14.7 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Odrito priznanje, da je Sovo uspel preoblikovati v Udbo: Medijsko nastopaški šef Rajko Kozmelj v intervjuju priznal, da ‘špijonirajo’ za političnimi tekmeci!

Predsednik vlade Marjan Šarec je očitno dobil konkurenco. Medijsko pozornost mu namreč jemlje njegova desna roka, direktor Slovenske obveščevalno-varnostna agencije (Sova) Rajko Kozmelj, ki se v zadnjih dneh v povezavi s sporno zaposlitvijo Šarčeve znanke Nataše H. pogosto oglaša v javnosti in se odziva na dogajanje, kar pa nikakor ni v navadi drugim direktorjem obveščevalnih služb, saj ti načeloma ostajajo tiho. Še posebej škandalozno pa je, da je Kozmelj v intervjuju za Mladino pravzaprav priznal, da ‘špijonirajo’ zgolj za politiki, kar pa je prepovedano. “Če bomo delo dobro opravljali, bomo nevarni za del politike,” se glasi naslov v Mladini. Kot kaže, se Sova spreminja v Udbo, medtem ko trpi nacionalna varnost države.

 

Med temeljnimi nalogami Sove nedvomno ni mogoče zaslediti političnega pregona političnih nasprotnikov, ampak delovanje pri zaščiti nacionalnih interesov na varnostnem, političnem in gospodarskem področju oziroma zagotavljanje nacionalne varnosti. Temu je prilagojena tudi organizacijska sestava agencije. 2. člen zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (ZSOVA) opredeljuje tri osnovne naloge agencije: pridobivanje in vrednotenje podatkov in posredovanje informacij iz tujine ali v povezavi s tujino.

Direktor Sove Kozmelj očitno krši zakon, ki mu postavlja okvire delovanja.

Stranko SDS povezal z ekstremizmom

Kozmelj je v intervjuju izpostavil, da ga skrbi možnost izdaje informacij, s tem pa omejevanja razkrivanja ekstremističnih skupin. “Če bomo mi opravljali svoje delo dobro, bomo prišli do pomembnih ugotovitev, relevantnih tudi za nacionalno varnost in hkrati tudi nevarnih za del politike,” je izjavil in ob tem spomnil na predlog o krepitvi pooblastil Sove, ki je bil umaknjen iz resolucije o nacionalni varnosti. Pri tem je omenil, kako naj bi nekdo očitno želel preprečiti, da bi se poostril boj proti ekstremizmom. Povsem po “naključju” je dodal, da ne ve, “ali je bilo zgolj naključje”, da je bil prav član Knovsa tisti, ki je predlagal izbris teh določb. Šlo je za poslanca SDS Žana Mahniča.” Ni treba posebej poudariti, da je s to izjavo Kozmelj nakazal povezavo SDS z ekstremizmom.

Foto: STA

Več kot očitno je, da Kozmelj ni bil pretiran navdušen, ko je odbor za obrambo (opozicija) ustavil vladni predlog, na podlagi katerega bi lahko Sova sledila in preiskovala tudi državljanke in državljane Slovenije, ki naj bi bili po njihovo nevarni za ustavno ureditev. Glede na nastope Kozmelja in Šarca v javnosti ter sestavo kabineta, kjer ne manjka Šarčev alfa in omega državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec, je jasno, koga bi rad Šarčev krog opredelil kot tistega, ki naj bi predstavljal nevarnost za ustavno ureditev. Seveda gre za stranko SDS, ki Šarčevi vladi predstavlja najbolj resnega kritika in s tem tudi političnega tekmeca.

Na škandalozno priznanje Kozmelja se je odzval poslanec SDS Zvone Černač, ki je preko družabnega omrežja Twitter zapisal: “Kdo uničuje Sovo? Intervju direktorja Sove v tedniku, katerega lastnik je podjetje iz kroga udbovskega Saftija. Namesto, da bi jih preiskoval, v intervjuju grozi predstavnikom ljudstva.” Pri tem pa je izpostavil, da je Šarcu v letu dni uspelo Sovo ponovno preoblikovati v Udbo. Po besedah poslanca SDS Franca Breznika se je z besedami Kozmelja razkrilo točno to, kar je sam zaznal na Svetu za nacionalno varnost aprila 2019. “Takrat so Sovo zlorabili za krepitev #NapoleonSyndrom in Marjana Šarca. Tokrat jo odkrito zlorabljajo proti notranjim sovražnikom – stranki SDS.” Breznik poudarja, da Sova dokončno postaja tajna politična policija Udba, brez nadzora Državnega zbora RS.

Kdo uničuje Sovo? Intervju direktorja SOVE v tedniku, katerega lastnik je podjetje iz kroga udbovskega Saftija. Namesto, da bi jih preiskoval, v intervjuju grozi predstavnikom ljudstva. V letu dni je uspelo @šarecmarjan #SOVO ponovno preoblikovati v #UDBO.

— Zvone Černač (@ZCernac) October 18, 2019

Sedaj je razkril točno to, kar sem zaznal na #SNAV aprila 2019, takrat so #Sovo zlorabili za krepitev #NapoleonSyndrom @sarecmarjan
Tokrat jo odkrito zlorabljajo, proti notranjim sovražnikom @strankaSDS
#Sova dokončno postaja tajna politična policija #Udba, brez nadzora DZ. https://t.co/5cJsrmKunS

— franc breznik (@FrancBreznikSDS) October 18, 2019

Priznal, da ni bila zaposlena preko javnega razpisa

V intervjuju za Mladino je Kozmelj poudaril, da ob pozivih k odstopu ne namerava popuščati, spregovoril pa je tudi o znanki Šarca Nataši H. Med drugim je priznal, da je sicer niso zaposlili preko javnega razpisa, pri tem pa je v zagovor dodal, da je do njene zaposlitve prišlo, preden so bila uvedena nova pravila. Pri tem pa je še dodal, da pred njeno zaposlitvijo naj se ne bi posvetoval s predsednikom vlade in državnim sekretarjem za nacionalno varnost. Bizarno pa je, kako je izrazil še skrb, ker je bilo v aferi razkrito ime uslužbenke, po njegovo se namreč poraja vprašanje, če bo ta sploh še lahko delala na Sovi.

Kozmelj vztraja pri prepričanju, da naj Knovs ne bi bil pristojen za nadzor nad zaposlovanjem v Sovi, čeprav je njegove izjave na laž postavilo pravno mnenje, iz katerega je razvidno, da preveritev zaposlovanja oziroma spoštovanje ustave in zakona pri zaposlovanju posameznikov sodi v okvir pristojnosti Knovsa. V tem primeru gre po mnenju pravnikov za poskus de facto oženja pristojnosti Knovsa in s tem za poskus odvrnitve neodvisnega nadzora. Očitno postaja, da ker se Sova preveč ukvarja s političnimi tekmeci, tej zmanjka časa, da bi bila pozorna na prave mednarodne grožnje, kar pa se je dobro videlo v primeru prisluhov Sekolec-Drenik.

Hana Murn

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine