-7.8 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

Odziv Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev na brutalen cenzorski napad državnega organa na Nova24TV in namerno poškodovanje lastnine zasebne televizije

Piše: P. T. 

»V SZDN ugotavljamo, da je to tipičen primer cenzure, ko nek državni organ, ki je del izvršilne veje oblasti, s pozicije moči prepove objavo ali zapleni publikacijo zasebnega izdajatelja,« so se v Slovenskem združenju domoljubnih novinarjev odzvali na novico, da je AKOS zahteva od Nova24TV, da umakne del oddaje Kdo vam laže. »To je tipična cenzura,« pravijo v združenju, ki so se prav tako odzvali na poškodovanje lastnine Nova24TV s strani neznancev in pozvali policijo k ukrepanju.

Odziv Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev objavljamo v celoti.

»V Slovenskem združenju domoljubnih novinarjev (SZDN) z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje v medijskem prostoru, kjer ne mine dan, da svetovnonazorsko konservativni mediji ne bi bili deležni napadov.

Danes smo z ogorčenjem sprejeli novico, da je Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS) naložila Nova24TV, da mora umakniti del oddaje Kdo vam laže. Razlog naj bi bil »spodbujanje nasilja in sovraštva do skupine oseb ali člana take skupine na podlagi prepričanja, političnega ali drugega mnenja«. V SZDN ugotavljamo, da je to tipičen primer cenzure, ko nek državni organ, ki je del izvršilne veje oblasti, s pozicije moči prepove objavo ali zapleni publikacijo zasebnega izdajatelja. Ne glede na to, kaj pravi zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah, menimo, da se je AKOS postavil v vlogo razsodnika cenzorja, kaj je primerna vsebina za objavo in kaj ni. O tem, ali neka objava res spodbuja nasilje in sovraštvo, odloča sodišče, nikakor ne državni uradnik (oba pa sta pri svojem ravnanju omejena s temeljno človekovo pravico svobode govora). To je zloraba oblasti v politične in ideološke namene.

AKOS pozivamo, naj odločbo zoper Nova24TV prekliče in umakne ter se opraviči medijski hiši in voditelju Borisu Tomašiču. Če tega ne bo storila, Nova24TV predlagamo ustavno presojo zakona, ki državnemu organu oziroma državnemu uradniku omogoča, da presoja o morebitnem kaznivem dejanju (kar je naloga sodišč) in o vsaj dveh ustavnih kategorijah (domneva nedolžnosti in pravica izražanja in širjenja mnenj). Za kaj takega je v državah, ki temeljijo na vladavini prava, pooblaščena samo sodna veja oblasti. To, kar si je privoščil AKOS, na SZDN razumemo kot brutalen cenzorski napad državnega organa ne samo na svobodo govora, ampak tudi na zasebno televizijo Nova24TV in Ustavo RS.

Prav tako smo v SZDN z ogorčenjem sprejeli novico, da so se neznanci znesli nad avtomobilom Nova24TV. V Sloveniji je zasebna lastnina varovana z ustavo in nihče nima pravice, da namerno poškoduje lastnino drugega. Od organov pregona zato pričakujemo, da se bodo poškodovanja zasebne lastnine Nova24TV lotili z vso resnostjo, zadevo preiskali in storilce našli.

Za Slovensko združenje domoljubnih novinarjev

Jože Biščak, predsednik

V Ljubljani, 4. november 2022«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine