30.2 C
Ljubljana
petek, 30 julija, 2021

Opozorila in predloge SDS zdaj potrjuje tudi raziskava: ljudje ne želijo, da država regulira njihovo življenje

Iz obsežne raziskave, ki jo je v juniju 2018 za Inštitut Libertas izvedel Inštitut Mediana, je razvidno, da smo v Sloveniji na vse več področjih podvrženi pretirani regulaciji. Podatki v raziskavi kažejo, da kar 54 odstotkov prebivalcev Slovenije meni, da je v državi preveč predpisov in zakonodaje, ki regulira oziroma omejuje posamezna področja in pravico posameznika do proste izbire. To je natanko tisto, na kar v svojem programu opozarja SDS.

Kot kaže raziskava, ki jo je na reprezentativnem vzorcu 1004 oseb v starosti med 18 in 75 let za inštitut izvedla Mediana, 54 odstotkov prebivalcev Slovenije meni, da je v Sloveniji preveč zakonske regulacije. Kot najmanj potrebne so navedli glasbene kvote na radijskih programih.

Več kot 60 odstotkov jih meni, da bi morali imeti odrasli Slovenci svobodo, da kupijo in uporabljajo, kar želijo. Kot je poudaril predsednik inštituta Anže Šarabon, se večina vprašanih sicer strinja z regulacijo na področjih, ki se nanašajo na varnost. “Tipičen primer je prepoved uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, ki se večini vprašanih zdi smiselna,” je pojasnil.

V inštitutu so se pri vprašanjih osredotočili predvsem na načrtovano uvedbo enotne embalaže tobačnih izdelkov. Kot so ugotovili, zna samo 27 odstotkov vprašanih konkretno pojasniti, za kakšen ukrep gre.

Dve tretjini vprašanih menita, da je enotna embalaža nepotrebna, 76 odstotkov pa jih meni, da ta ukrep ne bo prispeval k zmanjšanju kajenja. Kot ugotavlja inštitut, javnost kot precej boljši ukrep za zmanjšanje kajenja navaja izobraževanje.

Skoraj 80 odstotkov jih meni tudi, da je varovanje blagovnih znamk ključnega pomena za potrošnike, saj jim daje informacije in pomaga razlikovati med izdelki.

Na inštitutu po besedah njegovega strokovnega direktorja Roka Novaka ocenjujejo, da ministrstvo za zdravje ukrepe, kot je enotna embalaža, sprejema zato, da bi prikrilo dejanske težave. “Ukvarja se z ukrepi, kot je obdavčitev sladkih pijač, premalo pa se ukvarja s problematikami, kot so čakalne dobe in pediatrična klinika, čeprav te državljanom predstavljajo bistveno večje težave,” je ocenil.

Inštitut Libertas se po lastnih navedbah ukvarja s promocijo odprtega in kritičnega diskurza ter prek javne razprave v Sloveniji pomaga “njenim mladim profesionalcem tlakovati pot k več svobode in blaginje”.

Program SDS si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine