2 C
Ljubljana
sreda, 29 novembra, 2023

Očitno tudi minister Jevšek odhaja iz vlade

Piše: Nova24tv.si

Govorice o zaostrenih razmerah na ministrstvu za kohezijo ne pojenjajo. Pred dnevi smo poročali o tem, da naj bi med Golobom in ministrom Jevškom (SD) prišlo do (skoraj) usodnega prepira. Sedaj smo pridobili nove informacije. Med župani iz vrst Socialnih demokratov naj bi bilo te dni veliko govora, da naj bi Jevšek resno razmišljal o odstopu. 

“Posredujem informacijo iz Laškega: na razvojnih dneh občin Skupnosti občin Slovenije iz krogov županov SD veliko govora o tem, da naj bi Jevšek hotel odstopiti. Na okrogli mizi na kateri bi moral nastopati ga tudi nadomešča Katičeva,” je zapisal naš vir.

Že pred dnevi smo poročali o tem, da je zaradi neučinkovitega vodenja ministrstva za kohezijo “počilo” med predsednikom vlade in ministrom Jevškom. Na neki točki naj bi bilo tako hudo, da je Jevšek na seji vlade vstal in zapustil prostor, kasneje pa se zaobljubil, da ga predsednik vlade na skupnih sejah (vsaj še nekaj časa) ne bo videl. Zamenjal naj bi ga nihče drug kot državni sekretar in strankarski kolega Marko Koprivc. O domnevnem prepiru smo povprašali na ministrstvu in prejeli naslednji kratki odgovor: “Vaše trditve v spodnjih vprašanjih ne držijo.”

V času vlade Roberta Goloba se je sicer pokazala praksa, da predsednik vlade svoje vladne kolege v javnosti brani do zadnjega hipa, nato pa so ti nepričakovano odstopljeni. Najbolj jasen primer tega je bil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki ga je podpredsednica strank malo pred njegovo odstavitvijo branila na javni RTV. Podobno je odšel tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, kot tudi kmetijska ministrica Irena Šinko. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je na koncu odstopila sama, zaradi hudih razkritij in obtožb, da je  kanalizirala davkoplačevalska sredstva na račune nevladni organizacij – po prijateljskih kriterijih.

 

Zadnje javno medkoalicijsko prerivanje je bilo sicer opaziti med nekdanjim vodjo Levice Luko Mesec in predsednikom vlade, ki je ministra za delo javno okrcal v Državnem zboru. Kasneje je Mesec v oddaji Odmevi zatrdil, da sta s premierjem zgladila spor in da še vedno uživa premierjevo zaupanje. Da kadrovskih zamenjav še zagotovo ni konec je napovedal politični analitik Miran Videtič. Več – TUKAJ.

 

Neučinkovito ministrstvo
Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj se je obtožb o neučinkovitosti otepalo že pred poplavami. Pod drobnogledom javnosti se je znašel, ko je postalo jasno, da nekatere ključne zastavljene investicije vlade Janeza Janša, kot je denimo Infekcijska klinika v Mariboru, energetska sanacija bolnišnice v Novi Gorici, ne bodo gradile z evropskimi sredstvi. Nekdanji minister za kohezijo Zvone Černač je tedaj opozoril, da je “pri načrtu za okrevanju in odpornost Slovenija na predzadnjem mestu. Niti 5 odstotkov sredstev doslej nismo porabili, pa je bil ta načrt potrjen 1. julija 2021. Razen 50 milijonov evrov in tiste akontacije, ki je bila nakazana že v času naše vlade, jeseni 2021, ni počrpano nič in to je glavni problem.”

Za vlado pa so Evropska sredstva postala pomembna po prihodu naravne katastrofe. Slovenijo je obiskala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je Golobovi vladi ponudila pomoč pri pripravi potrebne dokumentacije potrebne za črpanje evropskih sredstev. Številni so to razumeli kot implicitno priznanje vlade, da ministrstvo samo ni sposobno kompetentno opraviti naloge.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine