29.7 C
Ljubljana
nedelja, 3 julija, 2022

Odprto pismo Jožeta Biščaka in Vinka Vasleta organizacijama Greenpeace in The Civil Liberties Union for Europe: Lažnivci ste, prekleti lažnivci!

Lažnivci ste, prekleti lažnivci. Samo to in izključno to lahko zapiševa ob prebiranje vašega poročila (predvsem dela o Sloveniji – TUKAJ) o demokraciji v času pandemije COVID-19. In če ste se o Sloveniji tako debelo lagali in manipulirali, potem upravičeno dvomiva tudi v to, kar ste napisali o drugih državah: od Nemčije in Italije do Madžarske in Bolgarije.

Ne misliva se opravičevati za besede, rokavice ste z lažmi sneli vi in tudi midva sva jih dala na stran, zato midva, ki sva pregovorno taktna in vljudna, zdaj res ne bova več izbirala besed. Kot olajševalno okoliščino vam štejeva, da ste bili očitno z enostranskim informiranjem iz Slovenije zavedeni, kljub temu bi morali informacije vsaj malo preveriti, preden ste zapisali laži.

  • Še preden je po odstopu Marjana Šarca, ki je vodil levosredinsko vlado, sploh zaprisegla nova desnosredinska vlada, so levičarski aktivisti organizirali proteste, na katerih je bilo slišati: Ubij, ubij Janšo! (Janez Janša, predsednik Slovenske demokratske stranke – SDS, je nov predsednik vlade.). Video si lahko ogledate TUKAJ. Nihče se ni zganil.
  • Še preden je nova desnosredinska vlada sploh začela z delom, so levici in progresivizmu naklonjeni mediji (teh je v Sloveniji 95 odstotkov) začeli strašiti, da vlada Janeza Janše s sprejemom ukrepov v boju zoper pandemijo uvaja diktaturo. Nič od tega se ni zgodilo. Slovenija je bila prva država v EU, ki je omejitvene ukrepe odpravila. In ti ukrepi sploh niso bili nesorazmerni, kot vi trdite. Marsikatera država v EU je imela strožje omejitvene ukrepe.
  • Kljub ukrepom je desnosredinska vlada dopustila tako imenovane kolesarske proteste. Nikogar ni omejevala, da mirno protestira. So pa levičarski protestniki omejevali in blokirali normalno življenje meščanov Ljubljane, potem ko so nasilno hodili po ulicah in cestah, in to brez dovoljenja lokalnih oblasti, kar bi bilo v skladu s slovensko zakonodajo.
  • Kdor bere vaše poročilo, bi pomislil, da so kritični novinarji v Sloveniji od začetka vlade Janeza Janše (SDS) preganjani, zaprti, mučeni, cenzurirani in skoraj postavljeni pred strelski vod. Nič od tega ni res. V Sloveniji je vsem zagotovljena svoboda govora in svoboda nasploh. Nihče ni bil preganjan, zaprt, mučen, cenzuriran. Če pa nekdo kritizira poročanje medijev in novinarjev (vključno s tistimi, na katere se sklicujete), je to nekaj povsem običajnega, izraz pluralnosti, odprtosti in svobodne javnosti. Kritike niso izvzeti niti mediji niti novinarji. Res pa je, da je bila večina slovenskih medijev vajena živeti v milnem mehurčku, želeli so biti nedotakljivi. In niso bili navajeni, da jih kdo opozori, da lažejo.

In zaključek? Lažete, prekleto lažete.

Jože Biščak, odgovorni urednik revije Demokracija in predsednik Slovenskega združenja domoljubnih novinarjev ter Vinko Vasle, dolgoletni novinar in urednik ter nekdanji direktor Radia Slovenija.

 

PS. Več si lahko preberete TUKAJ, TUKAJ in TUKAJ.

Sorodne vsebine