5 C
Ljubljana
torek, 27 februarja, 2024

Oblast je slast: na srečanju med Golobom in Fajonom nič novega, koalicija ostaja, razen tega, da bo Golob začasni minister za pravosodje

Piše: C. R. 

Na sestanku med premierjem Robertom Golobom in SD so si odgovorili na vprašanje, ali še želijo delati skupaj naprej. “In odgovor je da,” je po koncu sestanka dejala predsednica SD Tanja Fajon. Premier pa se po njenih besedah strinja tudi, da po odhodu ministrice Dominike Švarc Pipan začasno sam prevzame vodenje resorja.

Tanja Fajon je po sestanku dejala, da je bil konstruktiven in da so se pogovarjali precej iskreno. Koalicija je načeta, kar se zaupanja tiče, je priznala, a misli, da bodo našli pot tudi za rešitev teh težav. Njene besede je potrdil tudi podpredsednik vlade in finančni minister Klemen Boštjančič. Kot je dejal, bo za to, da nazaj zgradijo odnose, “potrebne kar veliko energije z obeh strani; to je možno samo, če smo res odkriti”. Potrdil je, da sta obe strani pokazali interes, “da se koalicija obdrži, da delamo naprej”. “Upam, da je bil ta današnji odkrit pogovor dober temelj za nadaljnje dneve in tedne,” je dejal minister.

Sicer pa sta Fajon in gospodarski minister Matjaž Han, s katerim sta se udeležila sestanka, premierju predlagala, naj po odhodu Švarc Pipan, ki je ponudila odstop, začasno sam prevzame vodenje resorja. “Predsednik vlade se je strinjal s tem, ampak tudi, da se v najkrajšem možnem času skupaj dogovorimo za najboljšega možnega kandidata, ki lahko prevzame pravosodje v nadaljevanju,” je dejala. No, v preteklosti je Golob tri mesece vodil ministrstvo za zdravje.

Na dodatno vprašanje novinarjev o tem, ali to pomeni, da vodenje resorja ostaja v rokah SD, pa je dejala, da se o tem niso dogovorili, a naj bi po njenih besedah razrez in število resorjev glede na stranke ostalo enako. Minister Boštjančič pa je za POP TV dodatno pojasnil, da so se dogovorili, da se za vodenje resorja najde čim boljšega strokovnjaka. “To je prva prioriteta in na podlagi tega bomo potem videli, ali bo to vplivalo na, recimo temu koalicijsko matematiko, kar se tiče ministrstev,” je pojasnil.

Fajon je ob tem povedala, da je pravosodni resor “zelo zahteven resor, ki je ta hip pod hudim pritiskom zaradi nakupa sodne stavbe”. Ministrica Švarc Pipan se bo namreč poslovila zaradi objektivne odgovornosti za sporen nakup stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Po besedah Fajon jih je predsednik vlade danes seznanil, da je sklical neodvisno komisijo, ki danes tudi pregleduje prostore same, kaj narediti z njimi, tudi prostorsko stisko sodišč. Švarc Pipan sicer navaja, da je bila pri poslu zavedena, prst pa je uperila tako v nekatere uslužbence pravosodnega ministrstva kot v generalnega sekretarja stranke SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil. SD je postala tarča očitkov o korupciji, nekateri so nezadovoljni tudi s tem, kako je v aferi odreagiralo vodstvo stranke na čelu s Fajon.

“V ponedeljek bomo na konferenci SD opravili to razpravo (…) in verjemite mi, da bomo Socialni demokrati znali strniti svoje vrste,” je ob tem za Televizijo Slovenije dejal Matjaž Han. Stranka si želi povrniti zaupanje s trdim delom, prepričan je, da večina v stranki ve, da je treba ta trenutek pomagati državi in državljanom. Vodstvo stranke pa po njegovi oceni opravlja težko nalogo v teh zahtevnih razmerah.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine