4.6 C
Ljubljana
torek, 29 novembra, 2022

Obrambni minister Matej Tonin: Nedavni dogodki so posledica farse in rušenja vlade; gre za smešenje pravne države

Minister za obrambo Matej Tonin je zaslišanje NPU glede očitane opustitve dolžnega ravnanja, ker je v tajni del poročila glede prisluškovalne afere v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško vključil tajne podatke Sove, a ni o tem vnaprej seznanil drugih članov Knovsa, dejal, da so nedavni dogodki posledica farse in poskusov rušenja vlade. Pod drobnogled je vzel NPU, prav tako tudi pa tudi Sovo, ki je bila predmet zlorabe bivšega svetovalca za nacionalno varnost – Damirja Črnčeca. Minister še poudarja, da je bilo njegovo delovanje v skladu z njegovimi nalogami in je bil skladno s pristojnostmi oblasti dolžan gledati pod prste. 

 

“Koalicija je enotna kot že dolgo ne, saj se vršijo nenormalni pritiski,” pravi minister za obrambo Matej Tonin in dodaja, da gre pri zadnjih poskusih za poskus farse in rušenja vlade.

Sam je namreč stalen gost nacionalnega preiskovalnega urada vse odkar je stopil na prste kriminalističnim nečednostim: “Ne prvič, ne tretjič, odkar sem bil tam na NPU-ju, in sicer gre za zadeve iz časov, ko sem vodil komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, veste, da je takrat komisija delala zelo intenzivno in dobro, da smo takrat tudi pregledovali.”

Kaznovan za nadzor nad zlorabo obveščevalne službe
Kot je povedal minister Tonin, so pregledovali, kaj se je zgodilo z zaposlitvijo znanke takratnega predsednika vlade Marjana Šarca v Sovi, o čemer smo že pisali. Pri tem so ugotavljali, da so se dogajale čudne stvari, zoper ministra pa se je vsul kup napadov. “Moram priznati, da je takratni svetovalec za nacionalno varnost Damir Črnčec ves čas zlorabljal obveščevalno-varnostno službo, Ministrstvo za obrambo kot tudi Sovo za to, da se je proti komisiji boril na način, da so se vlagale kazenske ovadbe, ki z realnostjo nimajo nobene zveze, te pa so nas zaposlovale in jemale čas.”

Minister dodaja, da še vedno sodeluje z Nacionalnim preiskovalnim uradom in pri tem pojasnil, da je deloval v okviru svojih pristojnosti. “Kot poslanec, kot predsednik za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb sem bil dolžen gledati pod prste, kaj so te službe počele,” komentira dogajanje Tonin in dodaja, da se mu vse skupaj zdi smešno – ker je delal dobro, je sedaj preganjan. “Jaz verjamem, da se bo ta gonja ustavila, bo na nek način to presekalo tožilstvo in da podpre poslanca, da počne tisto, kar je plačan da počne, česar pa enostavno ne moreš preganjati,” še doda.

Gre za smešenje pravne države
Za konec je Tonin še pojasnil, da je vsak komentar glede preiskave popolnoma odveč, saj so vsa ta zaslišanja le navidezno formalno ustrezna, saj je bila zadeva že spisana v juniju. “Kaj naj bi jaz povedal do danes na današnji dan, 2. julija, potem veste, da so bile zadeve vnaprej pripravljene, da je iz njihove strani zaključek jasen ne glede na to, kaj bo povedal.” Kot je še povedal za Nova24TV, je po mnenju njegove odvetnice, vse skupaj nesmiselno, saj se smeši pravna država.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine