14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Odziv Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev na medijsko-oblastniški pogrom zoper karikaturista Dela Marka Kočevarja

Piše: P. T.

»Ko začnejo oblastnike motiti karikature, potem je družba že na pol poti v diktaturo. (…) Satirična risba treh predstavnic vladajoče elite Delovega karikaturista Marka Kočevarja je le zadnja v vrsti, ki je doživela pogrom in pokazala, da vladajoči razred ne razume ne koncepta demokracije, ne koncepta svobode,« je v izjavi za javnost zapisalo Slovensko združenje domoljubnih novinarjev (SZDN).

Odziv SZDN objavljamo v celoti:

Ko začnejo oblastnike motiti karikature, potem je družba že na pol poti v diktaturo. In Slovenija je (z ovadbami, pregoni in tudi obsodbami) ta korak v letošnjem letu žal naredila. Satirična risba treh predstavnic vladajoče elite Delovega karikaturista Marka Kočevarja je le zadnja v vrsti, ki je doživela pogrom in pokazala, da vladajoči razred ne razume ne koncepta demokracije, ne koncepta svobode. Skrivanje za besedami, kot so »šovinizem«, »boj za pravice žensk« ali »sovražni govor«, je prefinjen način k tiraniji nagnjenih vladajočih, s katerimi bi želeli omejiti svobodo izražanja.

Svoboda govora ali izražanja ne pomeni samo, da imajo v demokratičnih in svobodnih družbah vsi možnost razpravljati o aktualnih vprašanjih, zadevah ali dogodkih, ampak pomeni tudi, da vsi, še posebej oblastniki, sprejmemo dejstvo, da imajo nekateri o določenih zadevah tudi robustna, žaljiva in kontroverzna stališča. Ravno slednje v je v samem središču varovanja svobode govora in svobode nasploh.

Povsem normalno je, da ostra satira (še posebej nazorna karikatura) neizogibno koga užali ali prizadene. Če temu ne bi bilo tako, ne bi bila satira, kjer avtor po definiciji hodi po rezilu britvice in lovi ravnotežje. In če se je komu zdela karikatura Kočevarja žaljiva ali šovinistična, potem to ni ne problem karikaturista ali medijske hiše Delo, temveč problem tistega, ki se je počutil užaljenega ali prizadetega. Omenjena karikatura je daleč od tega, kar karikaturistu očitajo aktualna politika in nekatere nevladne organizacije, pri čemer je skrajno nenavadno, da nevladne organizacije, ki naj bi predstavljale civilno družbo, ščitijo aktualne oblastnice, ne pa »civilista« Kočevarja. Kakorkoli, domnevno sporna karikatura ne pride niti blizu meje, ki opravičuje pogrom, ki ga je doživel karikaturist, niti ne opravičuje načina odziva prizadetih političark in njihovih podpornic iz ozadja.

Kočevarja karikatura je jasno vrednotila vprašanje javnega pomena, ki se nanaša na zunanjo politiko Slovenije: tri (pomanjkljivo oblečene) slovenske političarke na svojih plečih držijo cel svet. Ni povsem jasno, kaj je zmotilo oblastnice (in deloma nevladne organizacije), ki pa jim bi moralo biti vendarle jasno, da je satira medijska zvrst, ki s pretiravanjem, mestoma izkrivljanjem realnosti in ironičnostjo želi vznemiriti in provocirati. In če komu karikatura ni všeč, naj ne kupi časopisa, v katerem je bila objavljena.

Za Slovensko združenje domoljubnih novinarjev:

Jože Biščak, predsednik

V Ljubljani, 21. december 2023

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine