18.9 C
Ljubljana
torek, 23 julija, 2024

Območje, kjer naj bi prišlo do napada na Niko Kovač, povsem pokrito z nadzornimi kamerami! Le kaj dela policija?

Piše: Peter Truden

Včerajšnji incident, ko naj bi se do sedaj še neznan moški nalašč zaletel v Niko Kovač, še vedno odmeva. Dogodek je očitno že od vsega začetka imel točno določene politične namene in sicer »umetno bujenje« levega dela volilnega bazena pred drugim krogom predsedniških volitev, ko je v igri za predsedniško funkcijo kandidat s podporo SDS.  

In ne samo to: dogodek je sebi v prid izkoristil tudi premier Robert Golob, češ da bo prioriteta vlade v naslednjih mesecih borba proti sovražnemu govoru, s čimer se bo že tako velik pritisk na medije, ki ne podpirajo sedanje vlade in koalicije, še okrepil, saj se SDS in mali četici alternativnih medijem, med njimi Demokraciji, pripisuje kolektivna krivda za vse hudo, kar se dogaja v družbi.

Vendar je vsa histerija ob dogodku povsem odveč in dokaz velikega sprenevedanja. Če je do napada na Kovačevo res prišlo, bi morale pokazati nadzorne kamere, saj je območje Bavarskega dvora zelo dobro pokrito z video nadzorom. To tudi pomeni, da videoposnetki obstajajo. Razen če ne bo spet vse skupaj »čudežno« izginilo, kot se je to zgodilo v primeru Baričevič in pri umoru Janka Jamnika. Prav videoposnetek bi najbolj nazorno pokazal, kaj se je v resnici dogajalo v času napada in kdo je domnevni storilec napada.

Vse to pa pomeni, da je sedaj na vrsti ljubljanska policija. Če ne bo »sposobna« najti krivca v kratkem času, bo to pomenilo samo eno: da je šlo za simuliran napad ali pa da je policija povsem nesposobna odkriti storilca, kar bi pomenilo velik madež za notranjo ministrico Tatjano Bobnar. Ob tem naj spomnimo, da je Bobnarjeva v zadnjem času po naših informacijah obiskala obmejna območja v slovenski Istri, kjer  imajo velike težave z migranti, vendar vedno nenapovedano in brez navzočnosti krajanov – verjetno zato, da ne bi bila deležna kakšnih neprijetnih vprašanj. Da je policija pod njenim vodstvom sedaj resno politično zlorabljena, pa tako rekoč ni več dvoma.

Medtem pa je tudi policija sporočila svojo plat zgodbe. Kot so pojasnili, je bila policija v zadnjih dveh tednih obveščena o več dogodkih, ki so vsebovali elemente nasilja. “Ker imamo v policiji ničelno toleranco do kakršnegakoli nasilja, vedno takoj pristopimo k preiskavi tovrstnih primerov. Naši začetni ukrepi so v prvi vrsti namenjeni takojšnji zaščiti žrtve, zavarovanju dokazov in izsleditvi storilca dejanja.” Izjavo v nadaljevanju objavljamo v celoti:

“Zavedamo se pomena naših nalog in jih tudi dosledno izvajamo. Čeprav je v javnosti večkrat slišati očitke na delo policije, pojasnjujemo, da so naši postopki vedno temeljiti in v okviru zakonskih pooblastil, prav tako tudi o policijskem delu v okviru veljavnih predpisov obveščamo javnost in oškodovane osebe. Pri tem varujemo podrobnosti iz postopka, ki bi lahko ogrozile našo preiskavo, taktiko in metodiko našega dela, kar bi lahko onemogočilo izpeljavo podobnih preiskav. Tega pa si seveda ne želimo, saj je naš cilj preiskati kazniva ravnanja v celoti in storilca ustrezno procesirati.

Na splošno pa lahko pojasnimo, da policisti in kriminalisti, ki so prvi seznanjeni o dogodku, vedno najprej zberejo prva obvestila o samem dogodku. Na podlagi teh informacij nato udeleženim osebam postavijo še dodatna vprašanja, na podlagi katerih lahko ugotovijo, ali ima dogodek znake kaznivega dejanja ali prekrška. Vsaka situacija je specifična in ne more biti obravnavana po nekem vnaprej določenem vzorcu. Dejstvo je, da dogodki, kot je včerajšnji, vsebujejo tako znake prekrškov kot kaznivih dejanj in policisti vedno najprej preverjamo vse znake o morebitni storitvi kaznivega dejanja, šele če teh znakov v dogodku ni, se osredotočimo na obravnavo prekrška.

Policisti in kriminalisti zagotavljamo, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da žrtev zaščitimo, z njimi postopamo še posebej skrbno in občutljivo. Žrtvam nudimo tako pomoč kot nasvete, jih po opravljenem razgovoru seznanimo z možnostmi in različnimi oblikami pomoči in jih napotimo na ustrezne strokovne službe. Ves čas našega postopka ima žrtev pravico do spremljevalca, do zagovornika in do informiranja o našem postopku. Žrtvi smo svetovali tudi samozaščitna ravnanja, v izdelavi pa je tudi individualna ocena ogroženosti žrtve.

Tudi v včerajšnjem primeru in primeru izpred dveh tednov, ki je bil usmerjen v isto fizično osebo, izvajamo vse aktivnosti za izsleditev storilcev. Naše aktivnosti so vsakodnevne in intenzivne, opravljene v skladu s stroko. Opravili smo večkratne razgovore z žrtvijo ter razgovore z različnimi pričami, izvajamo tudi aktivnosti za pridobitev video posnetkov, nekaj pa smo jih že pregledali. Lahko tudi dodamo, da smo storilca prekrška, ki je bil storjen pred dvema tednoma, že odkrili in začeli postopke v skladu z zakonodajo. Tudi preiskava včerajšnjega dogodka poteka z vso intenzivnostjo in bomo storili vse, da bomo tudi v tem primeru odkrili storilca in zavarovali žrtev.

Vsa nasilna kazniva dejanja so za nas nedopustna, skrajno zavržna, zato jih prednostno obravnavamo, saj zahtevajo naše takojšnje ukrepanje z vsemi razpoložljivimi resursi, da jih čimprej preiščemo.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine