5.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

(ODZIVI OPOZICIJE) Mahnič pozval vlado, da posreduje seznam uslužbencev policije, ki so po mnenju predsednika vlade janšisti

Piše: C. R., STA

Burno dogajanje v Svobodi odmeva tudi v opoziciji. V SDS so najbolj kritični glede izjave predsednika vlade Roberta Goloba, da sta bila z nekdanjo ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar dogovorjena, da “očisti policijo janšistov”, zaradi česar so vprašanja naslovili na vlado in na Evropsko komisijo. Za četrtek je sklicana tudi seja Knovsa.

Bobnarjeva je namreč v ponedeljek pričala pred preiskovalno komisijo DZ, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov, kjer je ponovno izpostavila, da je bila deležna političnih pritiskov s strani predsednika vlade. Golob je dejal, da je bilo njeno pričanje v veliki meri natolcevanje, a priznal, da sta se z Bobnarjevo, še preden je bila imenovana za ministrico, dogovorila, da “ima eno samo nalogo in to je, da očisti policijo janšistov”.

Poslanec SDS Žan Mahnič je na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje, ali je predsednik vlade z omenjeno izjavo prekoračil svoja pooblastila. Glede na to, da Golob trdi, da so v policiji janšisti “in jih zagotovo pozna, oziroma ve, kdo to so”, je Mahnič pozval vlado, da posreduje seznam uslužbencev policije, ki so po mnenju predsednika vlade janšisti.

Vir: Zajem zaslona

Evropski poslanec iz vrst SDS Milan Zver je zaradi te Golobove izjave na Evropsko komisijo naslovil prednostno poslansko vprašanje, kako bo Evropska komisija kot varuhinja pogodb zaščitila vladavino prava v Sloveniji ob javnem priznanju slovenskega premierja o očitni diskriminaciji na podlagi političnega prepričanja. Zanima ga tudi, kako bo zaščitila žrtve dejanj slovenskega premierja, ki so jim bile kršene temeljne človekove pravice.

V NSi so zaradi pričanja Bobnarjeve na za javnost zaprtem delu seje preiskovalne komisije za četrtek sklicali komisijo DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs). Po neuradnih informacijah v medijih naj bi Bobnar na zaprtem delu seje dejala, da je v času, ko je še bila ministrica, dobila informacijo, da naj bi se premier osebno zavzel za preložitev aretacije ruskih vohunov z novembra na 5. december, zaradi sovpadanja z dogajanjem okoli trojnega referenduma.

Ob burnem dogajanju v koaliciji je v torek v medijih zaokrožila tudi informacija, da je Golob Urško Klakočar Zupančič pozval k odstopu z mesta predsednice DZ. Slednje je Golob po seji sveta Gibanja Svoboda pospremil z besedami, da se včasih vpraša, kje mediji dobijo informacije. “Tudi o mojem odstopu sem jaz že dostikrat bral v medijih, ampak tega filma Janez Janša ne bo videl,” je dejal.

Predsednik SDS Janez Janša pa se je na družbenem omrežju X odzval z zapisom: “Spoštovani gospod dr. Robert Golob, vaš problem ni Janez Janša, ampak preveliki čevlji, v katere so vas vtaknili.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine