-0.5 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Od četrtka znova omejitev gibanja na regije, razen na veliko noč, zaprte tudi kulturne ustanove

Piše: C.R.

Z zapiranjem javnega življenja bo od četrtka gibanje znova omejeno na regijo prebivališča. Pri tem bo veljala izjema, saj bo prečkanje regijskih meja dovoljeno na velikonočno nedeljo. Vrata bodo v četrtek znova zaprle vse kulturne ustanove, verski obredi bodo potekali brez vernikov, tudi v času velikonočnih praznikov, je danes sklenila vlada.

Letošnja omejitev bo milejša kot ob lanski veliki noči, ko je bilo gibanje omejeno na občino prebivališča, je po seji vlade spomnil notranji minister Aleš Hojs. Omejitve bodo po sedanjih napovedih trajale do 12. aprila.

“Izjema v odloku o omejitvi gibanja je, da se na veliko noč v nedeljo dovoljuje prehajanje med regijami za obisk najožjih sorodnikov, pri čemer je tako združevanje oz. zbiranje možno zgolj v primeru dveh družin. Preventivno opozarjamo, da naj to druženje ne bo veliko. To je za razliko od božičnega druženja omejeno na samo en dan, na veliko noč, ne pa tudi na ponedeljek,” je dejal Hojs.

V času velike noči se bo lahko na zasebnih površinah družilo največ šest oseb iz največ dveh gospodinjstev. Otroci do 15. leta v to omejitev ne štejejo. S 1. aprilom se ob tem znova prepoveduje vsa zborovanja, shode, poroke brez odobritve ministrstva, prav tako ne bo več dovoljeno zbiranje do 10 ljudi.

V času zaprtja javnega življenja se ustavljajo tudi doslej odprte oziroma delujoče kulturne dejavnosti. Kot je predstavil kulturni minister Vasko Simoniti, se z odlokom o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom zapirajo vse galerije, muzeji, knjižnice, arhivi in ograjeni parki, začasno pa se prepovejo kulturne in kinematografske storitve vsem uporabnikom.

Z odlokom o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode pa se po Simonitijevih navedbah zapirajo tudi vsi verski objekti. Bogoslužja, verski obredi in druge verske prakse se bodo v tem času izvajali brez navzočnosti vernikov, tudi v času velikonočnih praznikov. Edina verska aktivnost, ki se ohranja, je neposredna duhovna oskrba ljudi v stiski, je pojasnil minister za kulturo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine