-1 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 decembra, 2023

Odbor 2014 je ubranil poganjke slovenske pomladi pred obnovljeno zmrzaljo

Tudi zaradi Odbora 2014 ima Slovenija še vedno možnost, da uresniči sanje iz plebiscitne nedelje leta 1990. Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbor 2014 se je 20. junija 2018, ob četrti obletnici svojega nastanka, ponovno zbral na shodu, ki je tokrat potekal v prešernem razpoloženju. Zbrane je nagovoril predsednik SDS Janez Janša, ki je bil pred štirimi leti na podlagi protizakonite in neustavne sodbe poslan v krivičen zapor.

»Lepo je, da se po štirih letih srečamo v drugačnih okoliščinah,« je uvodoma dejal Janez Janša in svoj pozdrav namenil vsakemu posebej, ki je prispeval k delovanju in rasti Odbora 2014. Potegnil je zgodovinsko vzporednico: »Organizacija, ki je omogočila, da je slovenska pomlad zacvetela, je bil Odbor za varstvo človekovih pravic pred tridesetimi leti. Na nek način je tisti odbor branil ne samo človekove pravice nas, ki smo bili zaprti, ampak je ubranil tiste prve pomladne poganke slovenske demokracije in slovenske suverenosti, ki so začeli poganjati po težkih desetletjih zime.«

Slovenija je potem dobila lastno državo s formalno demokracijo, a zima žal ni odšla iz naših krajev. Leta 2014 je grozilo, da ta zima ponovno do tal požge vse poganke slovenske pomladi, in takrat je kot obramba te pomladi nastal Odbor 2014, ki sicer ni bil tako množičen kot tisti pred tridesetimi leti, bil je pa bolj vztrajen, zato je tudi preživel in zato še vedno obstaja. »Ne samo da ste zavarovali pred ponovno zmrzaljo ključne sadove slovenske pomladi, vztrajali ste toliko časa, dokler je bilo treba,« je dejal Janša, ki Odboru pripisuje tudi zasluge za preprečitev ponovne kraje volitev. Volitve leta 2014 so ukradli, ukradli so ves mandat, niso pa uspeli uničiti političnih svoboščin.

»Po volitvah 3. junija imamo rezultat, ki je prvi korak k normalizaciji Slovenije, in tega koraka ne bi bilo možno narediti, če tega odbora ne bi bilo,« je prepričan predsednik SDS, zmagovalne stranke nedavnih volitev. Odboru 2014 pripisuje zgodovinsko dejanje, zaradi katerega ima Slovenija še vedno možnost, da končno dosanja tiste sanje s plebiscitne nedelje leta 1990.

Janez Janša se je vsakemu posamezniku, ki je prihajal na shode Odbora, zahvalil za njegov prispevek. »Vse se začne s prvim korakom, s pogumom. Hvala vsem, ki ste bili pred štirimi leti na Dobu, tudi mnogim, ki jih danes ni tukaj. Če se takrat na Dobu ne bi zbrali, bi se marsikaj dogajalo drugače, še slabše. To ste uspeli preprečiti,« je dejal. Opozoril je še, da številni problemi, na katere je odbor na svojih srečanjih opozarjal, še vedno ostajajo. Upa sicer, da se odboru ne bo več treba zbirati pred sodiščem.

Ob koncu je Janez Janša nakazal še na eno dejstvo, ki je bilo velika dodana vrednost Odbora 2014. To je domoljubje. »Vi ste ob tem, ko ste se borili za spremembe v pravosodju, za človekove pravice in vladavino prava, vedeli tudi tisto, kar je najpomembnejše. Hvala, ker ste vedeli in ker veste za domovino. Svoboda Sloveniji!«

Vir. sds.si

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine