19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Oblasti za požar na Havajih krivijo »globalno segrevanje«, domačini trdijo, naj bi bil namerno povzročen, da bi se bili prisiljeni izseliti

Piše: J. B. 

»Po moji oceni je to zagotovo posledica globalnega segrevanja v kombinaciji s sušo in super nevihto, ki je nekaj sto milj stran na morju povzročala močne vetrove,« je za CNN dejal havajski guverner Josh Green.

Kakopak. Za smrtonosni požar na havajskem otoku Maui je najbolj enostavno kriviti podnebne spremembe in globalno segrevanje, ki ga povzroča človek. To razlago so za svojo (in sveto resnico) vzeli tudi prevladujoči mediji in zvezne oblasti. Po zadnjih podatkih je sicer umrlo najmanj 99 ljudi, 1.300 jih pogrešajo, požar je povsem uničil zgodovinsko mesto Lahaina (uničenih več kot 2.700 zgradb).

Preiskava, kaj naj bi povzročilo požar, še traja. Na udaru domačinov se je znašla družba Hawaian Electric (glavni dobavitelj elektrike na Havajih), ki jo obtožujejo, da je zavestno prezrla vremenska opozorila in ustvarila pogoje za požar na otoku. Med orkanskim vetrom so se odgovorni v družbi odločili, da ne izklopijo električne energije. To je povzročilo iskre na več krajih, ki so zanetile smrtonosni požar. Ob tem poudarjajo, da sta največja delničarja podjetja sklada BlackRock in Vanguard, ki sta hkrati prek havajske nepremičninske družbe Alexander & Baldwin med največjimi lastniki zemljišč na Havajih. In ravno na otoku Maui (še posebej v mestu Lahaina) nimajo veliko zemljišč, saj tamkajšnji prebivalci svojih nepremičnin nočejo prodati.

Zaradi tega, ker nepremičninske agencije ter lokalne in zvezne oblasti pritiskajo na staroselce, naj prodajo svoja zemljišča in se odselijo, imajo domačini svojo teorijo, zakaj je prišlo do požara. Še posebej zato, ker ima havajsko otočje najbolj integriran in dodelan opozorilni sistem za naravne nesreče (po otočju je kar 400 opozorilnih siren), ob nevarnosti smrtonosnega požara pa se sirene (namerno?) niso oglasile. Namesto tega so pristojne službe ljudem pošiljale SMS sporočila in obveščale medije. To je bilo popolnoma neučinkovito, saj v trenutku nevarnosti ponekod že ni bilo elektrike, niti ni bilo mobilnega signala.

Sum, da je »nekdo« želel (ali celo povzročil) popolno uničenje (preživeli so pričali, da je Lahaina izgledala kot vojno območje), se je med domačini še okrepil, ko so majhne lastnike nepremičnin, ki so v požari izgubili dobesedno vse, takoj začeli klicati »znani« nepremičninski posredniki, če bi prodali zemljišča. Ker s temi informacijami domačini ne morejo v prevladujoče medije, objavljajo svoja pričevanja na družbenih omrežjih. Ni znano (ali vsaj ne poročajo), da bi do zdaj kdo prodal nepremičnino. Vsi so trdno odločeni, da svoje domove postavijo na novo. Zanimivo je, da so oblasti med požarom blokirale ceste, da ljudje niso mogli pobegniti pred ognjenimi zublji. Domačini so zato še bolj prepričani, da »to ni bila naravna nesreča«. Pravijo: »To je vojna proti nam«.

Možno je, da gre za splet nesrečnih naključij, mešanico zemeljskih (tujerodna vrsta trave, ki je lahko gorljiva) in atmosferskih razmer, kar je povzročilo tako imenovano »požarno vreme«, toda domačini se čudijo, da je nesreča zadela ravno mesto Lahaina, delu, kjer imajo (večinoma hollywoodski) zvezdniki svoje večmilijonske vile (Oprah Winfrey, Will Smith, Julia Roberts, Lady Gaga, Bill Gates in drugi), pa se je smrtonosni požar čudežno izognil.

Medijski mainstream je že začel s »preverjanjem dejstev« in domačine obtožil, da širijo »lažne novice«. Deloma imajo prav. Skoraj zagotovo je res, da mesto Lahaina ni bilo tarča DEW (directed-energy weapon), a je tudi dejstvu, da drugih trditev domačinom skoraj ne preverjajo. Zanašajo je na uradne izjave lokalnih in zveznih oblasti ter jih imajo za suho zlato. Objavljajo solzave zgodbe, ne preverjajo pa navedb o nepremičninskih grabežljivcih in lastniških povezavah. Vsekakor je vzrok požara še zavit v skrivnost, domačini pa imajo zaradi ravnanj nepremičninskih agencij in oblasti vsekakor pravico do svoje teorije o požaru, kot tudi pravico, da to javno povedo. Če jim prevladujoči mediji ne dajo svojega prostora na časopisnih straneh in udarnih terminih, jim preostanejo družbena omrežja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine