20.6 C
Ljubljana
torek, 16 avgusta, 2022

Obveščevalci: obstaja možnost raketiranja opuščene nuklearne elektrarne Černobil – v tem primeru bi strahotne posledice čutil ves svet

Piše: G. B. 

V zadnjih dveh tednih ruske agresije na Ukrajino je bil nekajkrat omenjen tudi Černobil. Opuščena jedrska elektrarna je bila leta 1986 ene najhujših jedrskih nesreč v človeški zgodovini. Tedanji sovjetski režim je nesrečo tri dni skrival pred svetom. 

Na območje jedrskega bloka, kjer je prišlo do eksplozije, so nato položili varovalni sarkofag. Leta 2000 je elektrarna dokončno nehala delovati, potrebuje pa električno napajanje mehanizmov, ki skrbijo za bazen z jedrskimi odpadki. Zadnje dni je bilo glede tega precej negotovosti, vendar se je v dogajanje vključila Belorusija, češ da bo poskrbela za vzpostavitev napajanja območja elektrarne. Razlog je precej razumljiv: Belorusija je država, ki je leta 1986, tedaj še kot sovjetska republika, utrpela najhujše posledice eksplozije, saj se černobilska elektrarna nahaja nedaleč od meje med Ukrajino in Belorusijo. Očitno se tega dobro zaveda tudi beloruski samodržec Aleksander Lukašenko, sicer Putinov tesni zaveznik.

Vseeno pa se lahko zgodi, da Putin svojega političnega prijatelja ne bo poslušal. Poročila ukrajinskih obveščevalcev namreč trdijo, da se pripravlja ruski napad na jedrsko elektrarno v Černobilu. Ruska vojska namerava v jedrski elektrarni v Černobilu povzročiti katastrofo, ki jo je povzročil človek, okupatorji pa bodo poskušali odgovornost zanjo prevaliti na Ukrajino. Informacije za zdaj ni mogoče preveriti, zato ni znano, ali gre res za podatke iz ukrajinskega obrambnega ministrstva ali gre za zastraševalno propagando, s katero naj bi Rusija stisnila v kot Ukrajino.

Jedrska elektrarna je za zdaj popolnoma izključena iz nadzornih sistemov Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA). Dizelski agregati ne morejo zagotavljati dolgotrajne elektrooskrbe mehanizmov, področje elektrarne pa je zaradi ruskega obstreljevanja poškodovana. Ukrajinskim serviserjem prav tako niso dovolili vstopa na postajo, so pa dovolili vstop beloruski ekipi. Obstaja možnost, da so med njimi tudi saboterji za izvajanje terorističnih dejanj.

Naj spomnimo, da so leta 1986 s skrajnimi ukrepi preprečili novo eksplozijo, ki bi sledila prvi, če bi sredica reaktorja prišla v stik z vodo. Ta parna eksplozija bi razdejala večji del Ukrajine in Belorusije, območje obeh držav bi bilo dejansko kontaminirano z radioaktivnimi snovmi še najmanj sto let, strahotne posledice pa bi čutil ves svet.

Da bi ukrajinsko vojsko vpletli v nesrečo v jedrski elektrarni v Černobilu, poskušajo okupatorji ustvariti lažne “dokaze”, ki bi potrdili njihovo zgodbo. V bližini letališča Antonov v Gostomelu so opazili predvsem ruske tovornjake s hladilniki, v katerih zbirajo trupla umrlih ukrajinskih vojakov. Obstaja možnost, da bodo na območju Černobila obravnavani kot ubiti saboterji.

V zadnjih dneh so Putinove enote napadle tudi jedrsko elektrarno v Zaporožju in Inštitut za fiziko in tehnologijo v Harkovu (kjer se nahaja poskusni jedrski reaktor). Če bo Putinova kopenska operacija v Ukrajini propadla, se lahko zgodi, da bo svoj neuspeh hotel pokriti z jedrskim izsiljevanjem, kar je pravzaprav megaterorizem. In če držijo navedbe, da je Putin morda resno bolan, je možen tudi scenarij z dejanji, ki bi imela katastrofalne posledice za cel svet.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine