11.1 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Objavljamo mnenje sodišča, ki Pirc Musarjevo prepričuje o neupravičenosti pomilostitve tihotapca

Piše: Ž. K. (nova24tv.si)

Nataša Pirc Musar izkorišča položaj predsednice države za serijske pomilostitve tihotapcem migrantov. Nazadnje smo poročali, kako je ukazala pomilostitev turške državljanke Ozgur Dogan. Sedaj se je v medijih pojavil uradni dokument z Okrožnega sodišča v Kopru, kjer ta jasno navaja, da je sodišče nasprotovalo pomilostitvi ukrajinskega tihotapca migrantov Valerija Arakcheieva.

Arakcheiev je bil obsojen po tretjem odstavku 308. člena Kazenskega zakonika. Ta se nanaša na tihotapce migrantov. Arakchiev je skušal v zameno za denar pretihotapiti 18 Pakistancev prek Slovenije v Italijo. Sodišče v Kopru mu je zato izreklo zaporno kazen treh let in šest mesecev, pripisalo pa mu je tudi stransko denarno kazen. Pirc Musarejva ga je nato oprostila.

Obsojenčevo prošnjo za pomilostitev je najprej prejelo ministrstvo za pravosodje, nato pa odstopilo sodišču, ki ga je obsodilo. Odgovor sodišča je bil jasen. Pomilostitve ne podpira, kot je tudi ne podpira tožilstvo.

Vir: Okrožno sodišče v Kopru

Sodišče med vrsticami: ne gre za skesanca

Odločitev Nataša Pirc Musar za pomilostitev deluje še bolj nerazumno, ko preberemo utemeljitev sodišča, zakaj nasprotuje pomilostitvi. Obsojeni je namreč navedel, da si želi pomilostitve iz treh razlogov. Njegova žena in otroci živijo na Poljskem, mati pa v Ukrajini. Vsi bi bili potrebni njegove pomoči. Hkrati bi se rad javil na poziv predsednika Ukrajine k obrambi domovine. Pozorni bralec hitro ugotovi, da bi obsojenec le s težavo hkrati zadovoljil vse tri cilje. Še več, sodišče zapiše: “Pri tem mnenju sodišča ne gre spregledati, da je obsojenec, ko je bil priveden na zaslišanje k preiskovalni sodnici, navedel, da je razvezan (torej nima žene), in še, da je oče dveh otrok v starosti 11 in 21 let, ki živita pri materi, vendar obsojenec preživnine zanje ne plačuje. Torej tudi že pred tem kazenskim postopkom otroka nista bila deležna očetove podpore, vsaj finančne ne.” Sodišče zaključuje, da obsojenec zasleduje tri med seboj izključujoče se cilje.

Celotno mnenje sodišča objavljamo na dnu članka.

Medijska pisanja v zvezi z razlogi za Ukrajinčevo pomilostitev navajajo obrazložitev predsednice države, da “se je predsednica za pomilostitev (Arakčajeva, op. a.) odločila na podlagi ocene komisije pomilostitve, da je bila obsojencu izrečena pretirana kazen”.

Pomilostitev za tiste, ki služijo na nesreči drugih?

Na serijske pomilostitve tihotapcev migrantov se je v preteklih dneh odzval poslanec SDS Branko Grims, sicer deklarirani nasprotnik nezakonitih migracij. Tako meni: “Ljudje, ki služijo z nesrečo ljudi, so zadnji, ki bi lahko bili pomiloščeni.” Zaradi politike odprtih vrat vlade Roberta Goloba, ki je s tem povzročila neverjeten porast migracij, zahteva izredno sejo državnega zbora. “Vlada Roberta Goloba je na začetku mandata javno kot v showu začela podirati zaščitno ograjo, s čimer so dali signal ilegalnim migrantom, naj pridejo. Financirajo se določene nevladne organizacije, ki so utemeljene na ideologoji multi-kulti, te dajejo inštrukcije ilegalnim migrantom, kako naj najbolj učinkovito vdrejo v Republiko Slovenijo in kršijo zakon,” je dejal na novinarski konferenci.

Svojo vlogo pa pri vsem skupaj igra tudi predsednica države: “Nekateri tihotapci so na koncu obsojeni. Potem pa nastopi gospa Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije, in jih oprosti. Gospe in gospodje, to, kar se v Sloveniji dogaja, gre prek vseh meja.”

Vir: Okrožno sodišče Koper

Vir: Okrožno sodišče Koper

Vir: Okrožno sodišče Koper

Ž. K.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine