28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Odkrita vsebina ovadbe “elektro oligarhov” iz prijateljskega kroga Roberta Goloba

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)

Potem ko je portal Siol objavil zgodbo o sporni prodaji stanovanja v Ljubljani, v kateri sta bila glavna akterja Golobova tesna zaveznika – nekdanji predsednik uprave Elektro Ljubljana Andrej Ribič in direktor Elektro energije Bojan Kumer, je zdaj pridobil tudi dokument oziroma kazensko ovadbo, ki je bila vložena na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Glede na dejstvo, da so se med “elektro druščino” v preteklosti že dogajale sumljive transakcije, je tole le še ena razkrita prevara več, ki se je je poslužila Golobova družba. Spomnimo, da je leta 2016 Andrej Ribič svojo hčerinsko družbo Elektro energijo pod vodstvom Kumerja prodal družbi GEN-I, ki jo je vodil Robert Golob. Postopek je bil tudi takrat izveden na sumljivo zapleten način prek družbe GEN-EL, čigar direktorica je še vedno Martina Pohar. Začenja postajati jasno, na kakšen način je Golob v svoji družbi postal “uspešen menedžer”.

Prej je šlo za domnevo, zdaj je zadeva jasna. Nekdanji predsednik uprave Elektro Ljubljana Andrej Ribič je z direktorjem Elektro energije Bojanom Kumerjem septembra leta 2016 podpisal fiktivno pogodbo o najemu stanovanja na Adamičevi 18 v Ljubljani, ki je bilo v lasti družbe, s čimer mu je  zagotovil predkupno pravico v primeru, da bi se Elektro Ljubljana odločil za prodajo stanovanja. To pa se je oktobra leta 2016 tudi zgodilo, ko je Bojan Kumer po zaslugi podnajemniške predkupne pravice stanovanje, katerega tržna vrednost je bila 127 tisoč evrov, kupil za 85 tisoč evrov, s čimer je družbo znatno oškodoval za kar 42 tisoč evrov. Poleg vsega pa bi morala uprava Elektro Ljubljana za vse dejavnosti, vezane za nepremičnine in kapitalske naložbe nad bruto vrednostjo 50 tisoč evrov pridobiti soglasje nadzornega sveta, česar pa naj Ribič ne bi storil. Pri vsem tem mu je pomagala pravnica Martina Pohar, ki so jo iz tega razloga ovadili zaradi suma pomoči pri zlorabi položaja.

Družba Elektro Ljubljana je na okrožno tožilstvo v Ljubljani vložilo kazensko ovadbo zoper Andreja Ribiča, v kateri ga ovaja zaradi sklenitve fiktivne pogodbe o najemu predmetne nepremičnine na Adamičevi 18 v Ljubljani, katere, kot je navedeno v ovadbi, “edini in resnični namen je bil zgolj navidezna pridobitev predkupne pravice najemnika Bojana Kumerja”. Glede na to, da je bilo stanovanje Kumerju prodano za 85 tisoč evrov in ne 127 tisoč evrov, kot je bila njegova tržna cena, ga družba ovaja tudi zaradi povzročene večje premoženjske škode v vrednosti 42.072,00 evrov.

Foto: zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

Z vsem tem je po navedbi družbe Ribič “izvršil vse znake kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja v gospodarski dejavnosti”, prav tako pa je zaradi slednjega družba ovadila tudi Martino Pohar, ki je pri vsem tem sodelovala in vedoč, da gre za prevaro, pripravila vse potrebne dokumente za fiktivni najem in prodajo. Dotična Martina Pohar je poleg tega, da je pravica, tudi direktorica GEN-EL naložbe in žena enega najvplivnejših odvetnikov iz Čeferinove odvetniške pisarne, partnerja Andreja Poharja.

Foto: zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

Foto: zajem zaslona

Družba Elektro Ljubljana je sodišče pozvala, naj zasliši Ribiča, Kumerja, Poharjevo in vse člane nadzornega sveta.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine