14.2 C
Ljubljana
nedelja, 16 junija, 2024

Očitno se Boštjan Poklukar vrača na notranje ministrstvo – danes vložena kandidatura za ministra za notranje zadeve

Piše: C. R., STA

Premier Robert Golob je v DZ poslal kandidaturo Boštjana Poklukarja za ministra za notranje zadeve. Poklukarja, ki je to funkcijo že opravljal v vladi Marjana Šarca, zdaj najprej čaka predstavitev pred parlamentarnim odborom. Ob zeleni luči DZ bo na čelu notranjega ministrstva nasledil Tatjano Bobnar, ki je s funkcije odstopila decembra lani.

Magister javne uprave Poklukar je mesto ministra za notranje zadeve zasedal od septembra 2018 do marca 2020. Ob zeleni luči DZ pa bo tako to mesto po odstopu Bobnar, ki jo je vlada prav v prvem mandatu njegovega ministrovanja imenovala na čelo policije, zasedel že drugič.

Poklukar je bil član nekdanje LMŠ, od združitve te stranke z Gibanjem Svoboda pa član največje vladne stranke premierja Goloba.

Od leta 1991 je zaposlen na ministrstvu za obrambo. Kot pripadnik Slovenske vojske je opravljal različne naloge in dosegel čin višjega štabnega vodnika. Bil je odlikovan z bronasto medaljo generala Maistra in srebrno medaljo Slovenske vojske, kot udeleženec v vojni za Slovenijo pa s spominskim znakom Stražnice 1991.

Od leta 2015 je bil zaposlen v Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, kjer je med drugim vodil Regijski center za obveščanje Kranj. Kot predstavnik za odnose z javnostmi uprave za zaščito in reševanje za področje migracij je sicer aktivno sodeloval pri soočanju z begunsko krizo v letih 2015 in 2016. Soočanje z vprašanjem migracij pa je bilo tudi v središču njegovega prvega ministrskega mandata.

Od junija lani vodi Upravo Republike Slovenije za vojaško dediščino na obrambnem ministrstvu.

Neuradno je sicer slišati, da gre pri Poklukarju zgolj za zasilno kadrovsko rešitev, nad katero v koaliciji niso ravno navdušeni, celo Golob naj bi ob tem moral stisniti zobe.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine