28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Odprto pismo Jožeta Biščaka in Vinka Vasleta Mednarodnemu inštitutu za tisk (IPI): Ko pišete o medijski svobodi v Sloveniji, se zdi, da pišete o nekem vzporednem, neobstoječem svetu. Vaše poročilo je tako manipulativno in enostransko, da je sramo

Vaš najnovejši zapis o medijih v Sloveniji z naslovom New Administration, Old Agenda ali Stara administracija, nova agenda (TUKAJ) z vaše strani ni nič novega, še manj je presenetljiv. Ponavljate tisto, kar ste napisali že marca (TUKAJ). In spet se nasedli v tipično ideološki in politični pamflet, ki ima zelo malo veze z resničnim dogajanjem na področju medijev v Sloveniji. Kar je po svoje razumljivo, saj so bili sogovorniki vašega poročevalca Jamia Wisemana očitno zelo skrbno izbrani. Bog ne daj, da bi kontaktirali še koga od svetovnonazorsko konservativnih piscev, a ne?

Ampak pustimo to za zdaj ob strani. Koga vi izbirate za sogovornike, je vaša stvar. Prosta izbira, pač. Samo potem se ne pretvarjajte, da se nek neodvisni globalni inštitut, ampak jasno zapišite: Mi podpiramo izključno medije, ki so ideološko nagnjeni na levo. In oprostite mi. Če bi zapisala, »ki so nagnjeni k liberalni demokraciji«, bi bila to žalitev za izvorni pomen liberalne demokracije.

Pravzaprav se niti ne bi oglašala, če ne bi bilo v tekstu nekaj tako v nebo vpijoče laži in manipulacij ter če ne bi bil tekst svetlobna leta daleč stran od realnosti. Povedano drugače. Zdi se, da zapis govori o nekem vzporednem svetu. In mimo tega res ne moreva. Zato na kratko.

Prvič, najprej o samem tonu in podtonu teksta. Naključnemu bralcu (ali pa vesoljčku z Marsa) bi se ob branju Wisemanovega zapisa zazdelo, da v Sloveniji, od kar je vlada Janeza Janše (SDS), do vlade kritične novinarje preganjajo, zapirajo, mučijo, cenzurirajo in malodane postavljajo pred strelski vod. Nič od tega ni res. V Sloveniji je vsakomur zagotovljena svoboda govora in svoboda nasploh. Nihče ni bil ne preganjan, ne zaprt, ne mučen, ne cenzuriran. Če pa kdo izreče kritiko na račun poročanja medijev in novinarjev (tudi tistih, na katere se sklicujete), je to nekaj povsem normalnega, izraz pluralnosti, odprtosti in svobodne javnosti. Ne mediji, ne novinarji niso izvzeti  kritike. Res pa je, da je bila večina slovenskih medijev navajena živeti v milnem mehurčku, želeli so biti nedotakljivi. In v tem smislu ima tudi predsednik vlade vso pravico, da izreče kritiko.

Drugič. Citirate Primoža Cirmana, urednika spletne strani Necenzurirano. On pravi, da so prejšnje (leve) vlade spoštovale svobodo tiska in da ni bilo napadov na novinarje. To je seveda laž. Revija Demokracija in odgovorni urednik Demokracije osebno smo bili deležni številnih šikaniranj in groženj s strani levičarskih vlad. Trenutno sta revija in urednik zaradi zapisanega in izrečenih besed v šestih predkazenskih postopkih, in to iz časa, ko je vlado vodil »liberalni demokrat« Marjan Šarec (danes ideološko povsem zašel v socializem). Vprašava vas: Kje ste bili takrat? Bili ste tiho! In naprej. Ali ste bili obveščeni, da je jeseni 2018 Marjan Šarec vodstvom podjetij v državni lasti »priporočil«, naj ne oglašujejo v Demokraciji. To ni bil samo neposreden napad na svobodo govora in izražanja, to je bila neposredna grožnja z zlorabo oblasti. Taisti novinarji, na katere se sklicujete in ki danes tarnajo in stokajo so takrat tej potezi ploskali. Sklicevali so se na domnevni sovražni govor, ki ga pa ni še nihče dokazal. Najbrž se boste strinjali, da te zaradi domnevno žaljivih besed lahko obsodi le sodišče, ki je neodvisna veja oblasti. Zato vas še enkrat vprašava: Kje, za božjo voljo, ste bili takrat? Ja, tiho ste bili. Sram naj vas bo. In da bo mera polna, nas je zaradi izrečenih kritičnih besed na račun Šarčeve vlade in migracij ovadilo kar Društvo novinarjev Slovenije (DNS), na katerega se sklicujete. To društvo zdaj govori o svobodi govora, dve leti nazaj so to svobodo pomagali levičarski vladi zatirati. Saj niste pri sebi, koga izbirate za sogovornike.

Tretjič. In zadnjič, da ne boste rekli, da vam krativa vaš dragoceni čas. Pišete o javni nacionalni televiziji (RTV Slovenija), ki naj bi jo napadala Janševa vlada. Ne napada jo, je pa Janez Janša kritičen do javne televizije. Samo tale zapis si preberite in vam bo jasno: TUKAJ. Resnico o novi medijski zakonodaji pa si lahko preberete TUKAJ.

Jože Biščak, glavni in odgovorni urednik revije Demokracija, in Vinko Vasle, dolgoletni novinar in urednik ter nekdanji direktor Radia Slovenija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine