1.1 C
Ljubljana
nedelja, 10 decembra, 2023

Očitno je moral minister Brežan oditi, da bo Bratuškova lahko legalizirala Jankovićev “drekovod”

Piše: Nova24tv.si

Kot je znano, je največ kratkih stikov med ministrom za naravne vire in prostor Urošem Brežanom in premierjem Robertom Golobom prišlo ravno pri temah (odstrel medvedov in nutrij, strupeno sadje), v katere se je redno vmešavala njegova partnerka Tina Gaber. Uradno naj bi sicer Brežan odstopil zaradi prepočasne reorganizacije dela po avgustovski ujmi. Obstaja pa še ena druga tema, ki je potencialno odnesla sicer enega najboljših ministrov Golobove vlade – Jankovićev “drekovod”.

Spomnimo, v ponedeljek, 2. oktobra, se je Uroš Brežan sestal s predsednikom vlade Robertom Golobom, ki ga je na srečanju “obvestil”, da se njuni poti razhajata, vodenje ministrstva za naravne vire in prostor bo začasno prevzela ministrica Alenka Bratušek.

Uradno naj bi Golob izgubil zaupanje v Brežanovo delo, saj je bilo po avgustovski ujmi treba reorganizirati delo na marsikaterem ministrstvu, na MOPe pa to naj ne bi potekalo dovolj hitro, kar je Brežan v odstopni izjavi zavrni: “Dovolite pa mi, da jasno zavrnem pojasnilo, ki je minulo sredo pospremilo mojo odstopno izjavo: da namreč preko našega ministrstva občine niso dovolj hitro prejele sredstev za obnovo. Sredstva, za katera gre, smo namreč na račun ministrstva dobili šele v sredo, 4. oktobra, torej taisti dan. Tako preprosto ne moremo biti okrivljeni za nekaj, česar prej niti nismo mogli storiti. Vsi tukaj prisotni pa veste, da so ovire za hitrejše procesiranje teh sredstev v resnici v predpisih in procesih izven našega ministrstva in se jih je zato treba lotiti tam,” je še poudaril in pri tem pikre besede posredno usmeril tudi proti premierju Robertu Golobu.

Mnogi so ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana videli kot enega spsobnejših v Golobovi vladi (Vir: STA)

Minister je torej zavrnil Golobove očitke, Golob pa se na njegove besede ni več odzval, prav tako ga o tem ni vprašal več noben novinar. A v ozadju se poraja še ena teorija, zakaj je moral Brežan oditi.

Mora minister oditi zaradi “drekovoda”?
Kot smo poročali se je Mestna občina Ljubljana odločila, da za zadnjih nekaj sto metrov spornega kanala C0 na območju Stožic zaprosi za gradbeno dovoljenje. Še naprej pa dviga prah odločitev s strani “Brežanovega” Ministrstva za podnebje in energijo (MOPe), ki je odločilo, da je za izgradnjo kanala C0 potrebna celovita presoja vplivov na okolje. MOL pa za to ni poskrbel, saj si odločitev ministrstva razlaga povsem po svoje.

Okoljevarstveniki kot tudi opozicija na MOL si želijo, da bi upravna enota izničila gradbeno dovoljenje, Direkcija za vode, ki deluje pod MOPe pa vodno soglasje. Nekdanji minister za okolje Miha Jazbinšek je v svoji izjavi povedal, da je bila ničnost vložena že mesec in pol nazaj. V primeru, če inštituciji ne bosta odgovorili v razumnem roku, napoveduje kazensko ovadbo. Zaenkrat pri Stožicah manjka še nekaj sto metrov kanalizacijskega kanala. Septembra je namreč občina zaprosila za izdajo gradbenega dovoljenja, pri tem pa je priložila kar sklep Arsa iz leta 2015. To so naredili, čeprav je dobro znano, da je Arso vmes svojo odločitev spremenil. In kljub temu da so ves čas trdili, da gradbeno dovoljenje že imajo. Kot kaže so se na MOL-u odločili, da to dejstvo preprosto ignorirajo. Jazbinšek zagovarja prepričanje, da do izdaje dovoljenja ne bo prišlo. “Drugače ne more. Ta ničnost za vodno soglasje iz 2013 pomeni, da cel projekt propade,” je namreč povedal.

Robert Golob, Marjan Šarec in Alenka Bratušek so vsi šrapneli eksplozije Pozitivne Slovenije. (Foto: STA)

Celoten projekt zdaj visi na nitki in je povsem odvisen od odločitve Direkcije za vode ter odločitve o (zapozneli) celoviti presoji kanala C0 na okolje. Povsem mogoče je, da minister Brežan ni želel vplivati na odločitev direkcije svojega resorja in je moral oditi. Spomnimo, da se Zoran Janković že od začetka mandata vlade obnaša, kot da je nekakšen predsednik vlade v senci, Robert Golob, ki je bil prej njegov podrejeni, pa tako, kot da je Janković še danes njegov šef. Srečanj Gibanja Svoboda se je udeležil kot nekakšen “oče” stranke, tako kot se je včasih Kučan udeleževal srečanj Socialnih demokratov, Drnovšek pa LDS. Zdaj bo ministrstvo prevzela še ena nekoč podrejena Jankoviću iz istega političnega miljeja – “pozitivna Slovenka” Alenka Bratušek.

V naslednjih tednih bomo videli, če je tudi “drekovod” del zgodbe o Brežanovem odstopu. Če bo MOPe naenkrat odstopil od zahteve za celovito presojo vplivov na okolje kanala C0, direkcija za vode pa bo izdala soglasje za gradbeno dovoljenje, potem je čas, da se v zadevo vplete tako Policija, tožilstvo kot KPK. Pri tem bo treba prečesati vse odločitve uradnikov na ministrstvih in preveriti, če gre za morebitno korupcijo. Pozitivna Slovenija namreč še vedno obstaja, le da ji je zdaj ime Gibanje Svoboda.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine