9.9 C
Ljubljana
četrtek, 18 aprila, 2024

Odzivi politikov: Gregor Perič: Poslanci Levice in stranke SD obveščeni, da se kuhajo izgredi in so odšli s prizorišča

Piše: Ivan Šokić (Nova24tv)

V sredo, 15. septembra 2021 se je v odziv na vladni odlok o uveljavitvi pogojev PCT v Ljubljani odvijal protestni shod, ki ga je organizirala politična organizacija Resni.ca. Po podatkih policije naj bi se neprijavljenega shoda, ki se je po trditvah organizatorjev začel ob 18h in končal ob 19:45 udeležilo okoli 8.000 ljudi. Organizatorji protesta vztrajajo, da jih je bilo 30.000. Dan kasneje pa v javni sferi prevladujejo obsodbe huliganskega nasilja, ki je nastopilo po koncu protesta. Organizatorji so se od napadalcev distancirali, menijo, da gre za podtaknjence, medtem ko je od predstavnikov oblasti slišati, da so v sredo trepetali v strahu. Politični vrh poziva k miroljubnim protestom, generalni direktor policije napoveduje posledice za organizatorje protesta, v javnost pa je prišla tudi informacija, da so se določeni poslanci Levice in SD lahko pravočasno umaknili iz parlamenta na podlagi prejetega sporočila o nasilju, ki naj bi sledilo protestom.

“Rada bi povedala, da je bil včeraj zelo težek dan, neprijeten, ki je izkazoval napad na demokracijo, javno zdravstvo in napad na lastnino,” je v izjavi za medije dan po protestih proti uveljavitvi pogojev PCT povedala poslanka SDS Mojca Škrinjar“Poleg tega, da je bilo delo ovirano, smo se počutili zelo ogroženo. Število ljudi se je namreč hitro višalo in nasilje se je stopnjevalo. Mislim, da je to nedopustno, vsi ki smo bili tam smo se počutili ogrožene. To ni način, da se izraža volja ljudi. Načini so drugi in naj povem, da je to oster protest naše stranke proti takšnim načinom izražanja mnenj,” je zaključila Škrinjarjeva.

“Reporterji Nova24TV pa so na protestu na Trgu republike našli celo paleto skrajno nevarnih ljudi. Tam so bili skrajni islamisti, antifa teroristi ter navijači navijaške skupine Green Dragons. Ko se je dan prevesil v noč, so udarili. Izstrelili so raketo v Državni zbor, pljunili snemalca Nova24TV, poročajo pa tudi o metanju granitnih kock,” je dogajanje na Trgu republike opisala voditeljica jutranjih novic na Nova24TV Aleksandra Jug“Policija, kot rečeno, je morala uporabiti solzivec in vodni top. Posamezne skupine izgrednikov so se še dolgo po razpustitivi shoda spopadale s policijo.”

Poročanje Nova24TV se več ali manj ujema tudi z izjavo organizatorjev protesta, t.j. gibanjem Resni.ca. Ti so v izjavi na Facebooku zapisali, da je protest “trajal od 18.00 do 19.45 ure, potem so se ljudje začeli razhajati.” Pri tem so nasilje skupine huliganov označili za “improvizirane igrice kavbojcev in indijancev” medijev in sprevržene politike, ki “so se začele kasneje, potem, ko je bilo novinarjem sploh dovoljeno na teren.” V gibanju Resni.ca so ob tem napovedali: “Prihaja nova politika in prav je, da se bojite. Spremembe se bodo zgodile tako hitro, da tudi profilov ne boste uspeli izbrisati. Svoboda in moč ljudem!”

Zoran Stevanović, nekoč član SNS je registriral stranko Resni.ca (foto: STA)

Novo stranko, ki naj bi s seboj prinašala drugačno politiko, ki deluje le v korist državljanov je po poročanju Siola letos v register političnih strank vpisal nekdanji član SNS in večkratni kandidat za župana Kranja Zoran Stevanović.

Nasilneži po trditvah policije organizirani

Policija je medtem zaradi nasilnih izgredov pred državnim zborom pridržala 9 ljudi. Kriminalistična preiskava po trditvah generalnega direktorja policije Antona Olaja še poteka, so pa ugotovili, da so bili napadalci organizirani. Sam shod gibanja Resni.ca sicer ni bil uradno prijavljen. V samih izgredih je bil poškodovan en nasilni izgrednik in 7 policistov. Izgrednik je dobil svoje, ko se je policija zatekla k uporabi prisilnih sredstev. “Vsi, ki pozivajo in organizirajo shode, se morajo zavedati, da bodo nosili odgovornost,” je na tiskovni konferenci poudaril Olaj. Trditev je zanimiva v luči dejstev, da že več kot leto dni čakamo, kdaj bo za organizacijo neprijavljenih protivladnih protestov vsak petek odgovarjal Jaša Jenull.

Jaša Jenull in Policija (foto: posnetek zaslona)

Huligani so poškodovali poslopje državnega zobra in več policijskih vozil. Od 9 pridržanih je sedem osumljenih storitve kaznivega dejanja dva pa storitve prekrškov. Ravno tako je bilo po trditvah vodje sektorja splošne policije na Generalni policijsku upravi Tomislava Omejeca obravnavanih več deset prekrškov in kaznivih dejanj.

Poslanci Levice in SD obveščeni o nasilju

Vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič je poudaril, da v stranki podpirajo pravico do izražanja mnenj, protestiranja in združevanja, a je potrebno postaviti jasno mejo, ko se “tovrstne aktivnosti sprevržejo v nasilje”. V SMC se po Peričevih trditvah zavedajo “da situacija v času epidemije ni enostavna, a da boljše rešitve kot cepljenje in testiranje za odprto družbo in čim manj hospitaliziranih ni.” Je pa vsekakor zanimivo, da so po Peričevih informacijah s prizorišča še pred izbruhom nasilja pobegnili določeni opozicijski poslanci, ki naj bi prejeli sporočilo, naj se umaknejo. Po Peričevih trditvah je šlo za poslance SD in Levice.

Spor med ministrom in sindikatom

Je pa medtem počilo tudi znotraj policije. Oglasili so se v Policijskem sindikatu Slovenije, kjer menijo da policisti postajajo žrtve provokacij oblasti. “Vemo, da so razni zamaskiranci in huligani sprva miren shod in mirno izražanje (drugačnih) mnenj, spreobrnili v nasilje, to pa je zahtevalo več poškodovanih policistk in policistov. Zato vse državljanke in državljane pozivamo, da se pri uveljavljanju svojih pravic ne poslužujejo nasilja, ker ravno nasilje onemogoča uveljavljanje pravic,” so zapisali v SPS. V sindikatu so povedali, da nasprotujejo odločitvam vlade in DZ, a to počnejo na praven in civilizacijski način. V SPS so sicer opozorili, da so vodje policijskih enot policiste brez pogoja PCT ob prihodu v službo v sredo, 15. septembra 2021 izločili iz delovnega procesa in jih napotili domov. Zaradi večernih protestov pa so te iste policiste klicali v službo. “Tokrat PTC ni pogoj za nastop službe,” so zapisali.

Notranji minister Aleš Hojs (foto: STA)

Na trditve omenjenega sindikata se je odzval notranji minister Aleš Hojs, ki je pojasnil da izpolnjevanje PCT ni obvezno v primeru zagotavljanja javnega reda in miru. Ob tem je notranji minister tudi okrcal Sindikat policistov Slovenije, ki se po njegovem mnenju “zaradi samovolje sindikalnega vodstva spreminja v delavski forum znotraj stranke SD.”

Pahor za dialog in proteste, ne nasilje

Na nasilje izgrednikov, ki so skušali ugrabiti protest proti vladnemu odloku o uveljavitvi PCT pogojev se je odzval tudi predsednik Borut Pahor“Dialog in protesti da, nasilje ne. Glede tega moramo biti popolnoma enotni, ker nasilje ogroža vse nas. Vsa različna stališča lahko svobodno izrazimo le na dostojen in miren način. Sinočnji izgredi ne smejo naleteti na našo ravnodušnost, kaj šele na razumevanje ali odobravanje. Vsi vemo, da glede ukrepov za zajezitev epidemije covid-19 obstajajo različna mnenja.”

Sporočilo predsednika Boruta Pahorja

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine