15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

(ODZIVI) Pred črpalkami dolge vrste, ponekod že zmanjkalo goriva. Golob snedel obljubo.

Piše: Tanja Brkić, Nova24TV, L. K. F.

Po številnih objavah na socialnih omrežjih o pomanjkanju goriva na bencinskih črpalkah se je sprožil tudi val odzivov mnogih, ki so prepričani, da je to gotova pot Slovenije v čase Jugoslavije, saj si kaj takega niso mogli niti predstavljati, sploh v letu 2022 in po vseh praznih obljubah Goloba, ki je v politične čeveljčke stopil, da bi Slovenijo rešil, ne pa pogubil. Vsaj tako je obljubljal.

Uporabniki na Twitterju so se odzvali na gnečo in pomanjkanje goriva na bencinskih črpalkah pred torkovo podražitvijo, ki jo je napovedal premier Robert Golob. Se Slovenija vrača nazaj ali ponudniki namerno zadržujejo gorivo do podražitve?

Na bencinskih črpalkah je znova zavladala panika. Z bencinskih črpalk širom Slovenije so tako poročali, da je ponekod dizelskega goriva že zmanjkalo. Na družbenih omrežjih pa se vrstijo odzivi ogorčenih uporabnikov, ki poročajo o pomanjkanju goriva. Sprva je bilo več informacij o pomanjkanju na Petrolovih črpalkah, vendar se sodeč po nekaj objavah zgodba ponavlja tudi na črpalkah OMV.

Po poročanju 24ur.com goriva zmanjkuje v Ilirski Bistrici, Velenju, na Jesenicah, v Kamniku, Novi Gorici, Goriških brdih. Nekateri bencinski servisi pa so zaradi izpada goriv morali zapreti svoja vrata. Eden takih je v Lokah pri Novi Gorici, goriva je zmanjkalo tako na OMV kot na Petrolu.

 

“Ura je 6 zjutraj pripravljen za dopust, črpalka #bencin pa brez dizelskega goriva @Gibanje_Svoboda res je vse drugače #izselisekdorsemore,” je bil odziv enega izmed uporabnikov Twitterja, medtem ko je drugi zapisal: “Dva meseca nazaj so vsi plesali in se veselili. Danes pa jokajo v kolonah, kjer čakajo na bencin … jaz pa norim, ko mi je superja zmanjkalo in ne morem kositi zaradi jokajočih plesalcev.”

 

Marsikoga je to spomnilo na “bivšo jugo” in njeno vrnitev, med drugim tudi poslanca SDS Jožeta Tanka, ki je zapisal: “Precej svobodno lahko skačete od črpalke do črpalke. Menda ponekod že zmanjkuje derivatov črnega zlata. Nekako moramo priti do standardov bivše YU. Pomanjkanje in čakalne vrste so predpogoj.”

 

“Jugonostalgiki imajo od sreče kar solzne oči, saj jim je z Golobovo vlado uspelo: poteptali so ustavo, predlagajo represivne zakone z drakonskimi kaznimi za anticepilce, cene norijo, vrste so na črpalkah, goriva je zmanjkalo … Jugoslavija je spet tu!” je zapisal poslanec SDS Branko Grims.

 

Težko je verjeti, pa vendar je res, kako hitro je nova vlada začela z rušenjem vsega, kar je bilo doslej zgrajeno, in če imajo jugonostalgiki zdaj od sreče solzne oči, jih ostali državljani nimajo. Od sreče prav gotovo ne. In ko nekatere to vrača v preteklost, so drugi prepričani, da gre za dobičkarstvo bencinskih črpalk, saj, kot je zapisal Aleš Hojs, bo “v torek, ko bodo naftni trgovci dvignili cene, goriva, tudi diesla, povsod dovolj. V letu 2008 je bil sod nafte približno 140 $, danes okoli 120 $. Cene goriv 2008 spodaj. Zahtevki naftnih trgovcev državi za več desetmilijonske ‘izgube’ so del scenarija za zavajanje ljudstva. Tistega, ki pleše.”

 

Enako mnenje si z njim deli Franc Kangler, ki je prepričan, da se je Svoboda začela: “ZAČELO SE JE! Svoboda! Na Štajerskem nikjer za kupit nafte. A naj čakamo z delom na torek, ko bo mogoče kupit nafto? Še malo, pa bomo kot Venezuela! Ljudstvo, pleši, … svoboda je!”

Do povečanega povpraševanja prihaja po tistem, ko je vlada v sredo sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo z 21. junijem na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

S tem bo konec ureditve, ki je začela veljati 11. maja, in po kateri je najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina tako na bencinskih servisih na avtocestah kot zunaj njih določena pri 1,560 evra za liter, dizla pa pri 1,668 evra za liter. S tem je bistveno nižja kot v okoliških državah, z izjemo Madžarske.

Glede na rast cen nafte in naftnih derivatov v zadnjem času in še vedno šibak tečaj evra je tako kljub omejitvam marže in odpravi nekaterih dajatev s torkom pričakovati občutnejši dvig cen.

Pri časniku Finance so izračunali, naj bi glede na vse vstopne parametre cena 95-oktanskega bencina po osrednji oceni v torek dosegla približno 1,74 evra za liter, cena dizla pa 1,81 evra.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine