31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

(ODPRTO PISMO) Generalni direktor RTVS s pozivom Pahorju in Svetini k obsodbi žaljivih naslovov v medijih

Piše: C. R., STA

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough je predsednika republike Boruta Pahorja in varuha človekovih pravic Petra Svetino pozval, da obsodita vsakršno spodbujanje sovražnega govora, ki ga po besedah direktorja pri poročanju o dogajanju na RTVS širijo nekateri mediji, so v sporočilu za javnost zapisali na RTVS.

V zadnjem času vzbujajo skrb neprimerna pisanja nekaterih tiskanih medijev, v pozivu Pahorju in Svetini navaja Grah Whatmough. Elemente sovražnega govora po njegovem prepričanju med drugim vsebujeta naslov zapisa Leona Magdalenca Urgentna deratizacija javne norišnice v Dnevniku in naslov zapisa Grege Repovža Kriminal na RTV Slovenija v Mladini.

“Avtorja v omenjenih člankih besedno obračunavata z javnim zavodom RTVS, ga ponižujeta in pri tem uporabljata izraze, ki sodijo v neke pretekle, temne čase, za katere smo mislili, da so že davno pozabljeni in jih nikoli več ne bo, saj so v demokratični družbi povsem nesprejemljivi,” je poudaril generalni direktor.

Ob tem se je vprašal, če medijske vsebine ni mogoče sporočiti na kultiviran način, “kot se za četrto vejo oblasti spodobi”. Na RTVS se po njegovih besedah prizadevajo za kulturen in spoštljiv dialog. Zato je Svetino in Graha Whatmougha pozval, da kot najvišja moralna organa v Sloveniji javno spodbudita strpno razpravo ter obsodita vsakršno spodbujanje sovražnega govora, tudi v navedenih primerih.

Nesprejemljivi zapisi žalitev, hujskanja in celo sovražnega govora se po njegovih besedah v javnosti pojavljajo že dlje časa. Zaveda se, da je v vsaki demokratični družbi pravica do svobode govora in mišljenja ustavna pravica, a se je ne sme zlorabljati s prekomernim posegom v pravice drugih, je zapisal.

Razmere na RTVS, predvsem v informativnem programu Televizije Slovenije (TVS), so zaostrene že dalj časa. V Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS in Sindikatu novinarjev TVS so Graha Whatmougha zaradi pritiskov in groženj voditelju Saši Krajncu in urednici Vesni Pfeiffer prejšnji teden pozvali k razrešitvi direktorja TVS Uroša Urbanije.

Menijo namreč, da je Urbanija brez utemeljenih razlogov in protipravno zastraševal ter z disciplinskim postopkom grozil Krajncu in Pfeifferjevi ter ju neupravičeno diskreditiral tudi z možnostjo prerazporejanja na druge delovne zadolžitve.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine