24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Odgovor evropskih poslancev Manfreda Webra in Mattea Adinolfija Golobu

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Zakaj je današnji govor predsednika stranke Gibanja Svoboda tako pomemben? Dr. Robert Golob je z njim postal prvi slovenski premier, ki je nagovoril evropske poslance,” so se zlagali v objavi stranke Gibanje Svoboda, ki jo je delil tudi Golob. Slednji je zavajal tudi v Evropskem parlamentu, vendar pa mu nekateri evropski poslanci niso nasedli. “Tesno in natančno spremljamo spremembe zakonodaje, ki ureja medijski prostor v Sloveniji, kar se je zgodilo dokaj nenavadno in hitro. In naj vam tudi povem, da je odstop ministrice za notranje zadeve po obtožbah o političnih pritiskih v zvezi s policijo tudi nekaj, kar je izredno zaskrbljujoče,” se je glasil eden od pomislekov.

Predsednik vlade Robert Golob je včeraj govoril pred Evropskim parlamentom, na Instagramu pa se je vlada RS pohvalila (lahko rečemo tudi zlagala), da je Golob tako postal prvi slovenski premier, ki je nagovoril Evropski parlament. Tudi Golob je med govorom natvezil nekaj blodenj, na primer to, da je zadnjih 15 let delal v energetskem podjetju, ki ga je sam ustanovil, podjetje naj bi po njegovih besedah zraslo iz ničesar do treh milijard. Kako gre to skupaj z njegovo zgodbo, da ga je prejšnja vlada odstavila kot direktorja, ne vemo. A videti je, da je Golob v svoje besede precej prepričan. “Pravosodni sistem se je v času prejšnje vlade razkrajal, svoboda medijev se je kršila in omejevala. Na določeni točki sem se zavedal, da ne morem živeti v državi, kjer vladavine prava ni. Zato sem vstopil v politiko. Zato sem danes tu pred vami,” je dejal Golob, ki je v politiki le zato, ker mu je v družbi Gen-i potekel mandat.

Videti je, da Golob s svojim nastopom ni prepričal vseh evropskih poslancev. Manfred Weber iz poslanske skupine Evropske ljudske stranke je dejal: “Tisti v Evropskem parlamentu, ki podpirajo vašo vlado, niso podprli resolucije tega zbora, ki je Rusijo prepoznal kot teroristični režim. Kako razumeti to nepripravljenost podpreti Ukrajino na vse možne načine?” Dodal je še, da so določeni pomisleki tudi glede vladavine prava. “Tesno in natančno spremljamo spremembe zakonodaje, ki ureja medijski prostor v Sloveniji, kar se je zgodilo dokaj nenavadno in hitro. In naj vam tudi povem, da je odstop ministrice za notranje zadeve po obtožbah o političnih pritiskih v zvezi s policijo tudi nekaj, kar je izredno zaskrbljujoče.” Matteo Adinolfi iz skupine Identiteta in demokracija pa je dejal, da je skeptičen glede nekaterih delov govora. “O tem, da bi morali postati vegetarijanci, podnebna religija, ki bi osrečila vse, glede tega pa sem skeptičen,” je izpostavil.

 

Kot smo že poročali, je tudi evropska poslanka Romana Tomc Golobu odgovorila nekaj krepkih. Očitala mu je avtokratske prijeme in ga pozvala, naj se odreče rušenju demokracije in vzpostavljanju avtoritarnega sistema v Sloveniji. Kot je dejala, skuša njegova vlada v Sloveniji vzpostaviti popolno oblast v vseh institucijah in utišati kritične medije. To, kar počne Golob, je daleč od demokracije, ni v skladu z evropskimi vrednotami, uničevanje demokracije in brutalni posegi v medijski prostor bi morali skrbeti tudi evropske institucije. “Premierjeve besede o vladavini prava ob tem, da je notranja ministrica odstopila zaradi njegovih osebnih pritiskov in vmešavanja v kadrovanje na policiji, težko komentiram drugače kot popolno sprenevedanje,” je na Twitterju dodala Tomčeva. Poudarila je še, da je bila dvorana v času njegovega govora precej prazna, Golob pa na številna vprašanja evropskih poslancev ni odgovoril.

Foto: zajetje zaslona/Instagram

“Pravosodnega sistema že dolgo nimamo, ker so v njem zaposleni “sodniki” iz prejšnjega režima, torej tisti, ki so prikimavali, da so prišli do funkcije. Svoboda medijev se krši sedaj, ko ste Mojco Šetinc Pašek poslali, da uniči vse z drugačnim mnenjem,” so ugotavljali tudi uporabniki Twitterja. Vse to drži, kot drži dejstvo, da si je Golob vso kredibilnost zapravil s svojim laganjem o tem, da je “postal prvi slovenski premier, ki je nagovoril evropske poslance”. Da o pomlajevanju premierja na reklamnih fotografijah niti ne izgubljamo besed.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine