18.3 C
Ljubljana
sreda, 26 junija, 2024

Obvezno samotestiranje vseh učencev v šolah: Združenje ravnateljev bi si po pilatovsko umilo roke

Piše: Peter Truden 

Danes ob 14.00 je potekala ZOOM tiskovna konferenca Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije, na kateri so podali izjavo glede obveznega samotestiranja učencev v šolah, ki naj bi se v slovenskih šolah po Odloku o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19 začelo izvajati v ponedeljek 15. novembra.. 

Izjava se začne z besedami, kako se ravnatelji vse od začetka pojava virusa v Sloveniji zavedajo svoje vloge in odgovornosti pri ohranjanju zdravja ter da so zelo hvaležni zdravstvenim delavcem za vse njihovo delo. Zapisali so še: »Ves čas spremljamo, sprejemamo in udejanjamo navodila Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki nastajajo na podlagi odločitev Vlade Republike Slovenije. Sledimo smernicam in priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter poskušamo v svojih okoljih v največji možni meri izvajati ukrepe za zaščito zdravja«  

Vendar pa pravijo, da odloka vlade, ki nalaga, da se od 15. novembra izvaja obvezno samotestiranje vseh učencev od 1. do 9. razreda OŠ v šolah, naj ne bi mogli v celoti izvajati, ker da nimajo natičnih navodil, da ni potrebnih prostorov, predvsem pa da so proti samotestiranju otrok od 1. do 5. razreda v šoli. In sicer tudi zato, ker naj bi nasploh samotestiranje vseh šolarjev zelo dobro in uspešno potekalo doma –  vendar pa je javna skrivnost, da se marsikje v resnici sploh ni izvajalo!  Otroka so starši testirali šele v primeru, ko je že zbolel ali pa še takrat ne. Seveda pa so seveda tudi starši, ki so svoje otroke res redno testirali – vendar ti zdaj ne protestirajo. 

V izjavi so ravnatelji še zapisali, da je sprejeti Odlok vlade povzročil vsesplošni odpor staršev, zato se vprašamo zakaj je temu tako?  S samo elementarnim poznavanjem psihologije pridemo do zaključka, da če bi testiranje/ samotestiranje dvakrat tedensko doma zares tako dobro potekalo, bi se pač z nekoliko truda in volje samo preneslo v šolo, stvar bi bila rešena in ne bi bilo nobenega upora. Ker pa se otroci doma v resnici do zdaj niso testirali oziroma samotestirali, pa je nastal vsesplošen vik, krik in upor. Vendar samo upor tistih, ki testiranja doma NISO izvajali! In ti so zelo glasni. 

Na Združenju ravnateljev so še zapisali da »Če smo pred njim imeli po šolah nekaj posameznih staršev, ki so nasprotovali nošenju zaščitnih mask, se je na podlagi v Odloku določenega samotestiranja v šolah močno povečalo zavračanje tudi tega ukrepa« – Toda tudi to ne drži – maskam v šolah nasprotuje kar lepo število staršev, in sicer zaradi zmotnega prepričanja, da maska ovira dihanje otrok, kar po razlagi strokovne skupine za obvladovanje Covida nikakor ni res. Travme zaradi nošnje maske pa otrokom s svojimi zmotnimi prepričanji povzročajo kar starši sami. Otroci namreč vedno le posnemajo držo svojih staršev – in to bi moral vedeti vsak slovenski ravnatelj. (Najbrž tudi ve – a tega noče povedati na glas.) 

Nadalje Združenje ravnateljev pripravljavcu Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, očita nedoslednosti v dikciji 3. in 8. člena tega Odloka, ki je v veljavo stopil 8. 11. 2021, češ da ni jasno opredeljeno da je samotestiranje za učence in dijake obvezno. 

Nato pa v Združenju ravnateljev še pravijo, da »9. členu piše, da se samotestiranje izvaja s testi HAG za samotestiranje, ki jih proizvajalec nameni za samotestiranje in za katere je proizvajalec pridobil certifikat /…/. V VSEH navodilih za samotestiranje je določena minimalna starost ali celo profesionalna raba.« ter, da »glede na to, da celoten odlok uporablja termin SAMOTESTIRANJE, učitelj NE SME testirati otroka, ta pa se po navodilih proizvajalcev ne sme samotestirati.« 

Človek ostane brez besed. 

Tako pridemo do zaključka, da nasprotovanju še ne bo konca in da torej lahko pričakujemo, da se bo epidemija še naprej bohotila. Če bi bila volja, bi našli tudi pot. Pa te volje ni. V združenju ravnateljev se pritožujejo tudi, da dnevno dobivajo dopise staršev, ki prepovedujejo nošenje mask otrok in prepovedujejo njihovo testiranje. Pravijo, da se bojijo protestov staršev v ponedeljek. Pravijo, da ni njihova naloga prepričevanje staršev, da je samotestiranje otrok potrebno. In še in še…. 

V Združenju ravnateljev pravijo, da so naredili vse kar se da in da se ukrepi dosledno izvajajo; skratka imeli bo šole odprte, s testiranji pa ne bi imeli nič, – po pilatovsko bi si umili roke….  

Celotno izjavo za javnost Združenja ravnateljic in ravnateljev si lahko preberete na POVEZAVI 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine