25.9 C
Ljubljana
petek, 21 junija, 2024

Odzivi iz tujine na policijsko preiskavo v prostorih Nova24TV: Gre za zaskrbljujoč razvoj dogodkov, ki spominja na diktaturo

Piše: C. R.

O včerajšnjem obisku kriminalistov v prostorih televizijske hiše Nova24 in o hišni preiskavi, ki močno spominja na preganjanje političnih nasprotnikov, v zgodnjih jutranjih urah, poročajo tudi tuji mediji.

Spletni portal medija Dario Las Américas, namenjen špansko govorečim prebivalcem ZDA, je tako objavil novico z naslovom »Slovenska vlada se poslužuje venezuelskih taktih proti svojim nasprotnikom«. V članku lahko preberemo, da gre za kontroverzno racijo pred evropskimi volitvami ter da bi šlo lahko za sabotažo proti Slovenski demokratski stranki. Pri tem se sklicuje na Centristično demokratično internacionalo, mednarodno zavezništvo konservativcev in krščanskih demokratov, ki je sporočilo, da »obnašanje slovenske vlade spominja na dejanja karibskih diktatur iz Kube, Nikaragve in Venezuele«. Ob tem lahko preberemo v članku tudi, da »je takšna primerjava toliko bolj značajna, ker ena od strank vladajoče koalicije, Levica, pripada progresivni internacionali, ki je tesno povezana z venezuelskim režimom«.

Centristično demokratska internacionala je sicer v luči dogajanja na Nova24tv objavila tudi izjavu, ki kateri je zapisala, da je bila racija načrtno izpeljana pred evropskimi volitvami, da bi na slednjih spodkopala prihajajočo zmago SDS-a, stranke Janeza Janše.

Poleg že navedenih trditev o stranki Levica in podobnosti s karibskimi diktaturami, lahko v izjavi preberemo tudi, da dejanja Golobove vlade spominjajo na ukrepe Huga Cháveza, ko je pred dvajsetimi leti zaprl glavno neodvisno televizijsko postajo RCTV. »Če ne bo strogih odzivov na tovrstne metode, ki so identične mehanizmom Foruma Sao Paolo za preganjanje nasprotnikov, se bodo takšne stvari razširile po Evropi«, so še zapisali.

Na dogajanje v Sloveniji pa se je odzvala tudi Mednarodna demokratska zveza, ki je incident označila za neposreden in močen napad na medijsko neodvisnost in svobodo izražanja. »Racija na Nova24TV, ki vključuje zaseg računalnikov in telefonov je jasna manifestacija političnega ustrahovanja in maščevanja. Ta dogodek je le del zaskrbljujočega dogajanja v Sloveniji, kjer poznamo tudi druge primere zlorabe policije in sodstva proti opoziciji. Takšna dejanja spodkopavajo vladavino prava in demokratski proces«, lahko preberemo v uradni izjavi zveze. V nadaljevanju pa piše tudi, da je zelo zaskrbljujoče, da je racija očitno povezana z dejavnostmi preiskovalne komisije, ki jo je ustanovila in jo vodi vladajoča koalicija Roberta Goloba.

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine