7.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Odletel celoten vrh ministrstva za kulturo; komu to ustreza in komu ne?

Vlada je po dobrih štirih mesecih delovanja ostala še brez drugega ministra. Po Marku Bandelliju je bil prisiljen ponuditi odstop še Dejan Prešiček. Premier Marjan Šarec je v ponedeljek sprejel odstop ministra za kulturo, ki si je zabil avtogol z izjavo, da »ne trpinči brez razloga«.

Šarec je ob tem sprejel odstop celotnega vodstva ministrstva, tudi obeh državnih sekretarjev − Jana Škoberneta in Vojka Stoparja. Začasno bo ministrstvo vodil minister za šolstvo znanost in šport Jernej Pikalo (SD).

Priljubljeni uslužbenec naredil samomor

Sredi januarja (17. januarja) je ministrstvo za kulturo pretresel samomor njihovega uslužbenca, doma iz okolice Ljubljane. Raziskovani novinar in urednik Bojan Požar, ki je prvi (19. januarja) objavil to zgodbo na svojem spletnem portalu Požareport, je ob tem zapisal: »Ministrstvo za kulturo pretresa huda tragedija, za katero naj bi bil posredno odgovoren prav novi minister za kulturo Dejan Prešiček. Eden od dolgoletnih uslužbencev, nesrečni T. B., je pred dvema dnevoma storil samomor, zaposleni na ministrstvu pa zdaj krivijo predvsem ministra Prešička pa tudi državnega sekretarja Jana Škoberneta, ki naj bi uslužbenca izkoriščala, poniževala, žalila in zmerjala, tako da T. B., kot pravijo, očitno ni več zdržal pritiska ter si je vzel življenje.« Na njegovem portalu so se namreč pojavili komentarji z opisi dogajanja na ministrstvu. Šlo naj bi za priljubljenega in zelo prijaznega sodelavca, ki je bil »kurir in deklica za vse«. Rad je imel svojo službo, za kolege in ministrstvo pa naj bi bil pripravljen narediti, kar je bilo v njegovi moči. Ko je po junijskih volitvah (2018) ministrstvo zasedla sedanja politična ekipa s Prešičkom na čelu (ki je v sorodu z Matjažem Hanom; Hanova žena je namreč Prešičkova sestrična), šefom poslanske skupine SD, in s Škobernetom kot državnim sekretarjem.

Zlomil naj bi se zaradi šikaniranja

»Pripovedi o tem, kako je Prešiček izkoriščal − za svoje osebne in družinske potrebe − ter poniževal, žalil in zmerjal nesrečnega T., so na trenutke prav srhljive. Z novim službenim avtomobilom znamke BMW, ki si ga je takoj po tem, ko je postal minister, omislil Prešiček, celotna vodilna ekipa ministrstva pa tudi najnovejše iphone, je moral T., čeprav ni bil šofer, v glasbeno šolo, ki jo obiskujeta ministrovi hčerki, voziti glasbene inštrumente ministrovih hčera in nazaj domov k ministru, da jih onidve nista nosili sami. Vse to so videvali tudi uslužbenci. Ko ga je minister poslal oprat njegov − ministrov − osebni avto (!), je ključe avtomobila pred T. vrgel na tla, da jih je moral pobrati. Nadiral ga je, zmerjal in žalil, da je oblečen kot ‘capelj’, med božično-novoletnimi dnevi pa je T. moral voziti državnega sekretarja Škoberneta z ene novoletne žurke na drugo … Vse to ni ostalo neopaženo, zato so sodelavke in sodelavci T., ki je ‘preživel’ že tri ministre za kulturo, celo spraševali, ali bo zdržal? Bom, je odgovarjal T., ker je na vsak način želel obdržati svojo službo, čeprav ni želel biti osebni šofer. Toda − očitno − ni zdržal. Žal. Prejšnji teden je odšel na bolniško, potem pa se je − kot kaže − dokončno zlomil. Minuli torek je svojo hčerko najprej odpeljal na krožek, potem pa se odpravil proti Žužemberku in končal svoje življenje. Da je tragedija še večja, je zapustil tri mladoletne otroke in ženo, zbolelo za rakom.« Kot je ob tem zapisal Požar, je žena nesrečnega T. B. na pogrebu prepovedala vsakršne vence ali rože, ki bi jih dalo vodstvo ministrstva z ministrom Prešičkom in državnim sekretarjem Škobernetom na čelu …

Upor uslužbencev ministrstva za kulturo

Po zgoraj zapisanih očitkih je bilo takoj jasno, da bo minister le težko preživel te hude obtožbe. Pri tem je doživljal še upor uslužbencev ministrstva, ki so že 18. januarja v avli ministrstva uprizorili žalno sejo. »Shod je pripravil sindikalni vodja Gregor Lesjak, govorec pa je bil Silvester Gaberšček, vodja sektorja za nepremično kulturno dediščino. Minister Prešiček je prišel v avlo, nekaj časa stal ob strani in potem odšel, kasneje pa naj bi moral Gaberšček zaradi govora in shoda k ministru na zagovor.« A snežne kepe, ki se je začela valiti, ni mogel več ustaviti, saj so se očitki na račun Prešička in njegovega državnega sekretarja Škoberneta kar kopičili. Številni zaposleni na ministrstvu za kulturo so ob tem opozarjali, da česa takšnega, kot se je dogajalo v zadnjem času na tem ministrstvu, ki so ga po zadnjih parlamentarnih volitvah prevzeli Socialni demokrati, še ni bilo. Razmere naj bi bile nemogoče, to pa naj ne bi imelo nobene zveze s politiko. Ministra so opisovali kot hudega kolerika, ki naj ne bi imel pravega odnosa do svojih podrejenih. Izvajal naj bi bil mobing nad podrejenimi. Podobni očitki so prihajali iz njegove prejšnje službe, Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, kjer je bil ravnatelj. Do upora pa naj bi po zatrjevanju nekaterih prišlo tudi zato, ker naj bi bil minister za nekatere preveč »energičen«, saj so bili številni kot javni uslužbenci navajeni na precej »lagoden« delavnik, za druge pa je bil še premalo »levi«, »desni podtaknjenec«, čeprav ga je na to mesto predlagala SD.

Prešiček: Ne trpinčim brez razloga

Po četrtkovi oddaji Tarča na RTVS pa je postalo jasno, da so Prešičku šteti dnevi na ministrstvu, saj je v petek hišni sindikat ministrstva poslal pismo predsedniku vlade in prosil za ministrovo zamenjavo. Kaplja čez rob je bila namreč ministrova izjava, da »ne trpinči brez razloga«. V oddaji mu je ušlo: »Mogoče včasih povzdignem glas, ne rečem, ampak ne trpinčim brez razloga, ne zmerjam, ne mečem ključev.« V sindikatu so si ministrovo izjavo razlagali, da »je trpinčenje dopustno, če zanj obstaja razlog«. Hkrati so zaprosili za pomoč tudi zagovornika načela enakosti in varuha človekovih pravic. Do Prešička je bil prav tako kritičen Sindikat kulture in narave Slovenije (Glosa), ki je že pred tem od premierja zahteval razjasnitev okoliščin in ukrepanje. Ministru so poleg mobinga očitali tudi uporabo službenega avtomobila za zasebne namene. Sum kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja pa je takoj zatem začela preiskovati tudi policija. Po drugi strani pa so ministru izrekli podporo nekateri kulturniki, ki naj bi bili prijateljsko povezani z njim. Po njihovo je minister na kulturnem področju začel delati premike v pravi smeri. Poleg tega je zagotovil več sredstev v proračunu za področje kulture, kar je posledično povečalo apetite tistih, ki so se navajeni krmiti ob »kulturnih« javnofinančnih jaslih.

Pohlevni Židan, premeteni Šarec

Če je ob zamenjavi ministra za kohezijo Marka Bandellija prav bedno in klavrno izpadla Stranka Alenke Bratušek, je v primeru Prešička podobno slabo ali še slabše izpadla SD pod vodstvom Dejana Židana. Slednji je (ves prepoten) prejšnjo sredo na tiskovni konferenci Prešička preimenoval v »Prašička« in pohlevno zatrdil, da odločitev o usodi ministra, ki jih »mora dobiti po prstih«, v SD prepuščajo predsedniku vlade. In Marjan Šarec, ki se je takrat mudil v mondenem Davosu, je počakal, da se je Prešiček medijsko »spekel do konca« in čez vikend premierju ponudil odstop. Šarec pa je v ponedeljek odstop samo še sprejel in požel nove ovacije režimskih medijev, ki so ob izbruhu afere »mobing na ministrstvu za kulturo« sprva pohlevno molčali …

Zadnje novice

Sorodne vsebine