11.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Oblikuje se novo evropsko domoljubno zavezništvo Identiteta in demokracija – ID

Razkrito je bilo novo ime za formalno domoljubno zavezništvo v Evropskem parlamentu. V napovedi, objavljeni na socialnih medijih, je nacionalni poslanec Thierry Mariani izjavil: »Identiteta in demokracija (ID) bosta ime naše skupine v Evropskem parlamentu za teh pet let.«

 

Novoustanovljena zveza – naslednica skupine Evropa narodov in svobode (ENF), ki je imela 36 sedežev v prejšnjem parlamentu – zdaj vključuje 73 poslancev Evropskega parlamenta.

Skupina je sestavljena iz devetih od 28 držav članic Evropske unije in vključuje italijansko Ligo, francosko nacionalno National Rally, Alternativo za Nemčijo, avstrijsko svobodnjaško stranko, True Finns Party, Svobodo in neposredno demokracijo Češke republike, Dansko ljudsko stranko, Estonsko konservativno ljudsko stranko in stranko Belgijski flamski interes.

Čeprav zavezništvo Identiteta in demokracija (ID) sestavlja deset odstotkov poslancev EP v novem Evropskem parlamentu, je po mnenju francoske političarke Marine Le Pen dejansko del širšega in neformalnega suverenega bloka okoli 200 poslancev, ki so populisti, konservativci in evroskeptiki.

Le Penova ugotavlja, da bo teh 200 glasov pridobljenih iz strank v drugih skupinah, in te stranke so: madžarska stranka Fidesz, španska desničarska populistična stranka Vox in poljska stranka Zakon in pravičnost, ki imajo vse podobna stališča glede množičnih migracij.

ID bo vodil Marco Zanni, poslanec iz italijanske Lige in največje stranke v zavezništvu z 28 poslanci.

Nigel Farage in njegova stranka Brexit sta se za zdaj vzdržala vstopa v skupino. Zdi se, da se Farage, ki ima težave pri iskanju zaveznikov, nagiba k obnavljanju druge populistične, evroskeptične skupine, Evrope svobode in neposredne demokracije (EFDD), ki bi mu omogočila obdržati govorno pozicijo v parlamentarnih razpravah v EU.

Marco Zanni, ki se je med tiskovno konferenco ID v začetku tega meseca srečal s Farageem, je v Bruslju dejal, da bodo vrata njegove skupine še naprej odprta za stranko Brexit in druge podobne domoljubne, euroskeptične stranke.

Na isti tiskovni konferenci je sovodja Alternative za Nemčijo Jörg Meuthen izjavil, da so cilji skupine preprečiti globalistom iz EU, da bi prevzeli več moči državam članicam, in blokirati spodkopavanje nacionalne države.

Marine Le Pen, ki je bila tudi ena od devetih govornikov na tiskovni konferenci skupine, je izjavila: »Stvari se morajo spremeniti, ker volivci to zahtevajo … Čas skritih manevrov za hrbtom ljudi je konec.«

Zadnje novice

Sorodne vsebine