13.4 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Odločitev je dokončna: minister Jure Leben tretji minister Šarčeve vlade, ki predčasno končuje mandat, Šarec pa si je spet opral roke

Premier Marjan Šarec je sprejel odstop okoljskega ministra Jureta Lebna, saj se strinjata, da ta v luči vse večjega pritiska očitkov zaradi naročila za maketo drugega tira ne more več opravljati svojega dela. V koalicijskih strankah so zaenkrat zadržani z odzivi, premier pa si želi kontinuiteto Lebnovega dela na ministrstvu za okolje.

 

 

Leben je Šarcu svoj odstop ponudil v torek, potem ko se je znašel pod plazom očitkov glede naročila makete za drugi tir Koper-Divača iz časa, ko je kot državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu vodil ta projekt. “Kljub temu da je moja vest čista, pa je od mene kot ministra neodgovorno, da posredno ogrožam nujno kredibilnost resorja, ki ga vodim,” je ob tem zapisal v objavi na družbenem omrežju Facebook.

“V zadnjih petih mesecih smo naredili ogromno in da bi naše projekte, ki so ključni za Slovenijo dolgoročno, ovirala senca dvoma, ni niti pošteno niti odgovorno. Zato sem včeraj, z vsem zavedanjem in čisto vestjo, predsedniku vlade ponudil svoj odstop,” je pojasnil. Ob tem je Leben, ki se je minule dni zdravil v jeseniški bolnišnici zaradi poškodbe noge, navedel, da se dobro zaveda, da v politiki dejstva ne štejejo.

“Razumem, da je politika v prvi vrsti umetnost možnega, očitno predvsem umetnost možne interpretacije in insinuacije. Razumem, da vsaka politika potrebuje prikladno tarčo in žrtev. Razumem tudi, da sem – četudi v jasni liniji poveljevanja – danes najbolj prikladna tarča in žrtev jaz, četudi nedolžen po svojih in policijskih kriterijih. Ponujam se na tnalo in nakovalo ter pozivam h koncu te za las privlečene zgodbe. Naj zadnji vendarle ugasne luč,” je sklenil izjavo ob ponujenem odstopu.

Po današnjem pogovoru z Lebnom je Šarec večkrat izpostavil njegovo dobro delo na ministrstvu za okolje in prostor. “Upam si trditi, da 15 let nismo imeli tako dobrega ministra na resorju okolja in prostora. Je prvi, ki je po dolgem času začel premikati stvari, šel na teren in mi redno poročal,” je dejal Šarec in ocenil, da si je Leben resnično prizadeval za spremembe.

Odločitev, da sprejme njegov odstop, sta po premierjevih besedah sprejela skupaj. Bila je, tako Šarec, izredno težka, saj ceni operativnost in ne mara filozofiranja. Če bodo organi pregona ugotovili, da Leben pri naročilu makete drugega tira ni storil ničesar narobe, Šarec v prihodnje ne izključuje morebitnega sodelovanja z njim.

Premier ob tem zahteva tudi odstop direktorja direkcije za infrastrukturo Damirja Topolka. Če ta ne bo odstopil, Šarec pričakuje, da bo ukrepala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Ne zdi se mu prav, da ob veličini dejanja, ki je je bil s ponujenim odstopom sposoben Leben, ceno preteklih dejanj iz preteklih mandatov nosi sam. To se mu zdi pomembno, saj ocenjuje, da so v Sloveniji pogosto tarča očitkov ministri in državni sekretarji, nekateri – ne vsi – uradniki pa mirno opravljajo svoje delo naprej. Topolko se danes na klice STA ni odzival.

Šarec vztraja, da ga objava različnih elektronskih sporočil v medijih ni prepričala, da je Leben komur koli naročil, kateri izvajalec naj bo izbran. Premier si želi kontinuiteto Lebnovega dela na ministrstvu za okolje; če SMC ne bo ponudila ustreznega človeka, ga bo treba iskati zunaj politike, je poudaril. Pridržuje si tudi pravico, da bo sam odločil, ali je kandidat primeren ali ne.

S Šarcem in Lebnom se je danes sestal tudi predsednik SMC Miro Cerar. V izjavi za medije je dejal, da razume Lebna, da vsakodnevni pritiski in medijska poročanja obremenjujejo njegovo delo in delo vlade. “To njegovo odločitev sem sprejel z razumevanjem in jo spoštujem,” je dejal Cerar.

Spomnil je tudi, da bo treba počakati na rezultate policijske preiskave, ki bo pokazala, kdo je bil v zgodbi o maketi odgovoren. “Verjamem, da Lebnu lahko zaupam in da ne zlorablja mojega zaupanja, ko trdi, da ni storil nič narobe,” je poudaril Cerar. Leben je sicer po njegovih besedah odločen, da dokaže, da je pri vodenju projekta drugi tir kot državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu ravnal pravilno.

V koaliciji so bili zadržani v izjavah glede ponujenega odstopa. Le prvak DeSUS Karl Erjavec je ocenil, da je Leben glede na očitke o odgovornosti pri poslih z maketo drugega tira prav storil, saj bi težko nadaljeval svoje delo. Na vprašanje, ali je v primeru očitkov glede odgovornosti za nepravilnosti pri maketi drugega tira dovolj, da odgovornost sprejme Leben, je Erjavec odgovoril, da je premalo seznanjen s podrobnostmi te afere.

Odzvali se medtem niso v SD in SAB. Se bo pa predsednica SAB in ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek predvidoma odzvala v četrtek.

Predstavniki okoljevarstvenih organizacij večinoma obžalujejo ponujeni odstop ministra, ki je po njihovih ocenah pokazal dobro poznavanje resorja in ambicije po spremembah okoljske politike. Mreža Plan B za Slovenijo, ki združuje več okoljevarstvenih organizacij, in predstavnik Rova Gorazd Marinček sta recimo ocenila, da je imelo ministrstvo za okolje in prostor z Lebnom po dolgem času ministra, ki je področje tudi strokovno obvladal.

V organizaciji Greenpeace Slovenija se medtem bojijo, da bo Lebnov odhod okoljsko in podnebno problematiko spet odrinil na obrobje slovenske politične agende. Okoljevarstveniki ob tem menijo, da je z delom, ki vključuje tudi sodelovanje z nevladniki, treba nadaljevati.

Po dobrih petih mesecih dela Šarčevo vlado tako zapušča še tretji minister. Vlado, ki je zaprisegla 13. septembra 2018, sta pred okoljskim ministrom Juretom Lebnom, ki prihaja iz SMC in je odstopil, zapustila že kohezijski minister Marko Bandelli iz kvote SAB ter minister za kulturo Dejan Prešiček iz vrst SD. Če sta se Bandelli in Prešiček uvrstila med deseterico ministrov z najkrajšim stažem, je Leben pristal na 11. mestu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine