20.5 C
Ljubljana
sobota, 20 julija, 2024

Obnova partizanske bolnice Franje za Pirc Musarjevo prioriteta v zdravstvu?

Piše: A. H. (nova24tv.si)

Najvišje predstavnike oblasti v naši državi očitno bolj skrbijo partizanski spomeniki kot aktualni problemi slovenskih državljanov, kot je razpad javnega zdravstva in otežen dostop do upravnih storitev, marsikdo pa še danes nima strehe nad glavo. Predsednica republike Nataša Pirc Musar se bo namreč danes udeležila koncerta v podporo Partizanski bolnici Franja, ki je bila v lanskih poplavah močno poškodovana. 

Kot je razvidno iz vabila na koncert, ki se bo odvil danes, 22. junija, na Glavnem trgu v Cerknem, bo predsednica republike Nataša Pirc Musar nastopila kot slavnostna govornica na dobrodelnem koncertu pevskih zborov. Koncert z naslovom “Bratje, zapojmo!” prirejajo Mestni muzej Idrija, Občina Cerkno in Zavod za turizem Cerkno, zbrana sredstva pa bodo šla za namene obnove Partizanske bolnice Franja.

 

Poplavljenci še vedno brez strehe nad glavo

V lanskoletnih uničujočih poplavah je bilo uničenih ogromno domovanj, pa dandanes, skoraj leto dni pozneje, vsi poplavljenci še sploh ne vedo ali bo potrebna selitev ali obnova, kaj šele, da bi prišli do obnovljenih domov. “Ne, ne bo trajalo leta, trajalo bo res par mesecev,” je sicer premier Robert Golob obljubljal glede obnove po poplavah. A kot vidimo je šlo le še za eno prazno obljubo državljankam in državljanom, ki z realnostjo nima prav nič skupnega.

Foto: X

Predsednica republike je sicer v nedavnem intervjuju za 24ur povedala, da težko sprejema, da se se še vedno ni rešilo vprašanja tistih, ki zaradi poplav ne morejo več živeti v svojih domovih. “Vedno je treba pogledati, kdo so tisti, ki najprej potrebujejo pomoč, in potem nadaljevati korak po korak naprej”, je izpostavila. A kot predsednica bi lahko vlado bolj intenzivno pozivala, da naj vendarle pričnejo ukrepati bolj učinkovito. Stanovanjska problematika ima izjemen vpliv na kvaliteto bivanja, zato bi vendarle človek upravičeno pričakoval, da je na seznamu prioritet neizpodbitno višje kot denimo obnova partizanskih spomenikov.

Foto: Bobo

Predsednica bi lahko tudi vladajoče bolj intenzivno pozivala, da naj vendarle pričnejo reševati najdlje trajajočo zdravstveno stavko v zgodovini Slovenije, do katere so sicer prevedle neizpolnjene obljube in zavajanja. Kot lahko vidimo so ostale neizpolnjene predvolilne obljube trenutne koalicije o izboljšanju zdravstvenega sistema, razmere pa so se povrhu še močno poslabšale. Zdravniki in zdravnice opozarjajo, da se soočajo z neurejenimi delovnimi pogoji, kar vodi v izgorelost in množične odhode v tujino ali v zasebni sektor. Namesto iskanja rešitev smo s strani vlade vseskozi priča ustvarjanju negativnega mnenja o zdravnikih, kar povzroča veliko škodo, saj to vpliva na krhanje zaupanja bolnikov in ogroža uspešnost zdravljenja.

A čeprav podaljševanje čakalnih dob za kritična zdravljenja in operacije ogroža zdravje in varnost pacientov, se zdi, da to naših vladajočih ne skrbi kaj preveč, bolj pomembna so kot kaže potovanja in ogledi tekem. Žalostno pa je tudi, da oblastniki niso sposobni konstruktivnega pristopa k pogajanjem s stavkajočimi na upravnih enotah, ki imajo dovolj nizkih plač in preobremenjenosti z velikim pripadom zadev. Tako smo dandanes že dlje čas priča prizorom dolgih vrst pred upravnimi enotami, ko so si ljudje primorani vzeti celo dopust, da pridejo do potrebne dokumentacije. Še posebej pa je razburil nedavni posnetek z največje upravne enote v državi, ki prikazuje, kako ljudje po nočnem čakanju za vrati ograje zgodaj zjutraj tečejo, da bi se postavili v vrsto in uredili nujne zadeve. Kje je poziv predsednice, da vladajoče opozori, da naj se vendarle zbudijo in prenehajo že z razmišljanjem o poletnih dopustih?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine