12.5 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Ocena razprav v državnem zboru: Več kot očitno je, da so za opozicijo moteči uspehi aktualne vlade, ki obrača slabe trende

Piše: Sara Bertoncelj / Nova24tv.si

“Politični boj v obliki prikaza nasprotnih argumentov je na današnji seji o konstruktivni nezaupnici pristal na dnu,” je dogajanje v Državnem zboru opisala poslanka SDS Mojca Škrinjar in pojasnila, da je kandidat za novega predsednika vlade Karl Erjavec prebral precej šibko utemeljitev napovedi nezaupnice, v očitkih ni navedel nobenih konkretnih podatkov, prav tako pa jih ni znal predstaviti v tistem, kar je označil za program.

Po njenem mnenju so zelo podobno razpravljali tudi poslanci KUL. “Na pamet, brez podatkov, s posploševanjem in neosnovanimi obtožbami.” Njihovo zmerjanje predsednika vlade Janeza Janše z diktatorjem, velikim vodjo, kar implicira na Hitlerja, je zgolj odslikava grozilnih plakatov, groženj pred parlamentom z zažiganjem lutke ministra te vlade, kar uprizarja opozicija v živo že leto dni. “Praznina, laži, podtikanje, nič preverjenih dejstev, zmerjanje. Žalostno kot epidemija sama. Toda ta bo minila. Tudi KUL bo izginil, kot sneg spomladi,” je še napovedala Škrinjarjeva.

Analitik dr. Boštjan M. Turk  je izpostavil nekaj utrinkov iz razprave, ki je danes potekala v Državnem zboru. Po njegovem mnenju je bila ganljiva poslanka stranke SAB  Maša Kociper, ki je ugotovila, da je Alenka Bratušek zelo koristila Sloveniji. “Edina “korist”, ki smo jo imeli, je bilo pokritje petih milijard velike bančne luknje, ki jo je napravila tranzicijska nomenklatura,” je komentiral analitik. Karla Erjavca pa je “sezul” Robert Polnar, ki se ga je kot neuspešnega predsednika stranke pač naveličal. Njegove informacije iz prve roke so toliko bolj dragocene, ker izhajajo iz osebnega poznavanja “predsednikove” figure. “Erjavec je tudi med predstavitvijo ostajal zvest svoji novokomponirani identiteti, ki bolj kot za govornico sodi v razvedrilno areno, ki ji rečemo cirkus. Njegova zatrjevanja, da nima nič z arbitražnim sporazumom, imajo takšno težo, kot je kalorična vrednost lišaja v alpskem visokogorju: nobene,” je klovnovsko obnašanje Erjavca ocenil Turk.

Mojca Škrinjar (Foto: Nova24TV)

Na sredini in desno od nje jasno, da je kandidat za mandatarja samo eden – sedanji predsednik vlade
Vmes smo dobili tudi poslanca, in sicer Marka Koprivca, ki je s poslanskih klopi SD govoril o “tisti vaši vojni”. Turk je opazil, da je Jugo-nostalgija nekaterim v parlamentu omračila um do te stopnje, da največji dogodek slovenske zgodovine ocenjujejo kot privatni podvig nekaternikov, s katerimi – in s katerim! – pa nočejo imeti ničesar. Glavni problem vlagateljev nezaupnice pa je ta, da je na sredini in desno od nje jasno, da je kandidat za mandatarja samo eden, sedanji predsednik vlade. “Levo od tega – in še dva dni hoda za pustno nedeljo, kot bi rekel Milčinski v Butalcih, pa vlada druga logika. Kandidatov za mandatarja je neskončna množica, iz katere v tem trenutku kuka vsaj pet glav: Erjavec, Alenka Bratušek, Marjan Šarec, Tanja Fajon, Jože P. Damijan in še kdo bi se našel,” je Turk opisal situacijo in poudaril, da je v takšnih razmerah konkurence državljanska vojna med klani na levici naravna danost. Šarčeva vlada je razpadla, ker je vsak hotel biti na njegovem mestu. Njegovi kronični nesposobnosti so zato gorjupo pomagali z metanjem polen pod noge. A tisto je bila še idila, če bi sedaj prišli na oblast, bi se uresničile besede nekdanjega predsednika Janeza Drnovška: “Gospodje, pa če jaz odidem, saj se boste pobili med sabo.

 “Zmagala sta razum in odgovornost. Zgodovinski dan. Doživljam ga enako kot plebiscit. Odločitev za moderno in učinkovito državo, svobodno podjetništvo in skrb za človeka. Pred nami je novo obdobje, še vedno težko. Dokler ne bomo precepljeni, se moramo vesti odgovorno, hkrati pa mora vlada pripraviti izhodno strategijo. Veliko dela,” je po tem, ko konstruktivna nezaupnica aktualni vladi ni bila izglasovana, komentirala poslanka poslanka Škrinjarjeva.

 

Iz nastopov se jasno vidi, da so pravzaprav moteči uspehi aktualne vlade, ki obrača slabe trende
Po štirih mesecih napovedi in obljub združenih v koaliciji KUL, se je danes na zahtevo enajstih podpisanih poslancev sestal Državni zbor, pa je opisal dogajanje kolumnist Davorin Kopše: “V uvodnih besedah smo poslušali ponavljanje in nadaljevanje mlatenja prazne slame z obtožbami vlade, da ves čas krši ustavo, da napada neodvisnost medijev, prevzema ključne funkcije in ogroža neodvisnost institucij ter še mnoge druge nebuloze, vključno z obtožbami sicer zelo uspešne zunanje politike. V vsem opusu nastopajočih ‘wannabe’ rabljev vlade ne najdemo konkretnih obtožb, ki bi bile zares vredne pozornosti. Morda je ena pomembnejših tista, ki krivi vlado za mnoge smrti v domovih starejših občanov, ki jih je terjala epidemija. Po nekaj urah ni nastopajočega, ki ne bi s prstom kazal predvsem na predsednika vlade Janeza Janšo, ki naj bi bil kriv za vse.

Karl Erjavec (Foto: Nova24TV)

Vlada počasi in vztrajno normalizira stanje v državi, zelo pa bode v oči tudi objavljen graf portala The Economist, ki prikazuje stopnjo demokracije v Republiki Sloveniji vse od leta 2006 do 2020. Iz njega je razvidno, da je bila stopnja demokracije v času prve Janševe vlade na najvišjem nivoju, dvignila se je tudi v času druge Janševe vlade in enako se je zgodilo tudi v prvem letu vladanja tretje Janševe vlade. Vmes so trendi vsakič drastično padli. Ti podatki so pomembni zaradi očitkov vlagateljev nezaupnice, da je vlada Janeza Janše avtoritarna in da seje strah, saj je v enem samem grafu, ki je narejen po metodologiji, ki velja za cel svet, ovrženo več obtožb zoper vlado. “Kjer se izboljšuje stanje demokracije, se namreč neizogibno izboljšuje tudi vse ostalo,” je pojasnil Kopše.

V dnevnem poročanju medijev, predvsem svetovnih, lahko najdemo tudi podatke o ekonomski perspektivnosti Slovenije in bonitetnih ocenah bonitetnih hiš. Slovenija ima po vseh kriterijih eno najboljših možnosti, da iz krize po epidemiji in pandemiji izide kot država z najboljšo osnovo. To seveda ni zaradi geostrateškega položaja, ali zaradi lepote naše države, ampak zaradi učinkovitih ukrepov, ki jih je vlada izvajala skozi PKP pakete od ena do osem, pričakujemo pa lahko še devetega in najbrž še kakega.

 

Sredstva bi dejansko lahko šla za razvoj Slovenije in v dobro državljanov, kar pa levičarjem ne diši
Vlagatelji nezaupnice so v svojih nastopih vladi očitali zadolževanje, pozabili pa so povedati, da gre za zadolževanje po negativni obrestni meri, ker nam posojilodajalci zaupajo zaradi zgoraj navedenih ukrepov in posledično zelo visokih bonitetnih ocen,” je opozoril Kopše. Tudi sredstev iz kohezijskih skladov ne omenjajo radi, saj gre za doslej najobsežnejša sredstva, ki jih je Slovenija kadarkoli prejela. Za to pravzaprav gre. Sredstva za vse dosedanje perspektive je pridobila vsakokratna Janševa vlada, potem pa so na tak ali drugačen nepošten način prišli na oblast levičarji. “Tudi tokrat jim dišijo milijarde, ki so na mizi in tudi tokrat je treba z oblasti izriniti tistega, ki je sredstva pridobil,” je spomnil Kopše in dodal, da če jim prevzemne uspe, bi sredstva dejansko lahko šla za razvoj Slovenije in v dobro državljanov, kar pa levičarjem ne diši.

Davorin Kopše (Foto: Facebook)

Pomemben je poudarek, da vse pozitivne informacije najdemo v tujih medijih, medtem pa slovenski dominantni o njih molčijo ali pa poročajo na hitro in sramežljivo. Tudi v tem dejstvu najdemo razloge za očitke dominantnim medijem o njihovi profesionalnosti, ki sega tudi na polje politične pristranskosti v korist združenim v KUL. Ne osrednji mediji ne levica pa sovraštva še kar ne obsodi. “Jemanje privilegijev je namreč nagrmadilo toliko sovraštva, da se to množično izraža skozi transparente, grafite, vzklike na protestih in celo skozi izjave posameznih nastopajočih v Državnem zboru. Gre seveda za grožnje s smrtjo in pozive k ubijanju, kjer je najbolj priljubljena tarča predsednik vlade Janez Janša, se pa hitro širi še na druge,” je opozoril Kopše in spomnil na primer notranjega ministra Aleša Hojsa, ki mu je nekdo zagrozil, da ga bo zaklal kot svinjo, tožilstvo pa je ovadbo, kot že mnoge podobne zoper tako početje, mirno zavrglo.

“Tisti, ki mu po desetletjih vzameš nezasluženo, te seveda sovraži. Sovraži te tudi politika, ki živi od podpore nepravično financiranih privilegirancev, zaradi česar je tudi sama nepravično privilegirana. Dan predstave koalicije sovraštva še ni končan, se pa ne more končati njej v prid, saj na koncu vedno zmaga dobro, kajne? Potrjuje se namreč že ves čas znano dejstvo, da so očitki vladi neutemeljeni, ki jih za lase vleče sovraštvo,” je sklenil Kopše. In imel je prav, na koncu je zmagalo dobro – nezaupnica aktualni vladi ni bila izglasovana.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine