9.1 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Odbor 2015 na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen naslovil pismo o svobodi medijev in vladavini prava v Sloveniji ter o političnem vplivu Tanje Fajon!

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Vse odkar je propadel poskus nezaupnice vladi s predlaganim kandidatom za mandatarja Karlom Erjavcem je mogoče poskušati, kako naj bi imeli v državi težave s svobodo medijev in spoštovanjem vladavine prava. Ker na račun izvažanja laži, izven meja Slovenije, še posebej v Bruslju, kroži cel kup neresnic, so se pri Odboru 2015 odločili, da na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen naslovijo pismo o vladavini prava in svobodi medijev v Sloveniji ter o političnem vplivu predsednice stranke SD Tanje Fajon. 

V pismu uvodoma poudarjajo, da je zanje dobrodošla vsaka razprava, v kateri se iščeta resnica in pravica. Ob tem navajajo, da v Odboru 2015 niso presenečeni nad razpravo, ki jo je v Evropskem parlamentu sprožila skrajna levica iz Slovenije in Evrope, so pa bili presenečeni nad razpravo s strani evroposlank Irene Joveve in Tanje Fajon. Glede na to, da je Fajonova predsednica stranke SD, nekdanjih slovenskih komunistov, so bili presenečeni, da je ravno Fajonova s svojim nastopom želela prikazati Slovenijo kot članico Evropske unije, kjer svoboda govora ni zajamčena in kjer so nekateri novinarji ter medijske hiše pod pritiski trenutne Vlade RS.

V SD preprečili vstop snemalcu Nova24TV v prostore, kjer je potekala njihova novinarska konferenca
“Razprava na temo svobode govora in pritiskov na medije je v Evropskem parlamentu potekala v letu 2021, to je v istem letu, ko je evropska poslanka Tanja Fajon v vlogi predsednice politične stranke Socialni demokrati preprečila vstop snemalcu medijske hiše Nova24TV v prostore, kjer je potekala novinarska konferenca njihove politične stranke,” so spomnili in ob tem dodali, da so dogodek obsodili v obeh novinarskih združenjih.

V Združenju novinarjev in publicistov so namreč zapisali, da tako omejevanje grobo posega v svobodo dela medijev. Ob tem so še dodali, da je to posebej nerazumljivo s strani stranke, ki dnevno opozarja na domnevne pritiske na delo medijev v Sloveniji. “Napovedali so, da bodo o tem obvestili tudi Evropski parlament. V Društvu novinarjev Slovenije kakršnokoli omejevanje dostopa do javnih izjav in novinarskih konferenc, sklicanih za medije, ocenjujejo za nesprejemljivo. V društvu pričakujejo, da stranka spremljanje izjav omogoči vsem predstavnikom javnosti,” so navedli in ob tem dodali: “Tanja Fajon je tudi ena izmed tistih evropskih poslank in predsednica politične stranke, ki ima v slovenskem tožilstvu in pravosodju neposredno velik vpliv, na kar kažejo nekateri primeri političnega preganjanja nasprotnikov Tanje Fajon preko sodne veje oblasti.”

Za lažji vpogled v dogajanje pri nas so kot primer navedli primer dolgoletnega član Slovenske ljudske stranke Franca Kanglerja, ki je bil od leta 1996 do leta 2007 član slovenskega parlamenta. Potem, ko je leta 2006 premagal kandidata Fajonove stranke Borisa Soviča, je postal župan Maribora. “Maščevanje zaradi političnega poraza je hitro steklo, saj so zoper Kanglerja sprocesirali kar 24 kazenskih ovadb in 1 pravdno zadevo, pri čemer jim je pomagal mariborski sodnik Janez Žirovnik, ki je med drugimi bivši agent Službe državne varnosti Jugoslavije (SDV SFRJ). Z navedenim sodnikom je bil Franc Kangler kot slovenski poslanec in nadzornik obveščevalno-varnostnih služb v slovenskem parlamentu, v neposrednem konfliktu, ki se je odražal na različnih delovnih telesih v slovenskem parlamentu. Žirovnik je leta 2007 postal sodnik na Okrožnem sodišču v Mariboru, kjer je zoper Franca Kanglerja izdal več kot 10 sodnih odredb“, opozarjajo pri Odboru 2015 in dodajajo, da je Kangler vse sodne postopke, razen enega, ki je še v teku, zanj ugodno zaključil. Ta pa je nato leta 2019 kandidiral za evropskega poslanca na kandidatni listi SDS-SLS.

Slovenija je daleč od pravne države
Ob tem so spomnili, da se je Fajonova maja 2019 udeležila predvolilnega strankarskega shoda, kjer sta ji družbo delala dva sodnika Matjaž Štok in Slavko Gazvoda, oba iz Okrožnega sodišča v Mariboru. “Kot zanimivost dodamo še to, da sta omenjena sodnika v zadevah Kangler odrejala različne kazenske odredbe.” Poudarjajo, da to, da je Slovenija daleč od pravne države in države, ki bi zagotavljala temeljne človekove pravice, dokazujejo besede sodnika, ki je v sodbi napisal, da nekoga obsoja le zato, da mu onemogoči politično delovanje. “To si je v primeru Kanglerja privoščil sodnik dr. Boštjan Polegek, ki je v sodni dvorani dne 7. julija 2014 izrekel naslednje besede: “Že, že, da Kangler dela na kmetiji, ampak predstavlja resno nevarnost, da se vrne v politično življenje – mora v zapor! Šele pravnomočna obsodba ga je odvrnila od političnega življenja!”

“Kako komentirate dejstvo, da v Sloveniji politična stranka Socialni demokrati z evropsko poslanko Fajonovo na čelu globoko krši človekove pravice in temeljne svoboščine in ne obsoja političnega opredeljevanja sodnikov, omenjeno celo dopušča in podpira?,” so povprašali predsednico Evropske komisije in ob tem dodali prepričanje, da stranka SD dopušča in podpira, da je lahko bivši agent Službe državne varnosti Jugoslavije (SDV SFRJ) izvoljen za sodnika na Okrožnem sodišču v Mariboru. “Iz priložene slike je jasno razvidno, da ima politična stranka Tanje Fajon velik politični vpliv na sodno vejo oblasti. Da naše navedbe držijo prilagamo prevedeno pismo mariborskega tožilca Nika Pušnika, ki ga je naslovil na slovenski parlament. V pismu je leta 2019 zapisal, da je pod velikimi pritiski takratne aktualne politike, katere del so bili tudi Socialni demokrati. V nadaljevanju navajamo citat iz njegovega pisma: “Ali če hočete konkretno, na mene kot tožilca v zadevah Kangler, se je izvajal in se še izvaja pritisk z zavržnimi “udbovskimi metodami”.”  Po besedah predsednika Odbora 2015 Željka Vogrina, ki se je tudi podpisal pod to pismo, to predstavlja sramoto za Slovenijo, slovensko pravosodje in za tožilsko organizacijo. Enkrat je pač vsega dovolj, poudarja in dodaja, da enkrat pač “maske morajo pasti z obrazov” in zadevam je potrebno reči bobu-bob. “Pri tej izjavi vztrajam, pa čeprav bo obveščevalno-tožilska naveza poslala nekoga na Pohorje, da me fizično utiša…”, je jasen.

Prav tako je odbor v pismu še spomnil na zrežirano afero “Patria” iz leta 2014, kjer brez vsakršnega dokaza obsodili takratnega predsednika opozicijske stranke SDS Janeza Janšo ter mu s tem posledično onemogočili zmago na volitvah. “Razpolagamo z informacijo, da je takratni predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije Branko Masleša mimo vrstnega reda dodelil zadevo “Patria” drugi sodnici, kar je bilo nezakonito. Na nedopustnost tega ravnanja je predsednika Vrhovnega sodišča opozorila uslužbenka, ki je kasneje zaradi strahu pred maščevanjem zapustila Slovenijo in odšla v tujino.” Predsednico Evropske komisije sprašujejo, če je to zanjo vladavina prava, katero podpira politična stranka SD (bivši komunisti Slovenije) s Fajonovo na čelu? “Ali je v današnjem času znotraj Evropske unije dopustno, da bivši agentje Službe državne varnosti Jugoslavije postanejo sodniki in sodijo ter odločajo o ljudeh s katerimi so bili 11 let v konfliktu, kot se je to zgodilo v zadevi bivšega mariborskega župana  Kanglerja?”

Von der Leynovo so v odboru povabili, da naj obišče Slovenijo in se na tak način neposredno prepriča o vladavini prava ter svobodi govora v Sloveniji. “Pričakujemo, da bo v Evropskem parlamentu sprožena razprava o vladavini prava v Sloveniji, na kateri si želimo sodelovati in razpravljati, saj bi želeli evropske poslance neposredno z dokazi in listinami seznaniti z dejanskim stanjem na področju vladavine prava, ki se že več let dogaja v Sloveniji.”

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine