. Spomnimo se lahko teh zdravnikov iz Nove Gorice, ki niso imeli nobenih navodil, nobenih mask. Tisto je bil čas, da bi slovenska vlada ukrepala in zaprla meje.”

Dr. Alenka Forte (Foto: posnetek zaslona)

“Poleg tega glede na znane podatke virologov WHO bi morali takrat vse tiste, ki so bili na pandemičnih območjih v Italiji, opozoriti, da se podajo v samoizolacijo in da se dajo pred nastopom službe testirati. Predvsem zdravstveni delavci. Vidimo lahko, da je veliko okuženih smučalo v Italiji. Med njimi veliko zdravstvenih delavcev. Jaz nisem epidemiolog, sem internist. Vendar eno je teorija, drugo pa je ukrepanje ob realnem dogajanju danes v Aziji, na Kitajskem in v Italiji. Šlo je predvsem za birokratske ukrepe neke znanosti, ne pa da bi se dejansko upoštevalo, kaj se na terenu dogaja.” Dr. Forte se je zavzela za najbolj restriktivne ukrepe, ki se jih lahko. Zajeziti čim več tistega, kar se zajeziti da. Infrastruktura pa mora teči dalje. Podala je prepričanje, da bo mandatar Janez Janša sprejel ustrezne ukrepe za zajezitev koronavirusa, da ne bomo imeli slike, kot je v Italiji.

Novi koronavirus (Foto: NIAID Rocky Mountain Laboratories (RML), U.S. NIH )

Mladi ljudje so zelo brezbrižni

Ukrepi so pri nas sprejeti prepozno, je prepričana Alenka Forte in dodaja, da je že štirinajst dni nazaj priporočala samoizolacijo. “Jaz nimam mandata, tudi Janez Janša ga še vedno nima. Vendar njegova priporočila po Twitterju so zelo blizu temu.” Strokovnjakinja s področja medicine misli, da so bili vsi preveč zadržani in niso sledili, kaj se dogaja v Italiji. Predvsem mladi so povsem brezbrižni, saj prihaja naravnost iz ambulante, kjer so njihovi starejši pacienti zelo na tekočem, zelo ozaveščeni, sami povprašajo, če lahko pridejo. Starejši del populacije je po njeno zelo izobražen s priporočili, saj gledajo tudi avstrijsko in nemško televizijo ter pri tem iščejo informacije in se zelo pametno obnašajo. Fortejeva ugotavlja, da tega žal ni pri mladih, za katere meni, da so zelo brezbrižni, saj opozoril ne jemljejo resno. “Opozarjam na razdaljo, higieno, umivanje rok. To učimo že majhne otroke. To so najnujnejši ukrepi, ampak to ne zadošča preveč, če ne omejimo socialnih stikov,” je še prepričana Fortejeva.

Minister Aleš Šabeder (Foto: STA)

“Vemo, kdo je danes odgovoren. Gledam tole zmedo, neodločenost. Tale sorazmernost ukrepov v luči omejevanje gospodarske škode je priporočala Evropska komisija. Glejte, ne gre za varovanje zdravja ljudi, vendar prva konferenca, ki jo je imela sekretarka za zdravstvo in naš komisar Lenarčič za krizna upravljanja kažeta, da se vsi bojijo velike ekonomske škode. Kaj nam to koristi, če smo bili z ukrepi sorazmerni, ko imamo takšno epidemijo v Italiji? Če bi sama imela mandat, bi ravnala tako, kot s pacientom, ki ima najhujše zdravstvene probleme. Takrat greš z najhujšimi, restriktivnimi ukrepi, da zajeziš bolezen. Potem pa ukrepe zmanjšuješ glede na stanje pacienta. Jaz bi sprožila najbolj restriktivne ukrepe, potem bi jih zmanjševala. Temu rečemo “step down”. V medicini ga poznamo, žal pa ga epidemiologi niso vzeli.”

Po mnenju dr. Forte je predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec prepozen z ukrepi najmanj štirinajst dni. (Foto: STA)

Naše bolnišnice niso opremljeni kot nemške

“Najprej bi morali sprejeti restriktivne ukrepe, potem pa jemlješ nazaj, kje si. Napaka je bila, da so sproti spremljali in prilagajali ukrepe. Če se v Sloveniji zgodi Italija, nimamo zadosti postelj intezivne terapije. Ljudje bomo umirali, ker ne bodo prišli do respiratorja. Naše bolnišnice niso opremljene kot nemške. Ne vem, če ima Slovenija 20 takšnih postelj. Takšne epidemije še nismo imeli, je izjemna. Ne moreš funkcionirati kot pri eni gripi pa govoriti o sorazmernosti ukrepov. Medtem pa vidiš, da je epidemija podivjala in ušla izpod nadzora in rok, moraš sprejeti najbolj striktne ukrepe. Se pravi, zajeziti, zapreti, bom rekla zamrzniti to dogajanje, potem pa počasi spremeniti ukrepe. To je pragmatično.”

UKC Ljubljana (Foto: STA)

“Iz teorije je potrebno iti v prakso. Predolgo so čakali. Štirinajst dni so bili prepozni z nadzorom na italijanski meji. Ogromno tega bi se lahko preprečilo. Če bi slovenske državljane pozvali, da naj gredo v samoizolacijo zaradi obiskov v Italiji, naj pridejo na testiranje in šele potem v službo, verjamem, da bi to epidemijo preprečili. Samo ta dva ukrepa bi morali narediti štirinajst dni nazaj. Virulentnost je zelo visoka. Pa navodila, da če nimaš simptomov, da se lahko vrneš na delovno mesto. Zaradi tega imamo veliko zdravstvenih delavcev okuženih. Bili so na smučanju. Morali bi iti v samoizolacijo, na test in komaj tedaj se vrniti na delo. Upamo le, da se bo dobro izteklo, ker so tile odgovorni krivi za to. Upam, da bo vlada potrjena, ker je Janša prava oseba in strateg za to situacijo.”

Maske za preventivo. (Foto: epa)

Zdravnik in nekdanji predsednik Državnega zbora RS dr. France Cukjati je za Nova24TV na vprašanje, kakšno je stanje, povedal: “Stanje je takšno, da na začetku tedna, ko smo imeli 21 dokazano okuženih, sva šla z ženo staviti, koliko jih bo do konca tedna. Sam sem zatrdil, da bo številka okrog 100, žena pa preko 200. Vse kaže, da bom stavo izgubil. Takšno je stanje. Z ukrepi kasnimo najmanj 14 dni in to nas bo drago stalo. Takoj, ko je Italija v sosednjih pokrajinah razglasila nekakšno karanteno, bi morali mi na meje postaviti kontrolo tudi za vračajoče Slovence. Že pred tednom dni bi morali zapreti vse vrtce, šole in tako dalje ter morda razglasiti celo izredno stanje, da lahko zaobidemo tudi kakšen zakon. Že za obvezno hišno karanteno in nego otroka bi morala država zagotoviti neko nadomestilo oziroma bolniško. Ta strošek bi moral iti v paket izrednih razmer in ne v breme podjetja,” je prepričan.

Foto: sta

Izogibajte se kontaktom, umivajte roke

V priporočilu ljudem, kako naj ravnajo, je Cukjati povedal, da če ni nujno, nikar v družbo. “Če greste ven, se zapeljite v gozd. Izogibajte se kontaktom, umivajte roke. Bolniške postelje bodo kmalu zasedene, tudi tiste za intenzivno terapijo. Tudi težko bolni bodo vezani na domačo karanteno. Doma se je potrebno dogovoriti, kako bomo izolirali posameznega družinskega člana, da zavarujemo ostale. Je pa res, da država bi že sedaj morala načrtovati večje število kisika na domu. Kisik je namreč glavno sredstvo za premostitev respirativne stiske, ki se pojavlja menda v kar petih odstotkih.” Cukjati je pojasnil, da je kisik aparat, obstajata pa dve vrsti: eden je na kisikovo bombo (cenejša izvedba), dražji pa iz zraka konecntrira kisik in ga dovaja pacientu. “Slednje bi bil prevelik strošek. Tudi planinci, ki gredo v Himalajo imajo s sabo kisikovo bombo in masko za pomoč. Prepričan sem, da glede na kapacitete bolnišnice ne bodo mogle v celoti tega pokriti.” 

(Celoten članek si preberite TUKAJ.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine